Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Balsai: A bíróságok majd újra átnézik a 2006-os letartóztatások bizonyítékait

Baj, de nem nekem és nem az igazságérzetnek - így reagált Balsai István miniszterelnöki megbízott a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában hétfőn reggel arra a felvetésre, hogy nem gond-e, ha az általa jegyzett semmisségi törvényjavaslat a 2006-os események kapcsán lényegében a teljes, ott jelen volt rendőri vezetés szavahihetőségét kétségbe vonja.

Hozzátette: a negyvenötezer rendőrből mintegy kétszázan írtak megalapozatlan jelentéseket, amelyek alapján tömegesen tartóztattak le fiatalokat az első fokon eljáró bíróságok.

A politikus elhárította az arra vonatkozó kérdést, hogy felmerült-e bizonyíték Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségével kapcsán a 2006-os rendőri fellépések kapcsán.

Ami az alkotmányozás folyamatát illeti, Balsai István kétségesnek látja, hogy megvalósuljon az a korábbi elképzelés, miszerint a most elfogadandó új alkotmányt a jövőben csak két egymást követő Országgyűlés szavazatával lehetne érvényesen módosítani.

Baj, de tulajdonképpen nem nekem és nem az igazságérzetnek - így reagált Balsai István arra a felvetésre, hogy nem baj-e, ha minden, rendőri tanúvallomásra alapozott ítéletet meg kell majd semmisíteni 2006 őszéről az általa jegyzett törvényjavaslat szerint, és ez a teljes, ott jelen volt rendőri kar szavahihetőségét kétségbe vonja.

A negyvenötezer rendőrből száz-kétszáz esetben írtak olyan jelentést, amelyek finoman szólva megalapozatlanok voltak - mondta.

"Ezek a jelentések azt a célt szolgálták, hogy miután megverték, megbilincselték, összerugdosták az ún. előállítandó személyt, indokot kellett papíron is előállítani ahhoz, hogy az ügyészségek indítványt tegyenek az illető letartóztatására" - szögezte le a miniszterelnöki megbízott.

Hozzátette: nagyobb bajnak tartja, hogy "a megalapozott gyanú legcsekélyebb bizonyítéka nélkül" az eljáró ügyészek ezeket a rendőri állításokat készpénznek vették; ami még nagyobb baj, hogy az eljáró első fokú bíróság ennek alapján rendelte el sorozatban a fiatalok letartóztatását. "Ez a probléma" - szögezte le Balsai.

Arra a kérdésre, hogy honnan lehet tudni, vajon az említett száz-kétszáz eset mindegyikében a fent vázolt módon jártak-e el a rendőrök, Balsai István úgy reagált: ha az általa jegyzett semmisségi javaslatot elfogadja a parlament, akkor a bíróságok majd hivatalból előveszik ismét az ügyeket és megnézik, van- e a háttérben egyéb valós bizonyíték, túl a rendőri vallomásokon.

Tehát a letartóztatott személy valóban garázda volt-e, fellépett-e hatóság ellen jogellenes módon, objektív tanúk bizonyítják-e ezt - ezekre az esetekre ugyanis a semmisségi törvény nem vonatkozna.

Mikorra készülhet el a 2006-os őszi eseményekről a jelentése? Korábban ön azt mondta, olyan bizonyítékok kerülhetnek elő, amelyek alapján elképzelhető a bűnügyi nyomozás megindítása Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen. Milyen új információkat lát most a vizsgálatok során? - kérdezte a Hattól nyolcig.

A munkának azt a részét, amely egy jelentős anyag feldolgozását jelenti, le kell zárni egy jelentés formájában - ez meg fog történni, most folyik az anyag összefésülése, remélem, ez heteken belül meglesz. - mondta Balsai.

"Ez nem jelenti azt, hogy a megbízatásomnak vége lenne. Az ön által említett adatokhoz hozzáférni bonyolult, elsősorban a nemzetbiztonsági adatok részletes megismerése válik szükségessé - ez megint több hónapig tart majd, ezért sem akarom ezzel elhúzni a lényegre vonatkozó jelentéstervezetet" - mondta.

Az ismételt kérdésre, miszerint továbbra is lát-e olyan bizonyítékot, ami a korábbi miniszterelnök elleni bűnügyi nyomozás megindítására okot adna, Balsai István úgy reagált: nem ez a feladata.

"Nekem az a feladatom, hogy a rendőrség 2006. évi őszi eseményekben történt brutális fellépését kivizsgáljam. Amikor majd esetleg elrendelik a nyomozást a rendőri vezetés viselt dolgai miatt, akkor a nyomozás során az arra illetékes ügyészség fényt deríthet rá, volt-e és milyen konkrét bizonyíték merül fel az ön által említett politikai tényezők részéről".

Megadja-e az új alkotmány a jogot a köztársasági elnöknek arra, hogy túlzott bizalmatlanság esetén feloszlassa az Országgyűlést? Illetve: az új alkotmány módosíthatóságát két egymást követő Országgyűlés megerősítő szavazatához kötik-e vagy sem az alkotmányozás során? - vetette fel a Hattól nyolcig.

Az alkotmány-előkészítő eseti parlamenti bizottság koncepciója, ami most vitaanyagként kezelendő, számos más európai ország megoldásához hasonlóan biztosítaná a köztársasági elnöknek a jogot a parlament feloszlatására súlyos politikai konfliktus esetén, ha nem várható el a parlamenttől a konzekvenciák levonása - reagált a politikus.

"Hogy ebből lesz-e rendelkezés, vagy nem, nem tudom, meg fogjuk vitatni" - utalt a Fidesz-KDNP múlt heti kihelyezett frakcióülésére Balsai István.

Súlyos politikai konfliktusnak számít szerinte az olyan helyzet, amikor cselekvésképtelen a parlament, de ennek szintje nem éri el azt a fokot, ami az alaptörvényben amúgy is a feloszlatás kötelezettségét írja elő; például a bizalmatlanság többszöri megismétlése, miniszterelnök több hónapon keresztüli meg nem választása esetén.

Jelenleg opcionális jogként szerepel az alkotmány-előkészítő munkaanyagban, hogy az elfogadandó új alkotmány esetleges jövőbeni módosításairól két egymást követő Országgyűlésnek kellene döntenie.

"Legutóbbi nyilatkozatok alapján kétséges, hogy ez megvalósuljon" - nyilatkozta a Hattól nyolcig-nak a fideszes politikus.

Olvasóink írták

 • 4. Pofátlan 2011. február 15. 13:10
  „Jerry.
  Akkor a vendéglőkben ülő embereket nem a bemenő rendőrök verték meg, hanem fordítva?
  Ezt ugye még te sem hiszed. Biztos rendőr vagy.”
 • 3. janika 2011. február 15. 13:00
  „Ennyi idő alatt már akaszthattak volna le a"szögről" egy másik bíróságot is. Vagy ki gondolja, hogy a kutyából is lesz szalonna?”
 • 2. meir 2011. február 14. 15:59
  „1-es/Jerry!!
  nem csak a HIR TV-n,volt lathato!!
  a kulfoldi,-(ARD, ORF-1, CNN News,stb-stb)-csatornakon is lathato volt mit muveltek pl,; a TV szekhaz ostromakor!!
  nem hinnem hogy mindegyik csatorna "hazudna",es csak Balsai Ur mond igazt!!!”
 • 1. Jerry 2011. február 14. 14:14
  „a megalapozott gyanú legcsekélyebb bizonyítéka nélkül" Hát akkor bizony az egész HIR TV stábját börtönbe kell csukni,rémhír terjesztése miatt, meg valótlan dolgok tényként való közlésért stb,mert ott ugyanis szépen mutatták, amikor betondarabokat, köveket, molotov koktélokat dobáltak a rendőrökre, felgyújtottak rendőr autókat, vízágyút, megtámadtak rendőröket stb.Vagy ez mind nem volt igaz?Akkor minek mutogatta a hirtv?a tüntetést nem a rendőrök kezdték,őket a feldühödött, dűhített tömeg oszlatására vezényelték ki.Egyébként a tömegben leghangosabbak éppen a fidesz jelenlegi képviselői,pártszimpatizánsai voltak,akik sk dobálták a rendőröket, uszították a tömeget.A rendőri jelentések jó része éppen a hir tv felvételei alapján készültek, amiket az egész ország is láthatott.akkor most ki is hazudik?A HIRTV egész stábja, a tüntetéshez kivezényelt rendőrők,az abban részt vevő fideszes politikusok,vagy a balsai,aki végül ott sem volt, mert a vihar idején sürgős elbujhatnékja volt, és csak 5 év után merte kinyitnia száját is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki egy V. kerületi lakásban

Tűz ütött ki egy V. kerületi, Papnövelde utcai ház harmadik emeletén található lakásban hétfő… Tovább olvasom