Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Bajnai szerint a parlament elfogadja hétfőn a költségvetést

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint az Országgyűlés hétfőn elfogadja a jövő évi költségvetést, amely kivezetheti az országot a válságból; a szocialista frakcióból senki nem kért felmentést a büdzséről szóló szavazás alól.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés a szocialista politikusoknak ugyan egy kis lépés, azonban az országnak egy óriási "visszalépés", ez a büdzsé "életveszélyes". Bajnai Gordon a Népszabadság online-nak (nol) adott interjújában azt mondta, az Országgyűlés hétfőn elfogadja a jövő évi költségvetést, amely kivezetheti az országot a válságból; mint közölte, a foglalkoztatás visszaesésének mértéke már lassul, de a mélyponton még nincs túl az ország, a jövő év első fél évében a munkanélküliség aránya 11 százalék körül lehet. Mint mondta, a válságnak akkor van vége, amikor a foglalkoztatás ismét elkezd növekedni, ami időben túlmutat a jelenlegi kormányzati cikluson.

Arra a kérdésre, hogy felpuhult-e a költségvetés, Bajnai Gordon azt válaszolta, a jövő évi hiánycél továbbra is 3,8 százalék, így ebben az értelemben nem lehet puhulásról beszélni, ám belső átrendezések történtek a büdzsében, ezek többsége azonban ésszerűbbé tette a csomagot. A Nemzetközi Valutaalappal folytatandó további tárgyalásokra utalva a miniszterelnök azt mondta, ez már a következő kormány mandátuma. "Mi megtettük, amit kellett" - jelentette ki, hozzátéve, a következő kormány legalább ötmilliárd eurónyi hiteltartalékkal gazdálkodhat, de szintén a következő kabinet döntése lesz, hogy meghosszabbítja-e a programot.

Bajnai szerint ennek lenne értelme. A szocialista frakcióból senki nem kért felmentést a jövő évi költségvetésről szóló hétfői parlamenti szavazás alól - mondta el Mesterházy Attila (MSZP) frakcióvezető az MTI kérdésére. A szocialista politikus - aki részt vett a Szövetség a Jövőért Mozgalom alakuló rendezvényén - újságíróknak úgy fogalmazott: biztos abban, hogy az MSZP- az eddigiekhez hasonlóan - fegyelmezetten megszavazza a 2010-es költségvetést. Hozzátette: a hétvégén beszélt Kóka János szabad demokrata frakcióvezetővel, aki azt mondta, az SZDSZ képviselőcsoportjának többsége is igennel voksol hétfőn.

A Fidesz szerint a jövő évi költségvetés a szocialista politikusoknak ugyan egy kis lépés, azonban az országnak egy óriási "visszalépés - jelentette ki Cser-Palkovics András a párt helyettes szóvivője. Előzőleg Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy a jövő évi költségvetés - amennyiben elfogadja a parlament - több szempontból is különleges lesz, kis lépés a parlamentnek, nagy lépés Magyarországnak. Azt mondta, soha nem volt még ilyen korán Magyarországon zárószavazás költségvetésről, és soha nem volt még választási évben ennyire takarékos költségvetés.

Cser-Palkovics András sajtótájékoztatóján közölte, pártja szerint ez a költségvetés "életveszélyes" és beláthatatlan következményekkel jár az elfogadása. A jövő évi költségvetés valószínűleg csak néhány hónapig maradhat hatályban, "hiszen alkalmatlan az ország problémáinak kezelésére" - tette hozzá. Kóka János nyílt levélben fordult vasárnap azokhoz a közgazdászokhoz, akik szombaton szintén nyílt levélben kérték a képviselőket, ne fogadják el a parlamentben a jövő évi büdzsét. A javaslat - írta az SZDSZ frakcióvezetője - egész évre számolva 2,1 százalékos hiánynövekedést, vagy 562,5 milliárd forintos adóemelést eredményezne.

A szombati nyílt levél aláíróit arra kérte, adjanak választ arra, hogy amennyiben a költségvetést a javaslatuk szerint elutasítanák, az előállt helyzet kezelésére milyen megoldást tartanának helyesnek: jelentős adóemelést, vagy jelentősen magasabb költségvetési hiányt. A nyílt levél 29 aláírója között van Járai Zsigmond, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Bod Péter Ákos, az Antall-kormány ipari minisztere, majd az MNB elnöke, Szapáry György volt MNB-alelnök, a szakember jelenleg a Fidesz nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszerének kiépítésén dolgozik.

Mellár Tamás a Központi Statisztikai Hivatal elnökeként dolgozott az Orbán-kormány időszakában, Szász Károly pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét vezette akkoriban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba két gyereket

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba két gyereket Vecsésről - tájékoztatta az Országos… Tovább olvasom