Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Balogh Lajosné: Felemelkedés és kétség

Balogh Lajosné, Baks polgármestere Jókai Mór Az aranyember című regényéről beszél.
„Nekem több Nagy Könyvem is van. Most mégis választottam közülük egyet – Jókai Mórtól Az aranyembert –, melyet nagyon szeretek. A regényt már többször olvastam, és a belőle készült filmet is többször láttam. Sőt: jártam a balatonfüredi villában is, ahol a mű készült. Az aranyembert Jókai legnagyszerűbb alkotásának, legjobb regényének tartom, amely részben erkölcsi és társadalmi, részben politikai és történelmi, és jelen vannak benne a korabeli közélet eseményei is.

Tímár Mihály, a regény főszereplője legnagyobb sikerét a Brazíliába történő magyar lisztkivitel megszervezésével éri el. Teljesíti Ali Csorbadzsi végakaratát, s elviszi Tíméát a Brazovics-házba. Az elázott búza, s a török kincs révén megalapozza szerencséjét, megkapja az „aranyember" jelzőt, ami végigkíséri a főhőst. Pénzügyi hatalmával mások sorsát is irányítja, tönkreteszi a Brazovics-házat , a hajóírnokból pedig nagyvállalkozó lesz. A felemelkedéssel azonban együtt jár a kétség is: vajon beavatkozhat-e az ember mások életébe? Tímár feleségül veszi Tíméát, a török lányt, akit többször is kimentett a Dunából. A lányt a hála viszi a házasságba. Tímár két világ közt ingázik.

A „Senki" szigetén Tíméa és az üzleti ügyek izgatják, Komáromból pedig Noémihez vágyik. Dilemmája szinte feloldhatatlan számára, s döntését a kétféle szerelem is nehezíti. Tíméával való kapcsolatában ugyanúgy jelen van a kötelességteljesítés, a bűntudat, mint a birtoklási vágy. Tíméa szépségével áll szemben Noémi harmóniateremtő személyisége, aki nem csupán magához köti Tímárt, hanem szerelmével fel is szabadítja. Az üzleti események, valamint Krisztyán Tódor tevékenysége, a két nő közötti vergődés, Dódi halála elgondolkodtatta és búskomorságba kergette a főszereplőt, s a Balaton mellé utazott pihenni. Tovább érlelődött benne az elhatározás: öngyilkos lesz. Krisztyán Tódor támadása, majd szerencsétlensége jelentette Tímár Mihály eltűnését, „halálát". Visszatért Noémihez, akinek elmondta élete történetét, s aki feloldozta őt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Meg kell tanulnunk kicsinek lenni''

Nem akarunk olyanokkal versenybe szállni, akik nem a mi súlycsoportunk, vagyis nekünk nem a Tescót és a Spart kell legyőzni, mert az reménytelen. Meg kellett tanulnunk kicsinek lenni, hiszen ne feledjük, a bonsai egy kicsi fa, mégis megbecsült darab a télikertben – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában dr. Kiss László, a Kisalföld Füszért vezérigazgatója. Tovább olvasom