Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Bajnai: nem szabad A és B kategóriás magyarokra osztani a határon túliakat

Bajnai Gordon szerint nem szabad A és B kategóriásokra osztani a határon túli magyarokat aszerint, hogy szavazatokat lehet-e remélni tőlük, vagy sem.
Bajnai Gordon szerint nem szabad A és B kategóriásokra osztani a határon túli magyarokat aszerint, hogy szavazatokat lehet-e remélni tőlük, vagy sem. Az Együtt-PM szövetség vezetőjével a Transindex portál és a Szabadság napilap közölt hétfőn interjút.

A volt kormányfő a Transindexnek azt mondta, hogy a mindenkori magyar kormány valamennyi határon túli magyarért egyforma felelősséget visel, függetlenül attól, hogy az megszerezte-e vagy sem a magyar állampolgárságot. "Látom annak a veszélyét a mai magyar cinikus politikában, hogy csak a szavazatot jelentő magyarokra fognak koncentrálni egy idő múlva" - tette hozzá.

Bajnai Gordon szerint a mindenkori magyar kormány teljesítményét az minősíti, hogy a határon túl élő magyaroknak könnyebb vagy nehezebb magyarként megmaradni és boldogulni a szülőföldjükön. "Nem az számít, hogy ki mennyire üvölt, csörgeti a kardját, kiabál, hanem csak az, hogy eredményes-e, vagy sem. Ehhez néha kardot kell rázni, néha meg egyszerűen csak támogatni kell az itteniek törekvéseit csendesen" - fogalmazott.

A volt miniszterelnök azt is megjegyezte, hogy aggódva figyeli a romániai regionalizációs törekvéseket, amelyek hátrányos helyzetbe hozhatják az erdélyi magyarságot, és az oktatás középtávú fejleményeit is kíváncsian figyeli. "Ezekben az ügyekben is nagyon nagy felelőssége van a mindenkori magyar kormánynak" - fogalmazott.

Bajnai Gordon a múlt hét végén tett erdélyi látogatásának bizalmas voltát azzal magyarázta, hogy nem kívánt kampányjelleget adni a marosvásárhelyi és kolozsvári beszélgetéseinek. Ezekről elmondta, jó volt látnia, hogy az erdélyiek jól ismerik a magyarországi folyamatokat, és "üdítő volt" az erdélyi beszélgetőpartnerei "józan távolságtartását" tapasztalnia a magyarországi ügyekben.

A kolozsvári Szabadságnak adott interjúban az Együtt-PM szövetség vezetője kijelentette: "Budapestnek az a dolga, hogy segítsen, nem pedig az, hogy megpróbáljon gyarmatosítani vagy kontrollálni mindenkit". Azt is hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyarság támogatásának kérdése nem lehet párthovatartozás ügye. "Nem szabad, hogy négyévente a politikai változások felforgassák, tönkretegyék ezt a viszonyt" - fogalmazott Bajnai Gordon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt levélben kért bocsánatot a pofozkodó villamosvezető

Nyílt levélben kért bocsánatot a 4-es villamos - azóta már elbocsátott - járművezetője attól az… Tovább olvasom