Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Baki a díjátadáson: összekeverték a Forgács Pétereket

Az idei augusztus 20-ai ünnepség sem múlt el botrány nélkül. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összekeverte Forgács Péter színész-színházigazgatót és Forgács Péter filmrendezőt.
Az idei augusztus 20-ai ünnepség sem múlt el botrány nélkül. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium összekeverte Forgács Péter színész-színházigazgatót és Forgács Péter filmrendezőt. Még két hónapja a színházigazgatót értesítették, hogy megkapja a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, de az ünnepségen nem őt, hanem a filmrendezőt szólították - számolt be az egyik kereskedelmi csatorna híradója.

A győri színházat két hónappal ezelőtt hívták fel azért, hogy megtudják az igazgató Forgács Péter adatait. Az ok, hogy augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével akarták kitüntetni. Az igazgató meghívót is kapott a miniszter aláírásával, és el is ment az Iparművészeti Múzeumba.

Az ünnepségen azonban nem őt, hanem a Balázs Béla-díjas filmrendezőt, Forgács Pétert szólították. A színész-színházigazgató azonnal elhagyta az ünnepséget.

Sajnálatát fejezte ki és mindkét érintettől elnézést kér az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) amiatt, hogy Forgács Péter filmrendező helyett tévedésből Forgács Pétert, a Győri Nemzeti Színház igazgatóját hívta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének átadására. A színházigazgató megalázónak tartja a történteket.

A tárca mérhetetlenül sajnálja a tévedést és mindkét érintettől elnézést kér - közölte az OKM sajtóirodája szerdán azután, hogy kereskedelmi televíziók hírt adtak az esetről. A tárca munkatársai hétfőn csak azt érzékelték, hogy a kitüntetett nem vette át az elismerést, de mivel többen is voltak, akik szabadságuk miatt nem tudtak megjelenni az ünnepségen, a minisztérium nem kezdett azonnal kutakodni.

A sajtóiroda közlése szerint a számítógép az előterjesztésben foglaltaktól eltérő adatokat adott ki, ezek alapján jutott el az értesítés - tévesen - a színigazgatóhoz.

"Belealáztak a földbe" - fogalmazott Forgács Péter, akit Hiller István oktatási és kulturális miniszter aláírásával levélben értesítettek arról, hogy augusztus 20-án kitüntetik.

Mint felidézte, amikor az ünnepségen meghallotta a nevét, elindult a díjátadó Hiller István felé. A neve után elhangzott, hogy "Balázs Béla-díjas filmrendező", ekkor földbe gyökerezett a lába, mert abban a pillanatban érezte, fatális tévedés történt.

A történet azonban ezzel nem ért véget - folytatta Forgács Péter. Az ünnep másnapján felhívta a kulturális tárca kitüntetési osztályát. Az osztálynak korábban jelezte, hogy nem biztos a részvétele az augusztus 20-i díjátadáson, mivel 19-én este még Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel. A minisztériumi munkatárs a korábbi beszélgetésre utalva kedden azt közölte vele, bármikor átveheti a díjat a tárcánál, ha nem ért oda a hétfői ünnepségre.

A színházigazgató nehezményezte, hogy a számítógépet kiáltják ki bűnbaknak a tévedésért. Forgács Péter filmrendezőt az MTI szerdán New Yorkban érte el. Az alkotó mindössze annyit mondott, hogy telefonon nem ad interjút, a hírügynökség e-mailben feltett kérdéseire pedig egyelőre nem érkezett tőle válasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják a budapesti betegtragédia körülményeit

Azonnal vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), amint szerdán a sajtóból… Tovább olvasom