Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Balaton – extrákkal és azok nélkül

Indul a balatoni idegenforgalmi szezon – és indulhatunk a Balatonra mi is. Nem kell bedőlni a szövegnek, hogy a Balatonon drágaság van. Van az is – persze – annak, aki meg tudja fizetni, de egészen elfogadható árak várják azt, akinek pénztárcája csak mérsékelt költekezést enged meg.
Indul a balatoni idegenforgalmi szezon – és indulhatunk a Balatonra mi is. Nem kell bedőlni a szövegnek, hogy a Balatonon drágaság van. Van az is – persze – annak, aki meg tudja fizetni, de egészen elfogadható árak várják azt, akinek pénztárcája csak mérsékelt költekezést enged meg. A Balaton hagyományos programjai – a strandolás, csónakázás, horgászat – mellett az új időknek megfelelőek is akadnak, a legmerészebbek kipróbálhatják a vízisíarénát, az ellazulni igyekvőket wellness-csomagokkal várják.

A Balatonon a legfőbb szám továbbra is: maga a Balaton. Ha valakit a sekély-langyos, végtelen víz, a fürdőzés-napozás vonz, Siófoknál nyugatabbra egy centit sem kell tovább mennie, felesleges lenne benzinre költeni a pénzt. S ha már témánál vagyunk, rögtön meg kell cáfolni egy elterjedt nézetet, hogy tudniillik a Balatonra legjobb konzervhegyekkel érkezni, mert ott minden nagyon drága. Hát – legalábbis ma már – nem drága. A siófoki Morva Étteremben például 650 forint a menü – és fogyasztható, különben nem ajánlotta volna a Tourinform munkatársa –, s ilyen árfekvésű helyeket bárhol találni a tó mentén. Aki igazán jellegzetes balatoni időtöltésre vágyik, a tó mentén szerte bérelhet csónakot, vízibiciklit, szörföt, vitorlást. Az előbbiek olcsók – az utóbbi a tehetősek műfaja. Almádiban egy hat-nyolc személyes vitorlás egy napra 25 ezer forintért bérelhető Baroch Zoltánnál. (Ekkora vitorlást csak olyan vezethet, aki rendelkezik kishajó-vezetői engedéllyel.)

Halétel-specialitások

A Balaton királya a süllő, azaz a fogas. Csak jó helyen javallott enni, különben ránksózhatnak több hónapos fagyasztottat is. A balatonföldvári Rózsakert Balatongyöngye Étteremnek a fogas a specialitása. Többféleképpen készítik, van például fogasfilé zöldségágyon hollandi mártással; a másik fogas kapros szósszal, tenger gyümölcseivel; a harmadik a fogasfilécsíkok Orly-módra – mindhárom változat 3290 forint, körettel együtt. A Keszthelyhez, Hévízhez egyaránt közel lévő cserszegtomaji halászcsárdában a fogasfilé roston sütve 1990 forint, körettel. A siófoki Gulyásudvar Étteremben a fogas roston 1790, szintén körettel. Az egyik változat fokhagymamártásos, a másik parajágyon fekszik. Nem olcsók, de a süllő önmagában is drága – a balatoni pedig olyan különlegesség, amely indokolhatja az árat.

Barlangtúra


Ha a Balatont extrákkal akarjuk, irány a Balaton-felvidék. Ami garantáltan izgalmas: barlangtúra az edericsi Csodabogyós cseppkőbarlangban. Még maga a barlang is „új": csak nemrégiben nyitották meg a közönség számára; túlélő felszerelést – anorák, fejvédő sisak lámpával – a helyszínen adnak. Akit a magasság vonz, sok helyen sárkányrepülőre szállhat – csodás élmény fölülről látni a végtelen tavat. Aki pedig bele akar látni a Balatonba – szemrevételezve a balatoni halak életét –, a szántódpusztai Balaton-akvárium révén ezt is megteheti.

Aki horgászni akar

És aki fogni akar halat? Az engedélyárak viselhetőek. Szakál Tamás, a Balatoni Halászati Zrt. szakembere mondja: egy napra 1250 forint, tíz napra 3600, de az éves jegy sem drágább 13 ezernél – a köztudatba bekerült, több tízezres árral szemben (olyan is van, ám az csak a vitorlásról, vízből horgászókra vonatkozik, ők pedig a dél-alföldről érkezőknek kis hányadát jelentik). A horgászigazolvány persze kötelező. S már azok az idők is elmúltak, amikor csalitól kezdve a különböző egyéb horgász fogyóeszközökig mindent itthonról kellett vinni: horgászbolt mindenütt elérhető távolságban akad.

Bor és vízisí

A Balatontól elválaszthatatlan a bor is. Jön a szőlővirágzás ünnepe, június 16-án Balatongyörökön, a cserszegi fűszeres szülőhazájához közel megszervezik a nyitott pincék napját – hívja föl a figyelmet Zámbóné Hajdú Andrea, a keszthelyi Tourinform-iroda munkatársa. Minden szőlősgazda a saját borát dicséri – lehet ellenőrizni, igazat mond-e. S ha már itt vagyunk, ki ne hagyjuk a györöki Szépkilátót – a leendő élményről csak annyit: a közkézen forgó balatoni panorámaképek jelentős része itt készül... Június 23-án Tihanyban levendulafesztivált tartanak – a levendula mediterrán növénykülönlegessége Tihanynak. És jöjjenek az új idők új balatoni vonzerői: Siófokon vízisíaréna is várja a merészebbeket. Nemcsak wellness, de egész wellness-csomagok is igénybe vehetők – halljuk Kövesdi Anikótól, a siófoki négycsillagos Hotel Residence munkatársától. A hölgyeknek ajánlott Kleopátra-wellness-csomag – fő alkotóeleme a tejes-mézes-rózsaolajas masszázs, fény-, hő-, hanghatásokkal körítve – 12 ezer 170 forintba kerül. De minden létező wellness-csomagot is előállítanak, s az eredmény: az ember időutazást tesz – fiatalabban megy, mint ahogyan jött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón

A 23. héten sem volt telitalálat a hatos lottón, így a jövő héten megnyerhető összeg 330 millió… Tovább olvasom