Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Balás Péter az EU kereskedelmi főigazgató-helyettese

Balás Péter, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jelenlegi magyar nagykövete tölti be november 16-tól az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának helyettes vezetői posztját.
Balás Péter a Kereskedelmi Főigazgatóságon a multilaterális ügyekért, a WTO-ban folyó tárgyalásokért lesz felelős. "Kritikus időszakban kerülök a bizottsághoz" - fogalmazott a nagykövet szerdai budapesti tájékoztatóján utalva arra, hogy már csak egy hónap van hátra a világszervezet Hong Kong-i miniszteri konferenciájáig, ahol a WTO dohai fordulójának 2006. végi lezárásához szükséges döntéseket kellene meghozni.

Balás szerint az Európai Unió és így Magyarország gazdasága, ezen belül is a mezőgazdaság számára rendkívül fontos a dohai forduló lezárásának sikeressége. Mint mondta, a közös agrárpolitika jövőjét a WTO-ban folyó tárgyalások határozzák meg, majd hozzátette: az uniós agrárpolitikára rendkívül nagy nyomás hárul kívülről.

A 2001 novemberében indult dohai forduló kiemelt témája a mezőgazdaság, ezen belül pedig a belső termelésnek nyújtott támogatások csökkentése, az exportszubvenciók kérdése, valamint a piacnyitás témája.

Az EU a tárgyalások során komoly engedményeket ajánlott fel és jelentős módosításokat hajtott végre mind a belső támogatások, mind az exportszubvenciók területén azzal a feltétellel, hogy az unión kívüli, jelentős mezőgazdasági exportőrök is felhagynak más formájú exporttámogatásukkal.

Balás Péter elmondta: az eddigi tárgyalási folyamatok nagyon kiegyenlítettlenek voltak, hiszen az EU felajánlásait a tárgyaló partnerek "zsebre tették", ám saját szabályozásukon vonakodnak módosítani. Hozzátette: az EU-nak éles vitája alakult ki a transzatlanti államokkal és számos fejlődő agrárexportőr országgal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb uniós intő az államháztartási hiány miatt

Idén már másodszor kritizálja a magyar kormányt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, amiért nem… Tovább olvasom