Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Bajnai: kétszáz roma diplomás kerülhet a közigazgatásba

A kormány kétszáz roma diplomás felvételét kezdeményezi a közigazgatásba - jelentette be Bajnai Gordon szombaton a Romaversitas Alapítvány tanévnyitóján.
A miniszterelnök véleménye szerint ahhoz, hogy "a nemrég letartóztatott magyar Ku-Klux-Klantól" el lehessen jutni egy magyar Obamához, sokkal erősebb roma értelmiségi elitre van szükség, akik képesek a romaintegrációt segíteni. Hozzátette: ehhez szükség van arra, hogy az állam elöl járjon, ezért is kezdeményezik a diplomás romák bekerülését a közigazgatásba. Mint mondta, azt szeretné, ha a diplomások nem esélyegyenlőségi szakemberként dolgoznának, hanem a saját szakterületükön. Közölte: az első évet uniós forrásból finanszírozzák, a munkahelyükön pedig határozatlan idejű szerződést kapnak a programban részt vevő roma diplomások. Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy a romák integrációja nélkül nincs fenntartható fejlődés Magyarországon.

A Romaversitas tanévnyitóján résztvevő fiataloknak azt mondta: lehet hogy itt ül közöttük a magyar Obama, de nekik is felelősségük van abban, hogy élni tudjanak a számukra biztosított lehetőséggel, a pozitív diszkriminációval. Mutassanak példát, állítsanak modellt - fogalmazott a kormányfő. Az egyik diák azon kérdésére, tudnak-e abban is segíteni a programba bekerülőknek, hogy fel tudják dolgozni, ha a emiatt az új munkahelyükön megkapják a "díszcigány" jelzőt, a miniszterelnök úgy válaszolt: a kétszáz diplomásnál lesz pályakövetés, ezen belül pszichológiai segítségnyújtás is, ha szükséges.

Fontosnak tartja a munkahelyi vezetők határozott kiállását is. "Úttörők lesznek, ami nem könnyű feladat" - mondta a roma fiataloknak Bajnai Gordon. Szollár Domokos kormányszóvivő tájékoztatása szerint októbertől lehet pályázni a komplex, szakmai és anyagi segítséget is nyújtó programban való részvételre. Hozzátette: a pályázókat a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSzK) készíti fel a versenyvizsgára. A KSZK gondoskodik a konkrét munkakörökhöz kapcsolódó kiválasztási eljárásról is, a központi közigazgatási szervek és a regionális hivatalok által jelzett álláshelyekhez szükséges készségek és szakmai tudás felmérésével.

Kitért arra: a programban résztvevők elhelyezkedése érdekében már a felkészítéssel párhuzamosan, novemberben elkezdődik az igényfelmérés a közigazgatási intézményeknél, de már eddig több szervezet jelezte, hogy csatlakozna a programhoz. A programban résztvevők kiválasztására nyílt pályázatot ír ki a KSzK. A roma fiatalok tájékoztatása a pályázati lehetőségről célzottan, azaz a már meglévő adatbázisokra – elsősorban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Romaversitas programjaira –építve, másrészt a KSZK csatornáin keresztül – államigazgatási szerveknél, munkaügyi központoknál, felsőoktatási intézményekben való meghirdetés útján történik - tette hozzá.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a projekt összköltsége 100 millió forint, amely magában foglalja egyebek mellett a résztvevők vizsgára való felkészítését, a vizsgáztatás költségét, a tanfolyamhoz és vizsgához kapcsolódó utazás, szállás és ellátás költségeit. A pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van.
Bajnai Gordon szombaton beszélt arról is, kibővítik a roma telepek felszámolásának programját. Jövő év elején száz telep felszámolását kezdik meg, így 1.500 család kaphat új otthont. Jelezte: közben zajlik a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztése is, amelyre 122 milliárd forint van. Megjegyezte, ezeken a területeken él az ország roma lakosságának a 30 százaléka. A kormányfő beszámolt arról is: hamarosan eldől, hogy a Tanoda programban mely intézmények kaphatnak támogatást. Daróczi Gábor, a Romaversitas alapítvány igazgatója a tanévnyitón elmondta: összesen 51 diákot támogatnak, akik 19 egyetem 38 féle szakára járnak.

Olvasóink írták

 • 8. pancser 2009. szeptember 20. 12:02
  „Ha verekedés van tilos használni cigány vagy roma megnevezést. A reklámállásba(kell a szavazó) keresnek embert akkor nem diplomás embert keresnek jó felkészültséggel, hanem cigányt. Vajon libatolvajnál az már talán nem is számít tud az illető vagy nem, nem irigylem a leendő kollégáikat.”
 • 7. suellen 2009. szeptember 19. 21:17
  „Költői kérdés.”
 • 6. tettes 2009. szeptember 19. 21:14
  „Aki nem cigäny diplomäs,az meg rohadjon meg??????????????????????????????????????????Ke´rdezem,nem mondom.”
 • 5. blaze 2009. szeptember 19. 18:28
  „Megtalálták a megoldást, alibimunkát a romáknak! Én meg azt hittem a közigazgatás eddig is túlburjánzott. Sebaj kigazdálkodjuk majd valahogy őket akkor is, ha köztisztviselői illetményt kapnak segíly helyett.Nagy ötlet! Hogy fognak ránk megint irigykedni azok a csóró nyugati országok, elvégre egyikük sem képes annyi ingyenélőt eltartani, mint mi!”
 • 4. suellen 2009. szeptember 19. 17:13
  „Honnan van diplomájuk? Azt is lopták?”
 • 3. a.h.a. 2009. szeptember 19. 15:53
  „Sahin
  Majd adnak nekik segély helyett!:)”
 • 2. kolombela 2009. szeptember 19. 15:27
  „Eddig is pozitív diszkriminációban részesűltek, akkor mi lesz ezután?”
 • 1. Sahin 2009. szeptember 19. 15:11
  „Már csak a megtalálásuk ütközik komoly bonyodalmakba..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fatörzsbarlangokat fedeztek fel Nógrádban

Magyarország első fatözsbarlangjait hitelesítették nemrég Nódrgászakál határában, a leghosszabb öt… Tovább olvasom