Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bánk bán

A Bánk bán a magyar nemzeti kulturális örökség egyik legfontosabb operája. Ebből készített filmet Káel Csaba. A forgatás technikai felszereltsége nem maradt el a Hollywoodban megszokottaktól: az Oscar-díjas operatőr Zsigmond Vilmos hasonló kamerákkal és világosítással dolgozhatott, mint bármelyik szuperprodukcióban.
rendező: Káel Csaba
író: Katona József
forgatókönyvíró: Mészöly Gábor
zeneszerző: Erkel Ferenc
operatőr: Zsigmond Vilmos
jelmeztervező: Velich Rita
producer: Wermer András
vágó: Thomas Ernst

szereplő(k):
Kiss B. Attila (Bánk)
Marton Éva (Gertrúd)
Rost Andrea (Melinda)
Gulyás Dénes (Ottó)
Kováts Kolos
Miller Lajos
Réti Attila
Sólyom-Nagy Sándor

A film sztorija

1213. Gertrud királyné meráni honfitársai dorbézolnak a királyi várban. A békétlenkedő magyar nemesek félrehúzódva szemlélik a dáridót, s Petur bán vezetésével össze-esküvésre készülnek. Haragjukat csak fokozza, hogy miközben a távolban csatázó király helytartója, Bánk bán az országot járja, az udvarban hagyott feleségét, a szépséges Melindát a királyné léha öccse, Ottó egyre nyíltabban ostromolja. Petur titokban visszahívja Bánkot, aki azonban a békétleneket felségárulással vádolja. Ám Ottó bizalmasa, Biberach lovag elárulja Bánknak, hogy a herceg el akarja csábítani Melindát. Ottó a királyné bíztatására döntő rohamra készül.
A vár kerengőjében és kápolnájában is üldözi szerelmével Melindát, aki megvetően utasítja vissza, ám mégis félreérthető helyzetbe kerül. Az őket éppen megleső Bánk megrendül: úgy tűnik, hogy rajongva szeretett hitvese valóban hűtlen...
www.port.hu

Kritikák

Bán Zoltán András, Mancs
Ha tőrőlmetszett filmes megoldással kísérletezik, akkor is rendre csődöt mond a rendező. Ilyen rémesen giccses a képsor, melyet akkor kell látnunk, mikor Bánk először gondol vissza nejére, Melindára. Révült szemei előtt hullámzó - feltehetően magas magyar sikértartalmú magyar lisztet adó - búzamező jelenik meg, annak szélén lovagolnak el Melindával. Vagy akkor, amikor Bánk felelősségre vonja Gertrudist, a királynő előtt megjelennek az általa megalázottak és megszomorítottak kísértetei - ócska, agyoncsépelt jelenetezés.
A teljes cikk

Büki Mátyás, Filmkultúra

Ha a moziban vizuálisan és auditíve azt észlelem, hogy valakik már jó ideje énekelve akarnak számomra közölni valamit gerelyről, sorsról, vagy arról, kit és mikor kell megölni, akkor - jóllehet tudom, hogy a köznapok során az ilyesmi ugyan elhanyagolhatóan ritkán fordul elő, hiszen effélékről a beszéd utján szoktak eszmét cserélni - ezt mint adott helyzetben uralkodó faktumot elfogadom. Arra gondolok, hogy valakik ezt a filmkamerák elé így állították. Nyilván valami különlegességgel, művészettel akarnak megajándékozni. Végső soron a kamera csak azt tudja felvenni, ami előtte van. Ha azonban zenekari hangokat is hallok, melyekről az első taktusok után kiderül, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatban vannak az énekhangokkal, ám ezt a zenekart nem látom, akkor a hangosfilmkép realizmusa számomra elvész.
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


IMDb.com
AllMovie.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkohol gabonából

A hazai alkoholpiac stagnál, mégis megduplázta tavalyelőtti nyereségét az elmúlt évben a győri… Tovább olvasom