Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Baka András: a bírók féltik a független bírósági szervezetet

Nagy a nyugtalanság, a bizonytalanság és a felháborodás a bírók körében a bíráskodás korhatárának tervezett csökkentése és a bírósági szervezeteket érő folyamatos támadások miatt - mondta Baka András a Fejér megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón pénteken Székesfehérváron.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy a mindannyian féltik a demokratikus jogállam alapintézményét, a független bírósági szervezetet és a független ítélkezést.

Mint mondta, a bírók megfogalmazása szerint akkor, amikor minden ország hihetetlen erőfeszítéseket tesz a nyugdíjkorhatár emelésére, "nehéz másképp értelmezni a nyolcéves vagy akár ötéves korhatárcsökkentést is, mint a bíróságok elleni támadásnak".

Magyarországon alacsony a bírák átlagéletkora: 72 százalékuk 1990 után kapott bírói kinevezést. A bíráskodási korhatár csökkentése olyan problémákat okozna a bírói szervezetekben, amelyeket "a bíróság évek alatt heverhet ki, ha kihever valamikor" - tette hozzá Baka András.

A várható következményekkel kapcsolatban kiemelte: a becslések szerint több mint 30 ezer ügyet kellene "átszignálni", mert a bíráskodás korhatárának csökkentése nemcsak a mintegy 300 "szóba jöhető" bírót, hanem a bírói tanácsokat is érintene.

Elmondta, hogy csütörtökön összehívta a bírósági elnököket, ők szakmai álláspontot fogadtak el, és ezt megküldtek az országgyűlési képviselőknek is.

"A megközelítés nem politikai. Akárki akármit akar belemagyarázni, s akárki csatlakozik ehhez, a bírósági szervezetben politikai megközelítésű döntések és igazgatási intézkedések nem születnek" - hangsúlyozta Baka András.

Mint mondta, 1990-ben a bírói kar 90 százaléka 55 év alatt volt, ami gyakorlatilag kizárja, hogy az 1956-os eseményekben és az azt követő években az igazságszolgáltatásban is tevékeny szerepük lett volna.

Az akkori "parlamenti napló" szerint az igazságszolgáltatás munkatársai más tevékenységekhez viszonyítva is példátlanul jól teljesítettek - emlékeztetett Baka András.

"Ha akkor nem volt indokolt, akkor miért indokolt az igazságszolgáltatás politikai szempontú kritika alá vétele húsz évvel később, miközben soha nem merült, merülhetett fel politikai ítélkezés gyanúja?" - tette fel a kérdést Baka András.

Lázár János hétfőn nyújtotta be a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához azt a módosító indítványát, amely szerint legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig - amely 62-ről fokozatosan emelkedik 65 évre - állhatna fenn a bírák szolgálati jogviszonya. A jelenlegi szabályok szerint a bírói jogviszony felső korhatára 70 év.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. április 09. 10:42
    „Még ezeknek jár a szájuk? Hisz amikor a tisztségviselők megkapták az 50%-os béremelést, akkor nyugdíjas bírók is egyből azzal érveltek, hogy az Ő nyugdíjuk ezentúl a többi lelendő nyugdíjas bíróéhoz képest megalázó! Egyből meg is kapták az 50% nyu7gdíj emelést, persze a rendszer többi szekértolójával( katona rendőr ügyész stb.) együtt! No meg nem is beszélve arról,hogy a bírói felületes munka sosem derül ki, ha csak nem jön közbe a véletlen.”
  • 1. igazszó 2011. április 08. 17:38
    „Mégis korruptak a bírók, összejátszanak a hivatallal, polgármesterrel, ügyvédekkel! Hogy van ez akkor? Hol van az igazság, és mikor derüljhet ki!Fejétől kell cserélni, és az agyakba rendet tenni!
    Amikor egy ügyvédnek be kell mennie a hivatalba, és elmondani milyen ügy kerül majd a bíróság asztálara, megfélemlítésben van része, ügyvédnek, igazságszolgáltaásnak, ha nem az elvárásoknak megfelelően informálják a hivatalt , polgármestert, annak annyi!
    Amikor az ügyvédnőnek azt mondják, hogy erről nem lehet beszélni, senki nem tudhat róla, és az ügyvéd képes a ügyfele ellen fordulva kifordítani az ügyet a bíróságon, és hazudni, csalni, akkor miről beszélünk???? Egy ismerősömmel elmentem, magam is hallottam, és az önkormányzati hivatalnál is megerősítették a bossztottak, kérve, hogy ne kerüljön szin elé a nevük, mert a nyugdij előtt állnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veréssel fizetett a csempészett cigarettáért egy férfi

Zsarolás bűntettének megalapozott gyanújával hallgattak ki egy tunyogmatolcsi férfit, aki… Tovább olvasom