Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Balog Zoltán: két államuk van a határon kívül élő magyaroknak

A határon kívül élő magyarok számára a nemzetük államának és az otthonuk államának egyaránt jó államnak, jó gazdának kell lennie - fogalmazott vasárnap ünnepi beszédében az emberi erőforrások minisztere a szlovéniai Lendván.

Balog Zoltán a muravidéki magyarság központjában az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan részt vett a Szent Korona-körmeneten, majd a Szent István-szobor megkoszorúzása alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen, de találkozott a szlovén kulturális miniszterrel és a magyarság képviselőivel is.

    Ünnepi beszédében arra utalt, hogy a határokon kívül élő magyarok számára pluszt kell jelentenie annak, hogy "két államuk van", ez nem okozhat hátrányt számukra.

    Nemzetpolitikailag az a cél, hogy mindkét állam "jó állam" legyen számukra, mert azt a nagy átalakulást, amire a válság Magyarországot és egész Európát kényszeríti - gazdasági, közjogi, közigazgatási értelemben -, csak "jó államok" tudják végrehajtani - fogalmazott Balog Zoltán.

    Ahhoz, hogy ezt jól hajtsák végre, "meg kell nyerni a polgárok bizalmát". Ez legalább annyira fontos a szlovén állam, mint a magyar állam számára, s az is, hogy mindkét állam "jó gazdája" legyen a magyaroknak és a szlovéneknek - mondta.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a szlovéniai Lendván tartott Szent István-napi ünnepségen 2012. augusztus 19-én. MTI Fotó: Varga György
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a szlovéniai Lendván tartott Szent István-napi ünnepségen 2012. augusztus 19-én. MTI Fotó: Varga György

    Balog Zoltán az MTI kérdésére válaszolva elmondta: vasárnapi lendvai látogatása keretében találkozott a muravidéki magyar önkormányzati vezetőkkel, a nemzetiségi kulturális intézmények és civil szervezetek irányítóival, valamint Ziga Turk szlovén oktatási, tudományos, kulturális és sportminiszterrel.

    A miniszteri megbeszélésekről szólva kifejtette: Ziga Turk felvetette, hogy szeretnék, ha a Magyarországon élő szlovének minél komolyabb támogatást és elismerést kapnának.

    Balog Zoltán hozzátette: egyetértettek abban, hogy nem szabad megengedni "a hangulatkeltést őshonos nemzetiségek ellen a szociális válság ürügyén". Sajnos, ilyen hangokat hallani ugyanis Szlovéniában - bár nem a hivatalos szervektől -, ennek ellent kell állni, "meg kell védeni a magyarok becsületét Szlovéniában és a határon kívüli nemzetrészek esetében".

    A miniszter beszélt arról is, hogy a szlovén kultúra napjának februári ünnepére Szentgotthárdra várják Ziga Turkot.

Olvasóink írták

  • 2. load 2012. augusztus 20. 23:01
    „Az emberi erőforrások miniszterének mindíg, mindenhol fel kell mondania kötelező leckét!
    Ha kérdezik, ha nem.”
  • 1. Dwatson 2012. augusztus 20. 08:10
    „Nem hinném hogy Szlovéniában a magyarsága miatt bárkinek is félnie kellene,ez az az ország ahonnan jó példát lehet tanulni! Itt semmiféle "szociális válság nincs" itt van Közép Európa legmagasabb GDP-je,a minimálbér 750 euró,minimálnyugdíj 535 euró ,ugyanennyi az ott létező rokkantnyugdíj is!
    Balog úr talán összekeverte Szlovéniát Szlovákiával,vagy miért nem ment inkább Szerbiába,ott is vannak gondok bőven!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megbokrosodott ló miatt öt ember sérült meg Bösztörpusztán

Egy megbokrosodott ló okozott balesetet vasárnap délelőtt a Magyarok Országos Gyűlése Bösztörpuszta 2012. elnevezésű rendezvényen. Tovább olvasom