Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Bajnai Gordon politikai nyilatkozata: megszorítások

Megszűnik a 13. havi, csökken a gázártámogatás - kiszivárgotak Bajnai ötletei.

Megszűntetnék 2010-től a közszférában a 13. havi fizetést, felgyorsítanák a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését, nem fizetnék ki idén a 13. havi nyugdíj második felét, 2 évre befagyasztanák a családi pótlékot a jelenlegi szinten, idén július elsejétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, köztük a szocpolt, valamint már ettől az évtől csökkentenék a gáz- és távhőár-kompenzációt - egyebek mellett ilyen tervek szerepelnek abban a politikai nyilatkozatban, amelyet a kormányfő-jelölt az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakcióinak ad át aláírásra.

A dokumentum csütörtökön délelőtt került a Független Hírügynökség birtokába.Bajnai Gordon egyik feltétele az a kormányfői jelölés elfogadásához, hogy a nyilatkozatot a két frakció többsége aláírja, és tartsa magát ahhoz. A Független Hírügynökség úgy tudja: Bajnai Gordon nem megy el a az MSZP vasárnapi rendkívüli kongresszusára, ha a többség szombatig nem szignózza a nyilatkozatot. A dokumentum jogi szempontból nem kötelező érvényű, politikai jelentősége van. A kormányfő-jelölt másik feltétele a nyilatkozat mellett az, hogy ő választhassa ki az embereket a válságkezelésben fontos miniszteri tisztségekre és egyéb személyi posztokra. Bajnai Gordon már hétfőn leszögezte: "addig és csak addig" vállalja a miniszterelnökséget, amíg programja mögött parlamenti többség lesz. A politikus ugyanakkor tisztában van azzal, hogy mindkét pártnál vannak olyan képviselők, akik nem támogatják őt. A három oldalas politikai nyilatkozat címe: "A válságkezelés költségvetési feltételei".

Már az elején leszögezik benne, hogy a dokumentum nem a formálódó válságkezelő kormány teljes programját foglalja össze, csak azokat az intézkedéseket, amelyekről minél hamarabb dönteni kell vagy kormánydöntést igénylenek, "fájdalmasak, lemondást" jelentenek. Ugyancsak rögzítik a nyilatkozatban, hogy a világgazdasági válság miatt azonnali és határozott cselekvésre van szükség itthon, mert idén a korábban jelzett 3 és fél százaléknál is nagyobb lehet a visszaesés mértéke, több százezer munkahely kerülhet veszélybe. Kiadás- és adócsökkentésre van szükség, segíteni kell a vállalkozásokat valamint élénkíteni a gazdaságot, elsősorban beruházások segítségével - mindezt úgy, hogy konvergenciaprogramot tartani tudják. A dokumentumban pontokba szedve felsorolják, melyek azok az intézkedések az állami szférában, a nyugdíjrendszerben és a szociális rendszerben, amelyekről még a parlament tavaszi ülésszakában, gyors társadalmi egyeztetés után dönteni kell az első félévben.

A közszférában 2 évre befagyasztanák a fizetéseket, valamint felülvizsgálnák az idei második félévre tervezett kereset-kiegészítéseket. 2010-től a tervek szerint megszüntetnék a közszférában a 13. havi fizetést, ehelyett "általános ösztönző kiegészítést" vezetnének be, amelyet a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötnének. Csökkentenék az önkormányzati támogatásokat a hatékonyság növelésével párhuzamosan, de részletek erről nincsenek a nyilatkozatban. Felgyorsítanák a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelését a lehető legkorábbi időponttól, évente fél évvel nőne a korhatár. A 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót 2010. január 1-re ütemeznék át, és idén már nem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második felét. 2010-től megszüntetnék a 13. havi nyugdíjt, helyette nyugdíj-pótlék lenne, amelynek kifizetését a hiánycél teljesüléséhez és a GDP növekedéséhez kötnék. Változna a nyugdíj-indexálás is: a járandóság reálértékét megőriznék, ezen felül viszont szintén az államháztartási hiányt és a GDP-t vennék figyelembe az esetleges korrekciónál. A szociális rendszerben 60 százalékra csökkentenék a táppénz általános mértékét, a családi pótlékot 2 évre befagyasztanák a jelenlegi szinten, 23-ról 20 évre csökkentenék a családi pótlék jogosultsági korhatárát.

2009. július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, így a szociálpolitikai kedvezményt és az állami kamattámogatást. A gáz- és távhőár-kompenzáció mértékét már idén csökkentenék, 2010-től pedig fokozatosan megszüntetnék, de az energiahatékonysági támogatásokat fenntartanák. Szerepel még a tervek között a közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése, a közmédia támogatásának mérséklése, valamint az agráriumnak juttatott, az uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatások csökkentése. A terveket még lehet pontosítani, finomítani, de a kiadáscsökkentés mértéke nem lehet kisebb az elképzeltnél - derül ki a nyilatkozatból, amelyben az is benne van: aláírói vállalják, hogy a fenti intézkedéseket az Országgyűlésben történő szavazás során támogatják. Úgy tudni, a szocialistáknál Lendvai Ildikó frakcióvezető gyűjti az aláírt nyilatkozatokat.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. ASHER 2009. április 03. 03:59
  „aljas patkany!!meg azt a kevesket is elvenne!!
  inkabb a sajat fizeteset csokkentse,meg a hozza hasonloket!!azzal azonnal helyre allhatna a merleg!!”
 • 23. pampus 2009. április 02. 17:56
  „No és mikor lesz a liba tépés? Vagy nem számít,ha tollas marad a háta?”
 • 22. eheh 2009. április 02. 17:01
  „http://video.google.com/videoplay?docid=-2042748610088709917

  ezt megnézném a helyetekben. egész érdekes a dolog.”
 • 21. nyusz 2009. április 02. 16:11
  „a másik dolog 65éves korig kell dolgozni,aztán megyűnk direkt a hallottasházba,ugye?és mijen jo lesz az államnak nem kell fizesse a nyugdijakat utánunk.szégyelhetnék magukat akik ezeket merik megtenni az emberekkel.”
 • 20. nyusz 2009. április 02. 16:05
  „nem szégyelli magát aGordonka.nem elég hogy munkanélkűiek vagyunk jo páran még elveszi azt a keveset is amink van?nem fél az Istentől.Amit ő művel az országal az mind vissza szájon rá,És emberek meddig fogjuk még ezt tűrni?csak az mszp-n,s szdsz-n áll,másoknak nincs bele szolásuk?”
 • 19. load 2009. április 02. 15:39
  „10. Mondexdesign
  "Es miert onnan vesznek el penzt ahol nincs, vagy eppen hogy mindenki megel?"
  Nem onnan vesznek el, mert elvenni csak onnan lehet, ahol van. De ott nincs.
  Igaz, adni is csak onnan lehet, ahol van.
  De ott sincs.
  Nagyjából ez a dolgok lényege.”
 • 18. romero00001 2009. április 02. 15:28
  „olyan nagy szája van mindenkinek hogy ki kel menni az utcára, hát rajta április 18 Kossuth tér,hajrá!
  Aki meg a nyugdíjasokat sajnálja annak csak annyi hogy ők szavazták meg őket Viktor megmondta hogy ez lesz akkor most szívjanak idáig a fiatalok szívtak. És igen hiába lesz a Fidesz már késő tönkretettek mindent és nem 7-8 éve hanem 20 30 éve...”
 • 17. Reális 2009. április 02. 15:06
  „Na nem kell ide szélsőjobbos uszítás!Ki fog menni a magyar magától is az utcára!Meg majd a buta rendőrök is megfordulnak egyszer,aztán nem lesz aki védje az elvtársakat!”
 • 16. rockergyerek 2009. április 02. 14:42
  „Amikor mindenki ott van a parlamentbe (mer pl a fizetés növélésükről van szó ) akkor kéne jó sok kézigránátot rádobni.Rohadjon meg az összes politikus, Eladták az országot a nép vegetál ezek meg élnek mint Marci hevesen.Jobban jár az ember ha elmegy egy boltba és vesz magának meg a családjának fél méteres köteleket és szépen felakasztják magukat, mer ez az ország igen csak tönkrement, Mindenféle jobbnál jobb "szakembere" kerültek a hatalomra. Megérdemelné ő és családjuk TELJES vagyonelkobzását és sulyos büntetésüket. Egy két hazaárulót fel is lehetne akarsztani, uj törvények kellenének pl képviselők létszáma max 150 fő, fizetésük a mindenkori minimálbér 3szorosa (nekik és az összes vezető beosztásba lévő embernek) azon kivül egy embernek egy forrásból lehetne jövedelme (a nyugdijas kivétel) de nem lehetne valaki bizottsági jöttment meg minden mi egymás, a képviselők visszahivhatóak lennének és az igéreteikért anyagi felelősséggel tartoznának.Költség térítés csak számlával igazoltan és a teljes összeg 80%-áig.Önkormányzatok összevonása,bürokrácia csökkentése, adórendszer átalakítása, egyszerüsítése, nagy vállalatok állami kézbe vétele, vezetői szinten a prémiumok és egyéb juttatások megszüntetése.Ez helyrehozná az országot.Csak hogy ez a megélhetési politikusoknak nagyon fájna és ők nem olyan fájdalom türők mint a birka népük, igy szép lassan elvészünk a pöcegödörben.”
 • 15. Arvisura 2009. április 02. 14:37
  „A zsidesz már megint illegitim kormányról beszél. Ezt eljátszotta 2006-ban is, amin az értelmesebbje csak egy jót nevetett. Úgy látszik, hogy Orbánéknak a szókaratén kívűl nincs semmi eszköz a kezükben, annak érdekében, hogy előrehozott választás legyen. Ha ilyen tesze-tosza párt a zsidesz, akkor mit lehetne tőle várni, ha kormányoznának, hiszen még ezet a szemét hazaáruló, a cionistákkal kollaboráló bandát sem képesk lebírni.
  Azt is furcsának tartom, hogy a többiek által szélsőségesnek tartott Jobbiket tartja a fidesz legfőbb ellenfelének. csak nem magukat tartják a jobboldal legitim pártjának?”
 • 14. Arvisura 2009. április 02. 14:26
  „Érdekes a Libás nem beszélt arról, hogy a megszorításokból a cigánysság mennyire veszi ki részét. Ma magyarországon kb 800-900 ezer cigány él, ebből kb 10% dolgozik és adózik a többi "segílykébűl él" nem beszélve arról, hogy azért szaporodnak, hogy minél több családi pótlékot kaphassanak( a gyermekszeretetüket csak a szavazataikara számító ballibsi propaganda gépezet találta ki). Ez a nagy foku támogatás évente több 10 milliárd Forintot ( de lehet, hogy 100 milliárd is van)emészt fel teljesen feleslegesen, hogy miért az nem ennek a fórumnak témája. Nem szívesen hívatkozom a tótokra, de ők ezt a problámát nagyon jól megoldották. Nálunk is ahhoz hasonló megoldást kellene választani, csak hát ugye a cigány szavazatok kellenek, főleg a hazaáruló szadesznek.”
 • 13. tgkv 2009. április 02. 14:09
  „t.Freddy01.Vannak olyan emberek,csak ők nem vállalják.”
 • 12. pc 2009. április 02. 13:51
  „Az az igazság, hogy egyáltalán nem hiszem, hogy Viktorék az ő agresszív hataloméhségükkel segítenének az országon, sőt!!! Egyik sem jobb a másiknál, és ez az igazán ijesztő!”
 • 11. Freddy01 2009. április 02. 13:27
  „Egy rövid szösszenet jövendő miniszterelnökünkről.

  "Az elégedetlen lúdtenyésztők többször is hiába követelték az összesen 6 milliárd forintnyi kár kifizetését, ez nem történt meg. Többen közülük öngyilkosságba menekültek, vagy belebetegedtek kilátástalan helyzetükbe.
  - Annyira dühös lettem, mikor megláttam, hogy elsírtam magam. Egy ilyen embert akarnak kinevezni, aki ennyi pénzt ellopott, családokat tett szerencsétlenné? Ki találhatta ki, hogy oda tegyék? Mire fel? Még nincs neki elég? Már annyit lopott. Nincs elég? Ő akarja helyrehozni Magyarország problémáját? Ő soha nem fogja helyrehozni, soha! - nyilatkozta a HírTV-nek Szűcs Lászlóné, az egykor tönkrement Hajdú-Bét károsultja."

  Most komolyan. Nincs ebben a qurva Országban olyan ember, politikus, aki ne rabló, buzi, gyilkos, hazaáruló, kommunista, kisz-es, korrupt, bűnöző lenne ?

  Mit vétett a Nép, hogy olyan "embereket" ültetnek állandóan a nyakára akiknek ilyen dicső múltjuk van.

  Nem kellene a jelen esetben a Néptől megkérdezni, hogy elfogadják-e...???

  Ez az 1 %-os szdsz, ez meg már túltesz mindenen.”
 • 10. Mondexdesign 2009. április 02. 13:22
  „Es miert onnan vesznek el penzt ahol nincs, vagy eppen hogy mindenki megel? MIert nem a felso tizezert erinto megszoritasokat csinalnak??? Akik tobbmillionyit ero autokkal maszkalnak...oket nem fogja erinteni a megszoritas, csak azokat akik eddig is eppenhogy megeltek.

  Nem lesz ennek jo vege...mit fog a kormany tenni mikor szazak kerulnek az utcakra...akkor jon majd csak a fekete leves,mikor tobb szaz ember lesz az utcan akiknek mar minden mindegy...ez kell? Tenyleg ez az egyetlen kiut???”
 • 9. Mondexdesign 2009. április 02. 13:18
  „Ahogy latom lesz itt minden mint a bucsuban...egy dolgot hianyolok...a kedves politikusoknak nem lesz fizetes csokkentes????”
 • 8. pmfc 2009. április 02. 13:16
  „Látom már mindenki nagyon várja Viktort. A jobboldal azért, hogy végre normális kormánya legyen az országnak és újra közép-európa vezető országa lehessünk, ahol nem kell szégyelni a magyarságunkat és a hazaszeretetünket, a baloldal meg azért, hogy a 7 év töketlenség és szégyenletes kormányzás után újra szabadon lehessen gyűlölni Viktort.

  Szóval mindenkinek jobb lenne az új kormány!!

  :)”
 • 7. Goldmund 2009. április 02. 13:13
  „Semmi nem szivárgott ki: ezekről napok óta tudni lehet.
  Sőt, azt is elmondták, hogy ezzel 600 milliárd Ft megtakarítást kíván Bajnai elérni.
  Ezzel szemben egy közgazdász elmondta, hogy 1200-1500 milliárd Ft megtakarítást kéne elérni. Tehát a Bajnai-csomag két - két és félszeresét! Úgyhogy könnyen lehet, hogy ez még csak az előétel volt, a feketeleves még ennél is jóval keserűbb lesz....”
 • 6. Primax 2009. április 02. 12:57
  „Jöjjön a Nagy Vezér : Viktor !
  Most már én is azt mondom : jöjjön és tartsa be a szavát ! ! ! ! ! ! !
  Félő, hogy ezer , meg egy kifogása lesz majd.
  Persze, amikor már ő lesz kormányon, nem nagyon fogják izgatni gáláns ígéretei...
  OSZ´T JÓNAPOT !”
 • 5. load 2009. április 02. 12:52
  „1. pc
  De mire ez a nagy ijedelem?
  A megszorító intézkedések 2010-től lépnek életbe.
  Addigra meg már keresztény, nemzeti, hazafias kormánya lesz az országnak és az a kormány minden népnyúzó intézkedést azonnal eltöröl.
  Lesz újra 13. havi nyugdíj (sőt 14. havi is), alanyi jogon járó családi pótlék, olcsó gáz, lakásépítési támogatás, állami sportfinanszírozás, 100 ezer feletti minimálbér és még sok minden más.
  Természetesen megszorítások, kiigazítások, reformok, pótköltségvetések nélkül.
  Mindent meg lehet csinálni, mert mindenre van pénz, csak akarni kell.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló gyorshajtók: százzal hajtott át a zebrán

Volt, aki a zebrán 100 km/h sebességgel szabott át Szombathelyen egy zebrán. Felelőtlen gyorshajtók,… Tovább olvasom