Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Bankmentés: Tőkeemelés az FHB-ban

Az állam 30 milliárd forintos tőkét biztosít a Földhitel és Jelzálogbanknak - erről írt alá megállapodást kedden Veres János pénzügyminiszter és Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

A keretből a Földhitel és Jelzálogbank maximum 25 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre az FHB Kereskedelmi Bankban. A cél, hogy a pénzintézet versenyképes maradjon, a külföldről megtámogatott bankok magyarországi leánybankjaihoz képest - mondta kedden újságíróknak Veres János pénzügyminiszter.

A tőkét a pénzintézetek megerősítését célzó, tavaly decemberben elfogadott stabilizációs törvény alapján biztosítja az állam a Nemzetközi Valutaalaptól felvett forrásból - közölte a pénzügyminiszter. A Nemzetközi Valutaalap keretéből a törvény 300 milliárd forintot biztosít tőkejuttatásra, további 300 milliárdot pedig állami garancia révén banki likviditás-növelésre. A keretből a Földhitel és Jelzálogbanknak juttatott 30 milliárd forinton kívül eddig még nem használtak fel többet, de tárgyalnak más pénzintézetekkel is - mondta Veres János.

A Földhitel és Jelzálogbank a 30 milliárd forintos keretből maximum 25 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre az FHB Kereskedelmi Bankban. Az FHB az állami tőkejuttatás révén hozzájárul a jelzáloghitel, illetve jelzáloglevél-piac stabilizációjához, fejleszti lakossági valamint a kis- és középvállalatok hitelezését - tette hozzá a pénzügyminiszter. A tőkeemelés különleges oszatlékelsőbbséget biztosító részvények, illetve egy különleges vétójogot biztosító szavazatelsőbbségi részvény kibocsátásával történik. Ezeket a részvényeket a Magyar Állam jegyzi le, és nem kerülnek ki a tőzsdére. Az FHB Jelzálogbank Nyrt. bankcsoportja az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-ből, az FHB Életjáradék Zrt-ből, az FHB Ingatlan Zrt-ből valamint az FHB Szolgáltató Zrt-ből áll - derül ki a társaság honlapján található információkból.

Olvasóink írták

  • 1. rakoczi&fia 2009. március 31. 14:03
    „Ha az állam segít a bankoknak akkor abank pedig segítsen az embereknek!!!!!!!!rakoczi&fia”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beveszi vagy otthagyja? Nőnek a gyógyszerárak

Száz forint értékű orvosságra eddig átlagosan 71 forint támogatást adott az egészségbiztosító a… Tovább olvasom