Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Balla Irma-gyilkosság - Politikusokat, rendőröket és szakértőket hallgatott meg a bíróság

Önkormányzati képviselők, a nyomozásban részt vevő rendőrök és szakértők tanúkénti meghallgatásával folytatódott a Balla Irma-gyilkosság tárgyalássorozata szerdán Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

 
Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt a lakásán gyilkolták meg 2007 húsvétján. Egy évvel később a gyilkosság elkövetésével a képviselő fiát, S. Sándort gyanúsították meg, akit őrizetbe vettek, majd egy évig előzetes letartóztatásban tartottak. A gyanúsított azóta szabadlábon védekezik.

Asbóth Endre fideszes önkormányzati képviselő, Balla Irma egykori frakciótársa és a vádlott S. Sándor egykori tanára a szerdai tárgyaláson elmondta: kizárólag munkakapcsolatban állt az áldozattal. Családi dolgaikról keveset beszéltek, de akkor Balla Irma mindig büszkén beszélt egyetemista fiáról. A vádlottról, egykori tanítványáról azt közölte: soha nem volt agresszív, inkább visszahúzódó, csendes emberként ismerte meg.

Ezzel egybehangzóan foglaltak állást a beidézett igazságügyi pszichológus szakértők is. Mint mondták, anyagilag és érzelmileg is "anyafüggőség" tapasztalható S. Sándor esetében, gyűlöletre vagy az élet kioltására utaló vágyat vizsgálataik során nem tapasztaltak. A szakértők meghallgatása közben kiderült: a korábban elvégzett poligráfos hazugságvizsgálat eredménye S. Sándor esetében negatív volt.

Az áldozat szomszédja sem Asbóth Endrében, sem a szintén beidézett fideszes Szabó Gyulában nem ismerte fel azt a férfit, aki rendszeresen járt Balla Irma lakásán.

A beidézett igazságügyi vegyész szakértő a tárgyaláson elmondta: Balla Irma és S. Sándor körme alatt egymás ruházatából származó textilszálakat találtak, amelyek egymás ruhájának a "megragadása" következtében kerülhettek oda. Azt azonban - mint hozzátette - nem lehet megállapítani, hogy ezek a szálak mikor és miképpen kerültek oda.

Az igazságügyi hírközlési szakértő hosszasan ismertette azokat a technikai és jogi feltételeket, amelyek alapján meg lehet határozni egy mobiltelefon helyét, ez a meghatározás tízméterestől a több kilométeres pontosságig terjedhet.
 
Balla Irma mobiltelefonját több kilométerrel a gyilkosság helyszínétől találták meg. Mint a szakértő közölte, a cellainformációk szerint a készülék a gyilkosság estéjén olyan körzetben volt, amelynek része a Cegléd utca is.

Ezt jelölte meg D. Lajos - aki annak idején a képviselőnő szomszédjában dolgozott kőművesként és a gyilkosságot előbb beismerte, majd vallomását visszavonta - azon útvonalként, ahol akkoriban hazafelé ment.
Magyar György, a vádlott védője a tárgyalás szünetében újságíróknak elmondta: a szakértői vélemények a vádlott ártatlanságát igazolják. Mint hozzátette, alátámasztották, hogy a telefon (Balla Irmáé) kikerült a lakásból este 11 óra körül, abban az időben, amikor S. Sándor szalonnát sütött 30 kilométerre Debrecentől.

"Az is beigazolódott, hogy a telefon mintegy 3 kilométerre volt a gyilkosság helyszínétől akkor, amikor S. Sándor hajnali 1 órakor hazaért és arra hívást intézett" - közölte az ügyvéd.

A vegyész szakértő véleményével kapcsolatosan Magyar György hozzáfűzte: abból kiderül, hogy a köröm alatt talált textilszálak napokkal korábban is odakerülhettek, s arra minden lehetőség megvolt abból fakadóan, hogy S. Sándor és Balla Irma közös háztartásban élt.

A tárgyalássorozat pénteken folytatódik többek közt a vádlott testvérének tanúkénti meghallgatásával.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rádiófrekvencia botrány - Klubrádió vagy Katolikus?

Az ORTT a Klubrádiónak adta szerdán azt a frekvenciát, amelyre a Magyar Katolikus Rádió is… Tovább olvasom