Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Balogh Attila, a megye egyik utolsó bakterja

Az országban is különcségnek számít a szakma, a környéken pedig egyenesen kuriózum. A vasútvonalak villamosítása után mindössze ketten mondhatják el magukról megyénkben, hogy sorompóőrként dolgoznak, vagy ahogy a köznyelv illeti őket, bakterok. Balogh Attila tizenöt éve dolgozik a fertődi vasútállomáson.
Ki ne emlékezne a Koltai Róbert főszereplésével készült, legendássá vált filmre, az Indul a bakterházra? A fertőszéplaki Balogh Attila bizonyára jól ismeri az alkotást, hiszen ő sokat mesélhet a bakteréletről.
– Tizenöt esztendeje szolgálok itt, a fertődi vasútállomáson – mutat körbe az aprócska bakterházban, ahol mindössze egy asztalka áll, rajta az elmaradhatatlan vasutasnapló és a speciális telefon, melyen keresztül az állomások értekezhetnek egymással. A falon természetesen a legújabb kori szerkezet is ott van már, amiről a vonatok helyzete olvasható le. – Fiatalon sok munkát kipróbáltam, dolgoztam az építőiparban, aztán zenész lettem – meséli Balogh Attila, majd elmondja, a vasút iránti vonzalma már gyerekkora óta kíséri. – Iskolásként természetesen modellvasutat építettem, és imádtam az utazást. Szeretem a munkámat, egy percig sem bántam meg, hogy ezt a szakmát választottam. A vasút örök dolog, mindig szükség lesz rá. Ha igaz, amit mostanában hallani, a fertődi állomás afféle „nosztalgiaállomás” marad, ahol meghagyják ezt az országosan is ritkaságnak számító munkakört – teszi hozzá, majd kifelé indulunk, Pomogy (Pamhagen) felől ugyanis rövidesen szerelvény érkezik.
– Három perccel az érkezés előtt kell lehúzni a sorompókat – mutat a vágányok mellett álló karos szerkezetre. Itt jelzőlámpa nem működik. – Az én feladatom a sorompó kezelése, a vonat fogadása és az utasok tájékoztatása. Minden páros napon reggel fél héttől fél kilencig és déltől este hétig dolgozom. Páratlan napokon kollégám, Buksa Vilmos teszi ugyanezt.
Balogh Attila a zenéléssel sem hagyott fel, a mai napig fellépéseket vállal mulatságokban, lakodalmakon. – Négy hangszeren, gitáron, harmonikán, szájharmonikán és zongorán játszom. A mulatozások ricsaja és az itteni csendes, de odafigyelést igénylő munka remekül kiegészíti egymást, úgy érzem, egyik nélkül sem lenne teljes az életem. És persze tetszik, hogy az emberekben meglepődést kelt, ha megtudják, mi a munkám. Azt szokták kérdezni: „Még létezik ilyen szakma?” Volt egy kedves élményem is, olasz fiatalok érkeztek egy szerelvénnyel a városba, és kérték, hadd fényképezzenek le, mert náluk vasutasok ugyan vannak, de bakter nincs. Megengedtem nekik, ők pedig meghívtak magukhoz Velencébe. Egyszer talán meglátogatom őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától korlátozó intézkedések a repülőtereken

Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is: ugyanis… Tovább olvasom