Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bakonyszentlászló

a költségvetésről dönt

Bakonyszentlászló önkormányzata ma tárgyalja és fogadja el várhatóan a település idei költségvetését. Ami bizonyos, hogy 304 millió forintból gazdálkodhat a község, majdnem 40 millióval kevesebből, mint a múlt évben. Pedig már tavaly is hozzá kellett nyúlni a falu vagyonához, hogy jusson a legszükségesebbekre.

Jóformán másra nem is igen tudott gondolni Bakonszentlászló, amikor az idei költségvetés keretét porciózta, mint hogy intézményeit képes legyen fenntartani. Kétezres lélekszámú községről van szó, s igen kiterjedt az intézményhálózata. Nagy iskolája van, óvodája, orvosi, fogorvosi rendelői, védőnői körzete, konyhaüzeme, művelődési háza, könyvtára... Ezek igencsak elviszik azt a pénzt, amit a község az államtól kap. Az iskola része a kapott összegből 64 millió, ennél pedig a pedagógusok bére is nagyobb summa, az iskola teljes költségvetési kerete 90 millió, s hasonlóképpen van ez az óvodával is.
A község polgármestere, Frankó Ferenc azt mondja, a múlt évben már csak úgy tudtak kijönni szűkösen a pénzből, hogy eladtak a település tulajdonában lévő két házat, s bizonyos, hogy idén folytatódik a vagyonfelélés, és még így is tízmillió forintot vesznek majd fel a működési költségek kipótlására. Ahogy korábban, idén is pályázni fognak majd utak felújítására, sportudvar céljára és egészségügyi centrum megvalósításához, hogy legalább hozzákezdjenek ez utóbbihoz. Több mint ötvenmillióba kerül, és ehhez tizenötmillió forint saját részt kell előteremteni majd. A községet leginkább az sújtja, hogy az elmúlt bő húsz évben mintegy 1500 munkahely szűnt meg Bakonyszentlászló közigazgatási területén. A bánya 2004-ben zárt be véglegesen, a valamikori csúcsidőben majdnem ötszáz embernek adott egymagában kenyeret, s harmincöt-negyven millió forint folyt be iparűzési adó címén a község „pénztárába”. A múlt évben ez az összeg már nagyon-nagyon hiányzott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus… Tovább olvasom