Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Baka: aggasztóak a bírákat ért minősíthetetlen támadások

Aggasztóak a bírákat ért minősíthetetlen támadások - mondta Baka András hétfőn, a Fővárosi Bíróság összbírói értekezletének szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerint a verbálisan, szóban és írásban, levélben, iratokban, interneten elkövetett agresszió lehet a felforrósodott társadalmi feszültségek terméke, ugyanakkor egyenes összefüggés mutatható ki a bírákat ért fenyegetések és a bírósági épületek állapota között is.

Baka András magyarázata szerint ahol elhanyagoltabbak a bírósági épületek, ott magasabb a rendkívüli események száma, és ezekkel a jelenségekkel szemben nincs olyan szintű jogi védelem Magyarországon, mint Európa más országaiban.

Kérdésre válaszolva a főbíró kiemelte: a tárgyalások nyilvánossága alapvető követelmény, ez azonban nem jelenti azt, hogy "a nyilvánosság összes eszköze" a tárgyalás egészén jelen lehet. A legalapvetőbb érdek ugyanis az, hogy a konkrét ügy, az elbírálandó jogvita érintettjei tisztességes eljárásban vehessenek részt.

Európa legtöbb országában a tévékamerák, fotósok legfeljebb a tárgyalás kezdetén és az ítélet kihirdetésekor lehetnek jelen - jegyezte meg.

Baka András szerint szükség van igazságügyi, tájékoztatási törvényre, illetve e vonatkozásban a polgári és a büntetőeljárás összehangolására.

Az országos viszonylatban egyenetlen ügyelosztásról szólva a főbíró kifejtette: elfogadhatatlan, hogy az ország középső régiójában - a fővárosban és Pest megyében - tovább tart a bírósági ügyek intézése mint másutt, ez azonban egy olyan strukturális probléma, ami csak egy komplex, strukturális válasszal kezelhető, egyedi intézkedésekkel, például bírák kirendelésével nem. Az átfogó megoldás része lehet például a túlcentralizáltság megszüntetése a Pesti Központi Kerületi Bíróság vonatkozásában, továbbá az illetékességi szabályok megváltoztatása - vélekedett.

Baka András kiemelte: az igazságszolgáltatás az Állami Számvevőszék szerint évek óta alulfinanszírozott, ehhez járulnak az elvonások, a növekvő költségek, például a közüzemi díjak, és a többletfeladatok. Az időarányos felhasználás azt mutatja, hogy az idén - szigorúan takarékos gazdálkodás mellett is - problémák lehetnek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Kulcsár-ügy hét éve húzódó eljárásában a Fővárosi Bíróságon 2008 nyarán született elsőfokú ítélet esetleges hatályon kívül helyezése a Fővárosi Ítélőtáblán, illetve új elsőfokú eljárás elrendelése presztízsveszteség lenne-e az igazságszolgáltatás számára, Baka András és Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke egyaránt nemmel felelt.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. május 05. 11:35
  „Érdfekes ide nemtolakodnak a "fórumozók"! Talán még mindig félnek e hatalom gyakorlóitól?”
 • 3. janika 2010. május 04. 15:01
  „,,´A legalapvetőbb érdek ugyanis az, hogy a konkrét ügy, az elbírálandó jogvita érintettjei tisztességes eljárásban vehessenek részt."

  Nem szégyenlik kiejteni ezen idézett szavakat? Amikor törvényen bújnak ki az igazságszolgáltatás elől!”
 • 2. janika 2010. május 04. 14:53
  „Szerintem sok múlik a bíró becsületességén is a bíró állásfoglalásánál. Persze a törvényalkotók nem véletlenül bújtatják ki a Tábla és a Legfelsőbb bírói szintet a kényes és a szakmájuk felületségét érintő ügyek elbírálása alól törvényesen. Erre való az a törvény, amivel elrendelik, a két testület elé csak is ügyvéd, terjeszthet be beadványt! Így nincs, aki kockára tenné karrierjét az ügyvédek közt! Tehát a peres felet így két-lábbal lehet kirúgni az igazságszolgáltatásból Magyarországon! Ezek a kopasz tények!”
 • 1. Goldmund 2010. május 03. 20:22
  „Szerintem az egységes ítélkezési gyakorlat lenne az alapja a bírók megbecsülésének. Amíg érthetetlen és követhetetlen, hogy milyen szempontok alapján kap valaki súlyos, más meg enyhébb ítéletet, addig a magyar valóságban élő ember igenis korrupcióra gyanakszik, és eszerint ítéli meg a bírókat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ötezer hektár van elöntés alatt Szabolcsban

Csökkent a belvízzel borított területek nagysága Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol jelenleg… Tovább olvasom