Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Balog: az egész nemzetnek szüksége van jó iskolákra

"Minden új gyermek, minden első osztályos megjelenése az iskolákban egy újabb esélyt jelent a szülőknek, tanároknak, a köznevelést és az egész országot irányítóknak."
Az egész nemzetnek szüksége van jó és jobb iskolákra - mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az V. nemzeti tanévnyitón vasárnap a fővárosban.

A tárca vezetője a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában rendezett ünnepségen kiemelte: minden új gyermek, minden első osztályos megjelenése az iskolákban egy újabb esélyt jelent a szülőknek, tanároknak, a köznevelést és az egész országot irányítóknak.

Hangsúlyozta: ha jól végzik a munkájukat, akkor jobb, erősebb, derűsebb és bátrabb lesz "a mi magyar világunk is".

Mindenkinek ünnep ez a nap, akinek köze van az iskolához, a tanításhoz és a tanuláshoz. Esélyt ad arra, hogy a felnőttek, a többi diák, a szülők és az oktatás irányítói is jobban végezzék feladatukat a mostani iskolaévben - mutatott rá.

"Magasan, az ünnep magaslatán kezdünk" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ilyenkor talán elvárható, hogy az egész ország figyelme egy kicsit az iskolára irányuljon. Kiemelte: az iskolakezdés közügy, a diákok sorsa és teljesítménye határozza meg, hogy milyen lesz Magyarország húsz-harminc év múlva.

Balog Zoltán reményének adott hangot, hogy ma a szülők is talán jobban látják, mit akar a kormány a családokkal szövetségben a gyermekekkel kezdeni, mi a lényege az új Nat-nak, amely megjelenik az új tankönyvekben, illetve a délutáni foglalkozásoknak.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszédet mond a nemzeti tanévnyitó ünnepségen Budapesten, a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában 2014. augusztus 31-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszédet mond a nemzeti tanévnyitó ünnepségen Budapesten, a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában 2014. augusztus 31-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Kitért arra is: talán a pedagógusok is egyre derűsebbek lesznek, bérük - bíznak benne - érzékelhetően több.

A jövőt a pedagógusok alakítják, ennél magasabb hivatás nincs - jelentette ki.

Az egész nemzetnek szüksége van jó és jobb iskolákra - hangsúlyozta Balog Zoltán, aki az óvoda és bölcsőde megerősítését külön is kiemelte, majd hozzátette: az a dolguk, hogy mindenkit tudása és képessége szerinti végzettséghez juttassanak.

A legfontosabb ugyanakkor a bizalom, e nélkül sikeres vállalkozás nincs. Honnan lenne sikeres iskola? - tette fel a kérdést Balog Zoltán.

A gyermekeket arra kell nevelni, hogy bízzanak - idézte Ranschburg Jenő pszichológus-tanárt, hozzátéve: a kölcsönös bizalom minden emberi kapcsolat alapja. Az iskolát nem egyszerűen szolgáltatásnak kell tekinteni, hanem a nevelés közös feladatnak kell tekinteni a családokkal szövetségben.

Az össztársadalmi bizalom megszületésében és újjáépítésében az iskola fontos szereplő lehet - hangsúlyozta, és hozzátette: hiszi, hogy a kormány, az iskolák, a családok még közelebb kerülnek egymáshoz, és még tovább szilárdul a köztük lévő bizalom.

Diákok a nemzeti tanévnyitó ünnepségen Budapesten, a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában 2014. augusztus 31-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Diákok a nemzeti tanévnyitó ünnepségen Budapesten, a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában 2014. augusztus 31-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Ha valódi értékek szerint nevelik a gyermekeket, akkor az iskola valóban nagy lehetőség lehet, hogy erősítsék a társadalom, a nemzeti közösség összetartó erejét.

Legalább ilyen fontos a komoly tudás átadása, és az új tankönyvek, a digitális tartalmak ezt a célt szolgálják - mondta a miniszter.

Kitért arra is: ma az általános iskolában a gyermekek kétharmada, mintegy 500 ezer diák kapja ingyen a tankönyveket. Bíznak benne, hogy a tartalmon is látják azokat a változásokat, amelyeket a magyar iskola átalakulása jelent.

Fontos, hogy soha ne felejtsék el, mindez a diákokért, a gyermekekért történik - emelte ki Balog Zoltán, aki azt kívánta, építkezzenek a jó tankönyvekből, emelkedő fizetésekből. Reményét fejezte ki, hogy lesz olyan tanév, amikor a gyermekek növekvő létszámáról is be tudnak számolni.

Legyen több a bizalomból, az emberi erőforrásból, és bár nem egyeztetett az államtitkárral, de "legyen úgy több szünidő", amelyben valóban lehetőség van az idő hasznos eltöltésére - mondta a miniszter, és ünnepélyesen megnyitotta a 2014/2015-ös tanévet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltalálta? Ezek a hatos lottó nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 35. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a… Tovább olvasom