Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Bakanapot szervezne a volt sorkatona egykori társainak

Egyedülálló kezdeményezéssel „bakanapot” szervezne a bezenye–papréti laktanyában az ott egykor sorkatonai szolgálatát töltő Nagy Attila. Egy nagyszabású találkozó keretében hozná újra össze mindazokat, akik valaha ebben az objektumban szolgáltak akár hivatásos vagy sorkatonaként.
A bezenye-papréti valamikori honvédségi laktanyával lapunkban már több alkalommal foglalkoztunk. Mint ismeretes, az objektum a haderőcsökkentés miatt vált feleslegessé hat esztendeje. A Honi Rádiótechnikai Század néven 1977. november 1-jén harckészültségbe állított bezenyei loká-

torállomás fontos feladatot látott el évtizedeken keresztül. A pápai rádiótechnikai zászlóalj alárendeltségében, a fertődi alegységgel és a Csehszlovák Néphadsereg pozsonyi rádiótechnikai századával együttműködve a lokátorállomás 24 órás működtetésével hajtotta végre a légi célok felderítését, követését. Folyamatosan tájékoztatta az illetékes harcálláspontokat, biztosította a vadászrepülő ezred harctevékenységét mint kisegítő vadászirányító pont. Két évtizedes működést követően az alegység neve Légtérellenőrző Századdá változott, majd 1999 augusztusától a Magyar Honvédség 14. Radarszázada lett. Az alegységet 2000. október 2-án törölték a harckészültségi rendszerből és a honvédség hadrendjéből, valamint elrendelték a század 2001. június 30-ig történő felszámolását. A környékbeli sorköteles fiatalok között egykoron kiváltságos helynek számító laktanya azóta üresen áll. Az év elején határozot t a kormány arról, hogy a telephelyet ingyen megkapja Bezenye. A település nem döntött az objektum sorsáról, felmerült az önkormányzati és munkahelyteremtő célú hasznosítása.
A levéli Nagy Attila a Kisalföld hasábjain olvasott a laktanya önkormányzati tulajdonba kerüléséről. A fiatalember ekkor gondolta úgy, a sokaknak számos – rossz és jó – emléket őrző falak lebontása előtt még egyszer utoljára összejöhetnének a régi katonatársak, felidézni az együtt eltöltött éveket.
Nagy Attila lapunk érdeklődésére elmondta: 1986-tól másfél évet húzott le Papréten. Ez idő alatt az élmények mellett számos ismeretség és barátság is köttetett ott. A leszerelést követően megszakadtak a kapcsolatok, és az egykori bajtársak közül sokan azóta sem látták egymást. A fiatalember ezért gondolta úgy, egy „bakanapon” találkozhatnának ismét a régi katonatársak. A találkozóra szeretne mindenkit összehozni, akik valaha a papréti laktanyában szolgáltak hivatásos vagy sorkatonaként. Az egész napos összejövetelre az egykori bakák családjukat is elhozhatnák, a tervek szerint mindenkinek akad majd megfelelő elfoglaltság. A tervezett programok közt csupa olyan szerepel majd, ami köthető a katonasághoz: így például a surranós futóverseny vagy a festékpatronos lövészet. Nagy Attila megkereste már ötletével a bezenyei önkormányzatot, jelenleg a település válaszára vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy női táska egészségtelen

A New York Times egészségügyi mellékletében közöltek szerint a túlméretezett táskák divatja nyomán egyre több nőnek fáj a nyaka és a válla. Sokan táskacipelés közben még telefonálnak is, ezért még magasabbra húzzák a vállukat, görcs alakul ki az izomzatban. A tartásra kifejezetten rossz hatással van a nagyméretű, telipakolt női táska. Tovább olvasom