Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Bajnai Gordon beszéde az OGY utolsó ülésén

Bajnai Gordon miniszterelnök 2010. február 22-én beszédet mondott az Országgyűlés választások előtti utolsó ülésén. A kormányfő napirend előtti felszólalását az alábbiakban szó szerint közöljük.

Tisztelt Országgyűlés, Hölgyeim és Uraim!

Magyarország állva maradt, kezeltük a válságot, megvédtük polgárainkat és utat nyitottunk a fellendüléshez. Amikor tíz hónappal ezelőtt miniszterelnöknek jelöltek, azt kívántam, hogy ezzel a mondattal foglalhassam össze kormányzásunkat. Ma nyugodt szívvel, tiszta lelkiismerettel, a magyar polgárok türelme és kitartása előtt fejet hajtva mondhatom ki ezeket a szavakat. Sőt, ami talán még fontosabb, mások is e szavakat mondják el rólunk. Magyarország erényt kovácsolt a válságból.

Köszönet érte a felelős többségnek, amely támogatta e programot. De elsősorban is és leginkább is köszönet érte a magyaroknak, akik megvalósították és ha kellett, elviselték a válságkezelő programot. Ők azok, akik munkájukkal és áldozatvállalásukkal lehetővé tették a sikert, köszönet Magyarországnak.

Tisztelt Országgyűlés!

Egy ciklus utolsó parlamenti ülése törvényszerűen esik egybe a választási kampány időszakával. Természetes hát, ha a miniszterelnök szavainak elsődleges célja ilyenkor általában a meggyőzés, a választók igényeinek kielégítésére tett kísérlet. Itt és most nekem ezzel nincs dolgom. Én a következő Parlamentnek nem leszek tagja. Az a tisztem, hogy egy évnyi munkát értékeljek most. Illetve én csak számot adok, az értékelés az ország polgárainak, vállalkozásainak, vagy éppen hitelezőinek a joga.
Tíz hónapja azt mondtam önöknek, hogy kormányom cselekvési terve négy pillérre épül. Négy pillérre és a józanészre.

Az első pillérnek az azonnali válságkezelést neveztem. Azonnal cselekednünk kellett annak érdekében, hogy megvédjük a válság veszélyének kitett polgárokat, családokat, munkahelyeket, vállalkozásokat. 1 millió 700 ezer. Magyarországon közel ennyi családnak van devizahitele. A forint árfolyama közvetlenül érinti minden napjaikat, megtakarításaikat. Az azonnali válságkezelés leginkább mérhető hatása számukra a forint árfolyamának stabilizálódásában jelent meg. Minden egyes eurónyi devizahitel után egy évvel ezelőtt közel 40 forinttal kellett többet törleszteni, mint ma. Százezer. Ennyivel több munkahelyet mentett meg a 30 milliárdos munkahely megőrző programunk. Ahogy máshol, Magyarországon sem lehetett minden állást megmenteni. De a kormány minden eszközzel azon volt, hogy enyhítse a válság hatásait és maradandó kárait. Az Út a munkához programból a válsággal szembe nézve további százezer alacsony képzettségű embert hoztunk vissza a munka világába, sokévi passzivitás, segélyre várás után. És még egyszer százezer. Ennyi magyar családnak nyújtott eddig segítséget a Krízisalap, hogy ne kapcsolják ki a villanyt, vagy hogy visszakapcsolják azt. A méltányossági nyugdíjprogrammal pedig hatvanezer kisnyugdíjasnak tudtunk enyhíteni a nélkülözésén. 18 százalékra csökkentettük az alapvető élelmiszerek áfáját, ez is főként a szegényebbeket segítette. 650 ezer család közel 2 millió ember életében hozott könnyebbséget a távhő árának csökkentése.

A másik, az egyensúly teremtés pillére volt, tíz hónappal ezelőtt. A költségvetés egyensúlyát helyreállítandó, mintegy 1200 milliárd forintos megtakarításon van túl az ország. Azt mondják külföldön, ez az elmúlt évtizedek legnagyobb kiigazítása a világban. Az államadósság 2010 második felétől csökkenő pályára áll immáron. Magyarország államadóssága a GDP arányában már idén is kisebb lesz, mint az eurózóna átlaga.

Az államháztartási hiányt idén 3,8 százalék alatt tartja Magyarország, megteremtve ezzel az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását. Ki gondolta volna néhány évvel, vagy akár csak néhány hónappal ezelőtt, hogy Magyarország az unió ötödik legalacsonyabb költségvetési hiányát mondhatja majd magáénak.

A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt. Tudják, a bizalom olyan, mint a levegő, ha megvan, fel sem tűnik, ha meg elfogy, fuldokolni kezdünk. Így fuldokolt Magyarország is a bizalom hiányában egy évvel ezelőtt. A bizalom újjáépítése ráadásul nemcsak cselekvésem egyszerű összege. Egy konzekvens magatartás hitelesítheti csak azt. Magyarországban ma újra bíznak külföldön, ez teszi lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat ma az elmúlt 20 év legalacsonyabb szintjén van. A tízéves futamidejű magyar államkötvényeket Amerikában háromszorosan túljegyezték néhány héttel ezelőtt, és hogy a görög válság kapcsán minket emlegetnek bezzeg országként.

Bizalom tartós visszaszerzéséhez azonban ezeken túl az is kellett, hogy amit a kormány az elmúlt 10 hónapban tette, több legyen, mint puszta válságkezelés. A szükségből erényt kovácsolva a gyarapodó Magyarország alapjait fektettük le. Ez volt a kormányprogram negyedik pillére, a növekedés beindítása. A növekedés nagyon egyszerűen két dologról szól, hogy kinőhessük adósságainkat és arról, hogy felnőhessünk Európához. Felnőhessünk Európához életszínvonalban és gazdasági erőben.

Az a baj a Jobbikkal, hogy tönkreteszi a hazánkat, tönkreteszi kívül és belül. Tönkreteszi azzal, hogy nem megoldásokat kínál, hanem bűnbakokat. Bűnbakokat, akikre haragudni lehet, akiken levezethetők a társadalmi vagy akár a egyéni feszültséget. És a gyűlölet ereje könnyen elfeledteti sokakkal, milyen sok még ma is a vesztenivalónk. A Jobbik üzemanyaga a békétlenség, a megosztottság, a harag. Ezek fenntartásában érdekelt, ebből gyűjti szavazatait, és semmi sem túl nagy ár, ha feszültséget kell kelteni. Ha kell, a szavaik erőszakosak, ha kell, a tetteik. Igény az volna rá - hangzik a cinikus ideológiájuk. A zavarosban halásznak. Azt mondják, a probléma a korrupció, a közbiztonság és a cigányság megoldatlan integrációja. Mindenki tudja, hogy ez valóban így van. És a demokratikus közép pártjának, pártjainak közös felelőssége, hogy erre eddig nem találtak demokratikus választ, hogy ezeket a kérdéseket a szőnyeg alá söpörték. De a trükk az, hogy a Jobbik a valós kérdésekre hazug, országvesztő válaszokat ad. Egy problémára még nagyobb probléma generálása a válaszuk.

Fontos, hogy önök értsék, más az, amit a Jobbikról most mondok, mint amit eddig mondtak itt a Parlamentben. Ha kárhoztatták is a jelenséget, inkább csak azért, hogy a másik fejére olvashassák. Nem együtt féltették tőle a demokráciát, hanem egymás ellenében. Sőt, miközben mindig a másikat okolták a szélsőjobb miatt, valójában sokszor a saját politikai érdekeiket féltették, a hatalmat, a hatalom esélyét, nem a demokráciát és nem a szabadságot. Hasonló a hasonlónak örül. És amilyen meglepőnek tűnhet 2010 Magyarországon a mondat, olyan igaz: több a hasonlóság a Fideszben és az MSZP-ben, mint e kettő és a Jobbik között. Igen, a hasonlóság az, hogy a Fidesz és az MSZP, akármennyire is tűz és víz, egyaránt demokraták gyülekezete. Pont.

A szélsőjobb - és most a Jobbik politikai haszonélvezőiről, vezető politikusairól és nem a támogatóiról beszélek - pedig nem elkötelezett demokraták gyülekezete. Pont.

Demokrata a demokratával fog össze, az antidemokratikus törekvésekkel és erőkkel szemben. Ez a szabad demokráciák önvédelmének alapelve. A két nagy pártnak úgy kell megküzdenie egymással a kampányban, hogy ne a demokrácia legyen a vesztes. Ha a szélsőjobb a nevető harmadik, a másik kettő egyaránt veszített, akkor a győztes is nagy árat fog fizetni a győzelemért. Nem a vetélkedés, nem a kemény verseny felfüggesztését kérem, illetve ajánlom önöknek, egyáltalán nem! Csak azt, hogy legyen egy téma, a szélsőjobbal szemben fellépés, amelyben összefognak, vagy legalább nem játsszák ki egymást egymás ellen.

Én a politikai versenynek elfogult drukkere ugyan vagyok, de résztvevője már nem. Megtehetem tehát, hogy kimondjam azt, amit önök e kampány hevében talán nem engedhetnek maguknak. Demokrata és hazafi Orbán Viktor is, demokrata és hazafi Mesterházy Attila is. Lehet, hogy csak ennyi a közös nevező, lehet, hogy csak ennyi, de ez közös nevező, és ez elég lehet ahhoz, hogy Magyarország legyőzze a szélsőjobb veszélyt.

Tisztelt Országgyűlés!

A válságnak még nincs vége. Nincs addig, amíg a munkahelyek száma is csökken e miatt. A válságkezelő kormány is teszi a dolgát, fegyelmezetten és állhatatosan, egészen az új kormány felálltáig szolgálja az országot. Ez a szolgálat nagy tisztesség, sokak szerint nehéz feladat is. Én azonban másként látom. Nehéz a feladatuk a gyermeküket nevelő szülőknek, azoknak az édesanyáknak és édesapáknak, akik azért dolgoznak, hogy gyermekük előrébb jusson, többre vigye, mint ő maguk. Nehéz a dolguk a munkájukat megtartani és ebből gyarapodni kívánó polgároknak. Nehéz, nagyon nehéz a dolguk a munkát kereső munkanélkülieknek. Tisztességben ledolgozott évtizedek után sajnos még mindig nehéz a dolguk a nyugdíjuk értékét megőrizni vágyó időseknek. Nehéz az egyetemistáknak, akik életképes tudásra kívánják alapozni majdani családjuk boldogulását. Nekik mind igazán nehéz a dolguk.

Értük kell felelősséget vállalni, újra megteremteni az országban az összefogás képességét. De ehhez ma nem elég a hatalomban bekövetkező változást akarni. Ahhoz, hogy a bennünk élő Magyarországnak, ahhoz a bennünk élő Magyarországnak kell megváltoznia. Ahhoz Magyarországnak önmagából kell a legjobbat kihozni.

Tisztelt Ház!

Az elmúlt tíz hónapban azt tettem, amit párton kívüli miniszterelnökként mindezért tehettem. Nem akartam megváltóként feltűnni, rajongókat gyűjteni, és korszakot csinálni. Szakszerűen, a lehető legkevésbé megosztó módon, tisztességgel, határozott, de visszafogott hanggal eredményesen igyekeztem dolgozni. Annyit végezni a rengeteg feladatból, amennyit egy év alatt csak lehet, és mindig a nehezét venni előre. Ebben hittem, és ebben hiszek, a jó kormányzás, a politikus és ezért már kissé divatjamúlt, ókori eszményében. És még valamiben. Hiszek a békés, gyarapodó, modern, európai Magyarországot akaró polgárok álmaiban, diákok és nevelők, tisztességgel dolgozó és tisztességgel munkát adó vagy munkát kereső emberek, nagyszülők, szülők, és gyermekeik Magyarországról szóló álmaiban. És egy nagyon nehéz év után ma több a hitem, több a reményem az ő álmaik beteljesülésében, mint korábban. Tettem, amit ezért miniszterelnökként tehettem, a legjobb tudásom szerint, nem tévedhetetlenül, de nagy igyekezettel.

Kivételes megtiszteltetés miniszterelnökként szolgálni, kivételes megtiszteltetés lesz ezt tenni állampolgárként is.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2010. február 24. 06:34
  „Há´ mér bántyátok Lákatost? Dik má´ hát májdnem megtanút írni amióta náluk sem dróton dzsavel a pertól.”
 • 4. gyagyástóni 2010. február 23. 17:05
  „1. hozzászólás lakatos 2010.02.22. 21:40
  Ébredj már fel és vedd észre, hogy belelóg a kezed a bilibe.”
 • 3. ValóSág 2010. február 23. 07:19
  „lakatos!
  Légyszíves idézd a mocskolódást, a hazudozást, és a vádaskodás! Igen idézd! Pontosan! Hol, mikor, kinek a szájából hallottad! Akkor hiteles leszel! <moderálva>”
 • 2. jánosi 2010. február 23. 00:02
  „1.
  Nyugi ! már ébren vannak ! Április 11.-én és 25-én megtudod ki kéri rá őket .........”
 • 1. lakatos 2010. február 22. 21:40
  „Apaprika jancsi fityeszesek jól be gyakorolták a vektor hülye stílusát!Mocskolódni,hazudni,vádaskodni,ez megy!Mi lesz ha egyszer őnekik kell elszámolni a tetteikér?Igen jól tudjuk ,hogy készen állnak a kormányzásra,csak még arra nem jöttem rá,hogy ki kérte rá őket!Ezek olyan hülyék,hogy igérni sem tudnak,nemhogy teljesíteni!ÉBRESZTŐ VÁLASZTÓK!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A horvát-magyar határszakasz aknamentesítését sürgeti Baranya rendőrfőkapitánya

A horvát-magyar határszakasz érintett területeinek mielőbbi aknamentesítése mellett érvelt Dakos… Tovább olvasom