Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Bajnai: mi fájhat, és kinek?

Magyarország - Megszűnhet a szocpol, egy évre csökkenthetik a gyedet, szinte biztos, hogy eltörli a Bajnai-csomag a 13. havi nyugdíjat, s az is elképzelhető, hogy búcsút mondhatunk a gázártámogatásnak. Mit hozhat az elkövetkező másfél év, s hány megyei családot érint? Találgatások már vannak, s az is biztos, hogy fájni fog.

„E program végrehajtása fájni fog, sokaktól követel majd áldozatot, lemondást, érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert, de meglesz az eredménye" – mondta programjáról tegnap Bajnai Gordon kormányfőjelölt a parlamentben újságírók előtt tett sajtónyilatkozatában. Szögezzük le: tételesen még nem ismerhetjük a Bajnai-csomag részleteit, s maguk a sajtóhírek is ellentmondásosak arról, hogy a program másfél évre tervezett megszorításai hány (és milyen) számjegyűek lesznek – egyesek 300–500 milliárdról, mások, s ez tűnik most a legvalószínűbbnek, 600-ról beszélnek, de van ezermilliárdos számítás is. Az biztosra vehető, hogy a kormányfőjelölt célja visszavágni a túlméretezett szociális és nyugdíjkiadásokat.

Elképzelhető, hogy búcsút mondhatunk  a gázár- és távhőtámogatásnak. Ez – a 2008. év végi összeállításunk szerint – a megyében 83 ezer családot érinthet: ennyien kértek és kaptak ugyanis támogatást az államtól a fűtésszámláik kifizetésére.

Ezzel persze még nincs vége: a Bajnai-csomagban állítólag szerepel, hogy a gyed a gyermek egyéves koráig járna a mostani kettő helyett, és már ott válthatja fel a gyes.

Gyors számítás, hogy ez a családi kasszában mit jelent: a gyed az előző évi bruttó jövedelem, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, így akár nagyjából százezer forint is lehet; a gyes azonban fix összegű támogatás, mely nem éri el a 30 ezer forintot sem.

Itt is be tudjuk lőni, nagyjából hány érintettje lehet az intézkedésnek a nyugat-dunántúli régióban, illetve a megyében: a megyei statisztikai évkönyv legfrissebb adatai szerint a régióban csaknem 22 ezren vannak gyesen, gyeden vagy gyeten. A 2008-as élveszületések adataiból pedig tovább lehet szűkíteni a kört: az elmúlt években 4100 és 4300 között születtek kisgyerekek Győr-Moson-Sopron megyében – ilyen arányban érintheti tehát a változtatás a leendő anyákat.

A gázártámogatás nemcsak a nyugdíjasoknál kerülhet veszélybe, hanem több mint 80 ezer családnál Győr-Moson-Sopron megyében. S nem ez az egyetlen megszorítástervezet. Fotóillusztráció: Krizsán
A gázártámogatás nemcsak a nyugdíjasoknál kerülhet veszélybe, hanem több mint 80 ezer családnál Győr-Moson-Sopron megyében. S nem ez az egyetlen megszorítástervezet. Fotóillusztráció: Krizsán

A forinthiteles lakásvásárláshoz igényelhető kamattámogatás, az új és használt lakás vásárlásakor a gyermekek után járó lakásvásárlási kedvezmény (közismertebb nevén a szocpol és a félszocpol) is megszűnhet állítólag. A kiszivárgott hírek szerint más szociális juttatásoknál is a csökkentésben merül ki a takarékossági szándék. A családi pótlékot  például a következő két évben befagyaszthatják, s a rendszeres szociális segélyt visszavágnák.

A Bajnai-csomag – az azt megszellőztető Index szerint – jóval tovább mehet a nyugdíjterületen annál, mint amit végül is a Gyurcsány-kormány elhatározott. A mai svájci indexálásáról (amelynél a nyugdíjemelés a reálbér-növekedés felével haladja meg az infláció mértékét) a szimplán inflációkövető indexálásra térhetünk át; elhalaszthatják a 2010-es nyugdíjkorrekciós programot, befagyaszthatják a nyugdíjminimumot, és ezen keresztül a hozzá kötött szociális juttatásokat is.

A kész tervek szerint a rokkantnyugdíjazásnál szigoríthatják a felülvizsgálatot, és nem kizárt, hogy ugyanez igaz lesz a fegyveres testületek nyugdíjazási feltételeire is.

Benne van a kalapban a bonus-malus rendszer 2013-ban tervezett átalakításának előbbre hozatala. A csomagban megtalálható a Gyurcsány-pakk két nyugdíjeleme: az újonnan nyugdíjba menőknél a 13. havi nyugdíj elvétele és a nyugdíjkorhatár 65 évre emelése is. Ha ez utóbbi bevezetése is marad a Gyurcsány-féle 2016-os tervnél, akkor Győr-Moson-Sopron megyében 30 és 35 ezer fő közötti az a szám, akinek hét év múlva lenne esedékes a nyugdíjaztatás. 

Olvasóink írták

 • 10. Ms.Wolf 2009. április 02. 16:01
  „A hétköznapi dolgozó embertől már nagyon nincs mit elvenni, sokkal rosszabb már nem lehet.
  Vannak benne szép gondolatok... pl.: kisebbségtől segélyek megvonása :D - ez kifejezetten tetszik. Rendőr bácsi is tud még 40 -en túl is dolgozni...de még 50-en túl is. Képviselő sem kell annyi- így is öregedő társadalom vagyunk, ki győz annyit eltartani?
  Fájni fog...miért eddig olyan marha jó volt? - Gordon és társainak lehet. Nekünk meg ha tetszik, ha nem már úgysem tudunk mit tenni ellene- előbb kellett volna.”
 • 9. Komissar 2009. március 31. 16:42
  „"Aza politikus aki segít az országon úgy,hogy az embereknek jobb élete legyen meg is érdem li a dicséretet"
  Na, ilyen az elmúlt 20 évben egy sem volt. Ezért is tartunk ott, ahol...”
 • 8. bugyortudor 2009. március 31. 13:48
  „Természetesen a felsővezetőkben a politikusok is benne vannak!”
 • 7. bugyortudor 2009. március 31. 13:47
  „Én először a fizetést és minden egyéb juttatást venném el a felsővezetőktől. Megkapnák a minimálbér kétszeresét, éljenek abból, se költségtérítés, se semmi más kedvezmény. És még így is sokunknál jobban fognak keresni. Elvenném tőlük és a családjuktól a vállalkozás lehetőségét, éljenek munkából, bérből, fizetésből. Csökkenteném a kamatokat, élénkíteném a fogyasztást.
  Szerintem annak az x számú banknak az éves haszna bőven fedezné az 1000 milliárdos megszorítást, ha csak a felét venném el tőlük, két év alatt talpra állnánk úgy, hogy a magyar családok nem szívnának akkorát, mint a torkosborz.
  Mert sajnos ahogy gondolom, nem a rózsadombon és győr rózsadombján élő "szegény" emberek sínylenék meg a változásokat először, hanem mi, akiknek hónap végén az utolsó 10 napra még a megmaradó 5000 Ft-ot kell beosztani a két gyerekkel, amiből az óvoda rögtön lenyúl 2600 Ft-ot, mert bábszínházba kell vinni a gyerekeket.
  Ez a cukiság.
  B.”
 • 6. rakoczi&fia 2009. március 31. 13:46
  „Nkem teljesen mindegy ,hogy hogyan veszekednek csak ne az egyszerű emberek kontójára,hiszen
  Ők már tényleg nem bírnak el semmit.Brüszelben dolgozó politikusainknak laenne lehetősége az ott
  levő rengeteg üzletembereket és más politikus munkatásakakat meggyőzni arrol ,hogy itt mindig
  érdemes volt és lesz befekteni és munkahelyeket teremteni.Hiszen a magyar nép az egyik legszorgamasabb
  nép Európa szívében.nem pedig fordítva!Jólenne haezért is mennének ki Brüsszelbe.Aza politikus aki
  segít az országon úgy,hogy az embereknek jobb élete legyen meg is érdem li a dicséretet.De aki elöbb
  megnyomorítja majd" lemond magára hagyja és más nemi szervével veri a csallánt az csak megvatést.
  KszöszönömŰ:rakoczi&fia”
 • 5. tgkv 2009. március 31. 11:11
  „T."Reális" Ha minden segélyt nullára faragunk,szerinted megvárják csendben hogy éhen halnak?("Oly korban éltem én e földön........)Valami köztes megoldás célravezetőb lehetne,mivel igy a segély,családipotlék,cca.:70% cigaretta,alkohol és játékgépre megy.Tisztelet a kivételnek. A nyugdijkorhatárnál fiatalabaknak talán fel lehetne ajánlani:dolgoznak továb ha egészségük engedi v.élvezik a megérdemelt nyugdijukat.A kettő eggyütt nem fair a társadalom többi tagjával szemben.Szinházi támogatás nem gondolom hogy tul nagy tétel lenne viszont nélkülük sokkal szegényebek lennénk kulturában.”
 • 4. MTT 2009. március 31. 10:58
  „Érdekes, hogy felvételnél szanálják a végzett Közrendes tanulókat, mert aki megfelelne orvosin, azt kiejti a pszichológus. Leszázalékolásnál, meg mindent elhisznek??? Ez a gordiuszi csomó.”
 • 3. Reális 2009. március 31. 10:17
  „Vannak benne jó elemek!A cigányoktól mindennemű segélyt elvenni, a rendőrnyugdíjakat megadóztatni,cigarettát,alkoholt megemelni,elvenni támogatást színházaktól,futballtól!”
 • 2. tgkv 2009. március 31. 09:48
  „Nagyon óvatosan fogalmaz a fegyveres testületek nyugdijasaival kapcsolatban!”
 • 1. ungi 2009. március 31. 09:33
  „En csupa olyan dolgot olvasok itt, ami nyugati orszagokban mindig is igy müködött.Meg is van az eredmenye, mert ott tartanak , ahol . Ezeket a reformokat nem most, hanem meg a 90-es evekben kellett volna meghozni, aztan ma nem ott tartanank, ahol vagyunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebből mi lesz? - A kormányválság miatt gyengül a forint?

Esett a forint árfolyama hétfőn, miután az S&P hitelminősítő csökkentette Magyarország hosszú… Tovább olvasom