Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Banki egérutak a kamatadó előtt

Húszszázalékos kamatadót fizethet, aki pár napon belül nem fekteti be hosszabb időre a megtakarításait. A szegedi bankfiókokat még nem érte el az igazi roham, de egyre többen érdeklődnek a befektetési lehetőségek iránt. Van, aki a döntés előtt az összes bankot végigjárja, másnál a megszokás dönt.
Már egy hét sincs hátra szeptember elsejéig: eddig lehet hosszabb időre lekötni a megtakarításunkat úgy, hogy a húszszázalékos kamatadót elkerüljük. Az emberek mentik, ami menthető, aki tudja nélkülözni félretett pénzét, keresi a megfelelő befektetést.

A Takaréktár utcai OTP-ben péntek délelőtt egyáltalán nem volt tömeg, a forgalom szokásosnak tűnt. A sorszámhúzás után tíz-tizenöt perccel szinte mindenki sorra került, akár folyószámlán, akár értékpapírban akarta lekötni a pénzét. A szegedi Nagy Józsefné majd negyven éve a bank ügyfele, számára nem volt kérdéses, hogy hova vigye megtakarított pénzét.

– Nyugdíjasként mostanában már nemigen teszünk be pénzt a férjemmel, de most úgy döntöttünk, hogy a folyószámlán lévő pénzünk egy részét lekötjük. Keveset költünk, tudjuk nélkülözni akár két-három évig is – mondta. Azt még nem tudják, melyik konstrukciót választják, a lényeg, hogy ne legyen kockázatos. Az ügyintéző két lehetőséget ajánlott neki, az egyikben egy évre kötheti le a betétet hatszázalékos kamatra, a jelzáloglevél pedig három évre összesen több mint húsz százalékot ígér, ha addig nem nyúlnak hozzá. Az asszony elárulta: kikéri az unokája véleményét is, aki közgazdásznak tanul, hátha tud nekik segíteni a döntésben.

A Széchenyi téri Erste fiókban sem hemzsegtek az ügyfelek, gyorsan az ügyintéző pultjához ülhetett mindenki. Egy kazal papírral a kezében lépett ki az utcára Pálfi Norbert, aki szintén érdeklődni jött a kamatadó-elkerülés lehetőségei iránt. A fiatalember elárulta: egymilliója van jelenleg folyószámlán egy másik bankban, a kamatadót viszont igazságtalannak tartja, ezért most pár ezer forintnyi kamatkülönbségért is hajlandó végigjárni a bankokat. A legtöbb szegedi pénzintézetből már begyűjtötte a kellő információkat, a hét végét szánja az ajánlatok, prospektusok átnézésére és a döntésre. A fiatalember nyitott a kisebb kockázatra is, ha a befektetés eleget ígér: az Ersténél a hétszázaléknyi hozammal kecsegtető úgynevezett konzervatív és az akár tízszázaléknyit is hozó kiegyensúlyozott alap keltette föl a figyelmét.

– Ez nem igaz, egy órája itt ülök, de semmit sem intéztem – beszélt a K&H Bank Klauzál téri fiókjából dühödten kirontó fiatal nő, aki szintén hosszú távú lekötések iránt érdeklődött volna. Az érem másik oldalával is találkoztunk pénteken ugyanott: az időpontot kérő Pásztor Alexandrának majd negyven percig magyarázta türelmesen az ügyintéző a különféle lekötéseket, hosszú távú befektetéseket. – Szinte zsong a fejem. Nem tudtam egyszerre mindent megjegyezni, úgyhogy jövő héten szerintem még visszajövünk a párommal, mert közös a kassza. Nekem egyébként már megvan a favoritom, de még aludnom kell egyet rá – mosolygott rejtélyesen a fiatal nő, majd elrohant, mert az ebédideje már régen lejárt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom