Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Balatoni nyár - Add drágán az életed!

Kelet-Amerikában pergettem le életem horgászorsójáról egyheti damilt, közelebbről a Balaton partján, amelyből most már inni lehet, ezzel kettőre tornázva fel a Balatonnál űzhető szabadidős tevékenységek számát.
Nekem a Balaton a Riviéra, a parti füvesnek mondott sáv a Champs-Élysées, a kőröshegyi völgyhíd az Eiffel-torony, egy euró pedig 210 forint – folytathatjuk a dal realitás talaján két lábbal álló szövegét. A Balaton folyamatosan fejlődik, mint Vietnam, sok biciklistán láthatunk már helyben másolt Nike pólót. Épülnek a főterek, kortárs barokk szökőkúttal, gazdagon körbeviakolorozva, mely főút formát öltve akár a mólóig is elnyúlik, teret engedve a nyáresti spacírgangnak a kínai mérgező termékek gazdag választékának közepette. A viakolor az esztétikum hazai netovábbja, hiszen ha a betont apró darabokra vágjuk és mozaikként újra összeillesztjük, akár egy panellakótelepet, kielégül a szépérzék, örül a szem, dagad a kebel, s ha kéket sárgával, netán pirossal ötvözünk, szinte garantált a felhőtlen mosoly az erre kóricáló, gumipapucsaikon elégedetten tovahömbörödő, rozsdamarta, sötétített üveges, mégis tetőcsomagtartós Audin érkező vendégek orcáján.
Az érkezés maga is maradandó, hiszen átszeljük a Séd patak jelképes völgyét a HÍD-on, csupa nagybetűvel, ami méreteiben olyan, mintha egy eb húgypamatán gólyalábbal kelnénk át. De büszkék lehetünk, hiszen van VIADUKT-unk, a maga nemében egyedülálló, és az, hogy a maga nemében egyedül áll, már megérte a befektetést. Megmutattuk az osztrák és a horvát hídépítőknek, hogy mi is tudunk viaduktot csinálni a nagy büdös síkságon, amely átível a képzelt mélység felett, racionálisan, mégis az avatóünnepségek széles spektrumának adva teret. Ez egyben nemzeti sorsunk szimbóluma is: hogyan építsünk olyan akadályokat magunk elé, amiket csak jelentős erőfeszítés árán tudunk leküzdeni? Ez az a gondolkodásmód, amit a hazánkba érkező külföldiekre is ráerőltetünk.

Eleve a www.balaton.hu weboldalon, a Plattensee kapujában a német zászlóra bökve magyar menü fogad, amelynek rovatcímei szerencsére ugyanahhoz a két cikkhez vezetnek, bármelyikre is kattintsunk. Az egyik Balatonszárszó megismerésére szólít fel a nyelvtani hibák gazdag tárházával, míg a másik szintén, annak ellenére, hogy a főoldal még azzal kecsegtet, hogy megtudhatjuk, mit jelent a Zuhause ist zu Hause mondás. (Erre csak a magyar eredeti ad választ – ez az Itthon otthon van! szlogen tükörfordítása.) E cikkben többek között arról számolnak be, hogy a legtöbb külföldi halálos áldozat Horvátországban magyar turista, ezt azonban már csak az tudhatja meg, aki ismeri a magyar tovább szó jelentését, mivel ezt megcélozva lehet eljutni a cikk folytatásához. Külön érdekesség, hogy az Itthon otthon van! szlogen kerül tök értelmetlenül a figyelem középpontjába – hiszen egy alsó-szászországi árufeltöltő miért jó, ha otthon marad, ha egyszer ide kéne jönnie? A kultúra, gazdaság, magazin, külföld(!) és sport rovatokban önkritikusan csak az utolsó frissítés dátuma szomorkodik: 1970. 01. 01. Amennyiben lejjebb kalandozna a kihívásokat kereső külföldi, és például a vízminőségre lenne kíváncsi, itt csak egy magyar nyelvű fenyegetés fogadja, miszerint a honlap bármely tartalmának internetes megjelenéséhez a Balaton Média és Információs Központ engedélye szükséges. Magyarul beszélő vízálláshackerek, rettegjetek!

A virtuális Kánaán után azonban itt a szikár valóság: Appartmann frei! – 5–6-féle különböző helyesírással, de egységesen gusztustalan táblán, kivétel nélkül olajban (de nem kizárt, hogy olajból némi szárazáru hozzáadásával) készült ételek, a törülközők árából „sok" esetében engedő kínaiak és a színükből minden esetben engedő törülközők, vidéki búcsúhangulat és rejtélyes helyekről előszivárgó büdös fogad. Sok helyütt tombol a szelektív hulladékgyűjtés, a konténerekből hajléktalanok nyerik vissza az üveget, miközben hajlékosok hordják a műanyag tartályok köré a szemetet „Válogasson, akinek két anyja van!" felkiáltással.
Némi huzavona után elfoglaljuk az apartmant, mivel a miénket két „óriási" terasszal ajánlották, ehhez képest a Traviatából kapunk egy tetőtéri díszletlakást, két erkéllyel, amire vagy az asztal fér ki, vagy mi. Elégedetlenkedünk, de ekkor egyik barátunk azt mondja, Badacsonyban egy terhes nőnek két főre számolták a szállást. Megtörve kicsomagolunk. Megkezdjük évi rendes nyaralásunkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

140 forintot raboltak a 92 éves nénitől

Rablótámadás áldozata lett egy 92 éves újfehértói asszony. Az idős nőre szerda éjjel tört rá egy… Tovább olvasom