Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Bajnai Gordon az új miniszterelnök

204 igen szavazattal, 8 tartózkodással és nem szavazat nélkül megszavazta az Országgyűlés kedden délután az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványát, ezzel Gyurcsány Ferenc helyett Bajnai Gordon lett a miniszterelnök, aki le is tette az esküt.
A szavazást követően Gyurcsány Ferenc felállt, elhagyta a miniszterelnöki széket és az ülésterem utolsó sorában foglalt helyet, azonban Bajnai eskütétele után elsőként gratulált az új miniszterelnöknek. Bajnai Gordonnak Orbán Viktor, a Fidesz elnökének kivételével a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői is gratuláltak az ülésteremben, majd az új kormányfő elment Sólyom László páholyába, ahol az államfő is gratulált neki.

Jelentősen erősödött a forint Bajnai megválasztása után

Gyors erősödéssel reagált a forint az olajozott miniszterelnök-csere, Bajnai Gordon megválasztása hírére. Pár perc alatt az euró 290-ről 288-ra, a dollár 219-ről kicsivel 217 fölé gyengül a forinttal szemben. A svájci frankot változatlanul 190-ért adták. Kicsivel később tovább erősödött a forint, az euró árfolyama 288 alá csúszott.A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX csak kis mértékben módosult a röviddel a zárás előtt történt parlamenti szavazás hatására. A napot 3 százalékkal alacsonyabban, 12 303 ponton zárta a BUX, ebben azonban néhány rossz egyesült államokbeli makrogazdasági adatnak volt része. Az itteni idő szerint délután fél háromkor publikált számok hatására negatív fordulatot vettek az addig derülátó európai börzék.


15:44 - Semjén szerint az új kormány illegitim, Fodor szerint az SZDSZ konstruktív ellenzék lesz

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint a megalakuló Bajnai-kormány morálisan illegitim, és a konstruktív bizalmatlansági indítvány csak arról szól, hogy az "MSZP-SZDSZ koalíció közjogilag kikerülje és kijátssza a köztársasági elnököt és a népet." Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a keddi parlamenti vitában hangsúlyozta: az SZDSZ csak egy hajszállal döntött az új kormány támogatása mellett, méghozzá azért, mert ez biztosítja a leggyorsabb cselekvés lehetőségét.Semjén Zsolt beszéde elején felolvasta az 500 civil szervezet által írt petíciót, amely távozásra szólítja fel a kormányt és az előrehozott választások kiírását követeli. Az ellenzéki pártelnök szerint vissza kell adni a népnek a döntés jogát. A KDNP nem tárgyal Bajnai Gordonnal, mert személyében alkalmatlan és méltatlan, hiszen miniszterként része volt az ország gazdasági helyzetének romlásában.

Semjén szerint "Bajnai kinevezése tulajdonképpen provokáció az erkölcsi rend ellen." Fodor Gábor felszólalása elején Semjén Zsolt felé fordulva megjegyezte: furcsa egy olyan párt vezetőjétől hallani, hogy adják vissza a népnek a döntés jogát, amely párt a legutóbbi - 2006-os - választáson nem mert a nép elé állni, hiszen nem állított önálló listát. Az SZDSZ elnöke megjegyezte: pártján belül "hajszálak" döntöttek arról, hogy melyik oldalra álljanak. Végül azért döntöttek az új kormány támogatása mellett, mert az előrehozott választásokkal súlyos hónapokat veszített volna az ország. "A gyors cselekvésnek kell utat adni" és amíg a kormány a Reformszövetség javaslataira épülő programot képviseli, addig az SZDSZ konstruktív ellenzéki pártként támogatja a Bajnai-kormányt.

Fotó: Huszti István. Index.hu
Fotó: Huszti István. Index.hu


15:07 - Bajnai Gordon: A válságkezelő kormánynak nincs politikai ambíciója, csak szakmai

Nincsenek politikai ambíciói a kormányfő-jelöltnek és minisztereinek, csak a válság kezelésével és az ország felzárkóztatásával akarnak foglalkozni - ezt mondta beszédében kedden délután a parlamentben a miniszterelnök-jelölt. Bajnai Gordon azt ígérte, hogy a lehető legrövidebb határidőkhöz tartják magukat, az eddiginél kevesebb fizetést kapnak a kormánytagok, és a jövő évi választásokon senkinek sem lesznek a vetélytársai. Válságkezelő programjukat hamarosan, az új kormány első ülése után bemutatják - közölte a miniszterelnök-jelölt. Egyértelművé tette: felpuhított válságkezelő tervekkel nem kíván foglalkozni.

Csak a politikai válság lezárása után lehet úrrá lenni a gazdasági és az abból eredő szociális válságon. Az idő szorít, ilyen helyzetben még nem volt az ország a rendszerváltás óta, rendkívüli megoldásokra van szükség - mondta beszéde elején Bajnai Gordon. Minden tétlenséggel, egymás elleni kampányolással eltöltött hét milliárdokba, munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. Amíg lesz stabil parlamenti többsége az új kormánynak, addig jobb az országnak a válságkezelő kormány, mint az előrehozott választás, de csak addig - fogalmazott. A miniszterelnök-jelölt szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány a közjogi eszköz a politikai válság kezeléséhez, utána szakmai munka következik, azaz nincsenek politikai ambíciói, egy év múlva sem lesznek, és ezt írásba is adja. Ugyanez vonatkozik kormányának azon tagjaira is, akik kívülről, szakértőként érkeznek majd. Nem a hatalmat akarják megőrizni, hanem a munkahelyeket - mondta. Bajnai Gordon azt ígérte, hogy mindenkivel nyitott lesz az együttműködésre.

Utalt beszédében arra, hogy az elmúlt napokban egyeztetést kezdeményezett az SZDSZ mellett a többi ellenzéki párttal is, de a Fidesz és a KDNP nem akar tárgyalni vele, csak az MDF. "A háborúskodásra most se pénze, se ideje nincs az országnak", Dávid Ibolya válaszát leszámítva sorozatlövést kapott - mondta, jelezte ugyanakkor, hogy nem kívánja felvenni a kesztyűt, mert dolgozni akar, a személye elleni támadások nem érdeklik. A miniszterelnök-jelölt jelezte még, hogy nem programbeszédet mond, de hamarosan nyilvánosságra hozzák programját, amely négy pontra épül. Ezek a válságkezelési lépések, egyensúlyjavítás, gazdaságélénkítés és a bizalom visszaszerzése. A programhoz kötődő intézkedési tervet már a héten tárgyalja a kormány. Konkrét és átlátható intézkedéseket ígért külön a bizalom visszaszerzéséhez is, valamint azt, hogy "nem lesz osztogatás", azaz szociális, népjóléti célokra nem vesznek fel hitelt. Ugyancsak az ígéretek között szerepelt a kormánytagok fizetésének 15 százalékos csökkentése.

A kormánytagok száma nem nő. Határt szabnak a felügyelő bizottsági tagság díjazásának, az állami cégeket vezetők fizetésének és lesznek más takarékossági intézkedések is - utóbbiakat a miniszterelnök-jelölt nem részletezte. Bajnai Gordon bemutatta kormányának tagjait - meglepetéssel nem szolgált ezzel kapcsolatban, hiszen a nevek nagy része már kiszivárgott. A régi miniszterek közül Gráf József, Szabó Imre, Hiller István, Szekeres Imre, Székely Tamás és Draskovics Tibor marad posztján. A kutatásfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri posztot megszüntetik, a szakterületet a gazdasági tárcához csatolják. Kiss Péter lesz a társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszter, Molnár Csaba pedig a kancelláriaminiszter. Az új tárcavezetők közül Oszkó Péter lesz a pénzügyminiszter, Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági, Hónig Péter a közlekedési és energiaügyi, Herczog László a szociális és munkaügyi, Balázs Péter a külügy- és Varga Zoltán az önkormányzati miniszter. A nemzetbiztonságért Ficsor Ádám felel majd tárca nélküli miniszterként.

Lendvai elhatárolódást, Navracsics választásokat akar

Lendvai Ildikó azt várja, hogy a pártpolitikusok közül azok, akik eddig nem ítélték el az egyre erősödő raszizmust, most megteszik. Navracsics Tibor pedig arrra számít, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt végül bejelenti az új választások kiírására vonatkozó igényt. Így reagált a szocialisták, illetve a Fidesz frakcióvezetője kedden a parlamentben, amikor a Ház a konstruktív bizalmatlansági indítványról tárgyalt.Lendvai Ildikó azt mondta, hogy szocialisták nem büszék az elmúlt hetekben történtekre, de azok sem lehetnek büszkék, akik hagyták, hogy a kirekesztő hangulat, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulások a ma jellemző méreteket öltsenek.

A szocialista frakcióvezető azt várja, hogy azok a politikusok, akik még nem tették meg, elítélik a kirekesztőket és a megbélyegzést. Navracsics Tibor a jelenlegi helyzetet ahhoz hasonlította, amikor egy betéti tásaságban helyet cserél egymással a kül és a beltag. Mint mondta, most mindössze arról van szó, hogy a Magyarország nevű betéti társaság eddigi beltagja, Gyurcsány Ferenc helyet cserél az eddigi kültaggal, Bajnai Gordonnal. Navracsics szerint nemzeti konszenzus van abban a politikai oldalak között, hogy ez így nem megy tovább, és új kormányra van szükség. Hangsúlyozta, a különbség csupán a technikában van.

A szocialisták és a szabad demokraták ugyanis szerinte azt szeretnék, ha a választók a változás közelébe sem kerülnének, a Fidesz pedig úgy véli, hogy csak az előrehozott választások biztosíthatnak kellő legitimitást a változtatások végrehajtásához. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az a megoldás, amit a szocialisták választottak, alkotmányos és jogszerű, de nem méltó a magyar alkotmányos demokrácia 20 éves hagyományához. Navracsics azt firtatta: vajon kire gondol Bajnai Gordon, amikor szakértői kormányról beszél, és miért mondja, hogy nincsenek politikai ambiciói, miközben három éve szerepet vállal a Gyurcsány-kormányban. A politikus reményét fejezte ki, hogy viszontválaszában Bajnai végül bejelenti az előrehozott választások iránti igényét.13:35 - Gyurcsány: Aki az új kormány ellen szít, az az ország ellen szít

Az új kormányt támadni nem a kabinet, hanem az ország ellen való vétek - mondta Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, amikor a Ház a konstruktív bizalmatlansági indítványról tárgyalt.

A kormányfő elismerte: az elmúlt években álomba ringatták az országot, amiből "keserű az ébredés", de nem az a legnehezebb feladat az ország előtt. Gyurcsány szerint az elmúlt években kialakult gyűlölet, egymás kiiktatásának szándéka a nemzeti összetartozás tudatát veszélyezteti. "Össze kell illeszteni azt, ami szétszakadt" - fogalmazta meg az ország legfontosabb feladatát a leköszönő miniszterelnök. Gyurcsány arra kérte az embereket, hogy támogassák a Bajnai-kormányt, mert az azt teszi majd, ami az ország érdeke.

Gyurcsány Ferenc veszekedős országnak aposztrofálta Magyarországot. A politikus azt mondta, hogy az acsarkodós hangulat kilakulásában talán neki és kormányának is része volt. Ugyanakkor leszögezte, hogy a jövő útja nem lehet ez. Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy a Bajnai-kormány feladata a válságkezelés lesz, és reményei szerint 2010-ben az emeberek aztán eldönthetik, hogy melyik párt programjának szavanak bizalmat. Mint hangsúlyozta: ők akkor jó munkát fognak kívánni a 2010-ben felálló kormánynak, mert ez a politikai demokrácia rendje.

A leköszönő kormányfő úgy ítéli meg, hogy a Bajnai-kabinetnek nehezebb dolga lesz, mint amilyen a Gyurcsány-kormánynak volt. Szerinte a most felálló kabinetet támogatni kell, nem szidalmazni, és indulatokat szítani ellene. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy a Bajnai-kormányra nehéz intézkedések meghozatala vár, amelyeket még nehezebb lesz végrehajtani. Gyurcsány beszédében megköszönte az elmúlt évek együttmüködő munkáját a szocialista frakciónak és a szabad demokratáknak is.


13:10 - Megkezdődött a parlament ülése

Velez Árpád mandátumigazolásával és esküjével kezdődött kedden délután az Országgyűlés plenáris ülése. A politikus az MSZP-frakció új tagja, Szabados Ákos mandátumát vette át, aki április 6-i hatállyal mondott le családi okok miatt, polgármesteri posztját viszont megtartotta.

Mivel Szabados Ákos 2006-ban a szocialista párt budapesti területi listájától jutott be az Országgyűlésbe, nem kellett időközi választást tartani, utódjáról az MSZP budapesti szervezete gondoskodott. Velez Árpáddal együtt összesen 189 tagja van most a szocialista párt parlamenti frakciójának.

Az új képviselő esküje után Gyurcsány Ferenc kormányfő, majd Bajnai Gordon kormányfő-jelölt mond beszédet, összesen körülbelül 60 percben.

Korábban:

Gyurcsány helyére...

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Szocialista Párt március 21-i tisztújító kongresszusán új kormány alakítását javasolta, új kormányfővel. Utódlásával kapcsolatban többen is szóba kerültek, hosszas tárgyalások után végül Bajnai Gordon lett a miniszterelnök-jelölt, aki 2006 júniusától fejlesztési kormánybiztos, 2007 júliusától önkormányzati és területfejlesztési, 2008. május 15-étől pedig nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Bajnai Gordon az MSZP mellett többször tárgyalt az elmúlt napokban az SZDSZ-szel is, valamint egyeztetést kezdeményezett a másik három ellenzéki párttal, de erre csak az MDF hajlandó, a Fidesz és a KDNP nem.


Bajnai Gordon az SZDSZ-szel tárgyal

Bajnai Gordon kedden délelőtt 10 órakor megérkezett az SZDSZ ügyvivőinek és frakciójának együttes ülésére. A szabad demokratákat a kormányfő-jelölt tájékoztatja a leendő kormány névsoráról és a kormány programjáról. A tárgyaló felek az ülés előtt nem nyilatkoztak. Az Országgyűlés várhatóan délután 4 órakor szavaz a Gyurcsány Ferenc elleni konstruktív bizalmatlansági indítványról, amelyben egyszersmind megválasztják Bajnai Gordont kormányfővé.


Az MSZP elnöksége már ismeri a kormánylistát

Délelőtt 10 óra után véget ért az MSZP országos elnökségének több mint kétórás tanácskozása, ahol Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt ismertette leendő kormányának tagjait. Ezt követően Bajnai az SZDSZ frakcióülésére ment, ahol szintén ismerteti a listát, az MSZP pedig frakcióülést tart, ahol a képviselőket tájékoztatja a pártvezetés.

A Független Hírügynökség információi szerint az MSZP elnöksége elfogadta a Bajnai-kormány összetételét. Eszerint várhatóan hat - Szekeres Imre honvédelmi, Hiller István oktatási, Székely Tamás egészségügyi, Gráf József földművelésügyi, Szabó Imre környezetvédelmi és Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti - miniszter maradhat a helyén.

Draskovics helyben maradása azt is jelenti, hogy nem lesz önálló Belügyminisztérium újra, viszont az önkormányzati tárca élén Varga Zoltán az MSZP Békés megyei elnöke váltja Gyenesei Istvánt. Úgy tudjuk, Veres János pénzügyminisztert Oszkó Péter, Göncz Kinga külügyminisztert Balázs Péter, Szilvásy György titokminisztert Ficsor Ádám, Molnár Csaba közlekedési minisztert Hónig Péter, Szűcs Erika szociális és munkaügyi minisztert Herczog László, Kiss Péter kancelláriaminisztert Molnár Csaba váltja, Bajnai Gordon megüresedő gazdasági miniszteri székét pedig Vahl Tamás veszi át. Kiss Péter a társadalmi egyeztetésért felelős tárca miniszter és egyben miniszterelnök-helyettes lesz.


Az MSZP frakció egyhangúlag támogatja a Bajnai-kormány megválasztását

Az MSZP frakciója egyhangúlag támogatja a Bajnai-kormány megalakulását és a kormány munkáját is - jelentette ki a frakció hétfő délelőtti ülése után Lendvai Ildikó frakcióvezető.

A szocialista politikus elmondta: a frakcióülésen Bajnai Gordon kormányfő-jelölt ismertette a kormánya tagjainak listáját, illetve arról is konzultáltak a képviselők, hogy az új kormány programjába hogyan épülnek be a szocialista képviselők által korábban tett javaslatok. Lendvai Ildikó hozzátette: a részleteket Bajnai Gordon ismerteti a parlament hétfői ülésén expozéjában.


Az SZDSZ támogatja Bajnai Gordon kormányfői kinevezését

Az SZDSZ ügyvivői testülete keddi ülésén felhatalmazta a párt frakcióját, hogy támogassa Bajnai Gordon miniszterelnöki kinevezését - jelentette be az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor közölte, a kormányfő-jelölt által ismertetett kabinet-névsor elfogadható, a kormányprogram a Reformszövetség által kidolgozott javaslatokra épül, így az SZDSZ ÜT 7-4 arányban támogatta Bajnai Gordon kinevezését. Az Országgyűlés délután szavaz a Gyurcsány Ferenc elleni konstruktív bizalmatlansági indítványról, amelyben egyszersmind megválasztják Bajnai Gordont kormányfővé.

Az új kormány programja az SZDSZ által régóta támogatott, a Reformszövetség javaslataira épülő csomag, ezért az SZDSZ üt azt javasolja a frakciónak, hogy támogassa Bajnai Gordon miniszterelnöki kinevezését - mondta kedden Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke hozzátette: a kormányprogram a kiadáscsökkentést és a gazdasági növekedést megalapozó lépéseket tartalmazza.


Egykor kezdődik az ülés, négy körül szavaznak

Az Országgyűlés plenáris ülése 13 órakor kezdődik. Elsőként esküt tesz majd Velez Árpád, az MSZP-frakció új tagja, aki Szabados Ákos mandátumát veszi át - ő április 6-i hatállyal mondott le parlamenti mandátumáról családi okok miatt. Az ülés rendhagyó lesz, mert napirend előtt felszólalások, interpellációk nem lesznek, az azonnali kérdések és a kérdések is elmaradnak. Először a miniszterelnök, majd a miniszterelnök-jelölt szólal fel. Ezután reagálhatnak a képviselőcsoportok, valamint az elsőként felszólalásra jelentkező független képviselő - ő most az MDF-es Herényi Károly lesz. A miniszterelnök-jelölt válasza után, körülbelül 16 órakor szavaznak a képviselők a konstruktív bizalmatlansági indítványról, amelyet egy hete nyújtottak be az Országgyűlésnek. A rövid előterjesztést Lendvai Ildikó és képviselőtársai jegyzik.

"Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja" - mindössze ennyi szerepel az indítványban és egy szintén rövid indoklás. Egyszerű többség, tehát legalább 193 képviselő "igen" szavazata kell az elfogadásához - ez valószínűleg meglesz az MSZP- és az SZDSZ-frakcióból. Még kérdéses, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői pontosan hogyan is szavaznak majd, erről kedden délelőtt döntenek. Ugyanez a helyzet az egykori MDF-frakció tagjainál is, akik most független képviselők. Ha az indítvány átmegy, Bajnai Gordon leteheti a kormányfői esküt.


Az új kormányról is döntenek

Még kedden délután megkezdik a Bajnai-kormány miniszter-jelöltjeinek bizottsági meghallgatását, és várhatóan szerda estére fejezik be. Ha minden jól megy, a köztársasági elnök akár már csütörtökön kinevezheti az új tárcavezetőket. Addig a mostani kormány ügyvezetőként működik majd. A kormánytagok nevének nagy része már kiszivárgott, igaz, hivatalosan még egyiket sem erősítették meg. Az már biztos, hogy Kiss Péter a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszter és miniszterelnök-helyettes lesz, politikai ügyekben.

A kancelláriaminiszteri posztot valószínűleg Molnár Csaba veszi majd át tőle, aki egyben a másik kormányfő-helyettes is lesz, hozzá tartoznának az elképzelések szerint az általános kormányzati ügyek.

A Népszabadság értesülései szerint ismét lesz önálló Belügyminisztérium, Draskovics Tibor vezetésével. Az önkormányzati és a rendvédelmi ügyek tartoznának a régi-új tárcához, az igazságügy pedig önálló minisztériumot kapna, még nem tudni, kinek az irányításával.

Valószínűleg Vahl Tamás vezetheti majd a gazdasági tárcát, Oszkó Péter a Pénzügyminisztériumot, Hónig Péter a közlekedési, Balázs Péter pedig a Külügyminisztériumot. Az oktatási, környezetvédelmi, egészségügyi, agrár- és honvédelmi tárcák élén maradnának a mostani miniszterek. Arról még nincs hír, ki kapná a szociális minisztériumot.


A költségtérítésről szóló népszavazásról is döntenek

Az Országgyűlés keddi, rövid ülésén egy másik napirendi pont szerepel még az eskütétel után: az országos népszavazás elrendeléséről szóló határozati javaslat. A referendumot egy magánszemély, Seres Mária kezdeményezte a képviselők költségtérítéséről.

Nem lesz napirenden egyelőre az Országgyűlés feloszlatása

Nem támogatta a választási eljárásról szóló törvény módosításáról szóló előterjesztés, valamint a parlament feloszlatásáról szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét kedden az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága. Mindkét javaslatot Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője jegyezte.

A választási eljárásról szóló jogszabályban egyebek mellett 72-ről 42 napra rövidítették volna az adott választás kitűzésének határidejét, ezzel gyakorlatilag egy hónappal csökkentették volna a teljes választási eljárást, beleértve a kampány időszakát is. Az Alkotmányügyi bizottság emellett kedden egyhangúlag támogatta, hogy az újabb népszavazási kezdeményezésről szóló országgyűlési határozati javaslatban kiegészítsék a költségekre vonatkozó részt. A fideszes Répássy Róbert javaslata szerint az legyen a szövegben, hogy a referendumra legfeljebb 3, 9 milliárd forintot fordíthassanak az állam kasszájából. A népszavazást egy magánszemély, Seres Mária kezdeményezte a képviselők költségtérítésével kapcsolatban.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. load 2009. április 16. 05:55
  „32. Kojak
  Kedves Kojak,
  Itt a Bajnai-program:
  http://hvg.hu/itthon/20090402_bajnai_politikai_nyilatkozat_teljesszoveg.aspx
  Tudom, hogy nem szimpatikus számodra, de ideje lenne belátni, hogy az állam csak annyit költhet oktatásra, egészségügyre, nyugdíjakra, szociális kiadásokra, amennyit az adófizetőktől adó és járulékok formájában beszed.
  Jelenleg 2,5 millió adófizetőnek kellene eltartani a 10 milliós országot.
  Erre ez a 2,5 millió adózó képtelen és tiltakozik is ellene, mert így is túl van adóztatva.
  Vagy kiterjesztik az adózók körét , vagy mindenki meghúzza a nadrágszíjat.
  Ez az utóbbi a Bajnai-csomag. Adóreformra ennek az átmeneti kormánynak nincs ideje.
  Egy év múlva oda jutunk el, hogy a hatalomba lépő Orbán-kormánynak ezeket a népszerűtlen intézkedéseket már nem kell meghoznia, ezért a választók bizalmát nem 2 hónap alatt fogja elveszíteni, hanem úgy éves távlatban.
  Ha Bajnainak sikerül kihúznia jövő májusig, a Fidesz ezt megszorító csomagot megköszönheti neki.
  Én nem bízok ebben, mert a sztrájkok és a tiltakozások hatására a gyáva MSZP frakció ki fog hátrálni Bajnai mögül és ö idő elött lemond.
  Ekkor az összes lényeges keserű intézkedést Orbánnak kell majd meghoznia és elég elég nehéz lesz megmagyarázni, hogy mit értett azon, hogy megszorítások nélkül is lehet válságot kezelni.
  Remélem elég világos voltam?”
 • 62. Komissar 2009. április 15. 18:50
  „Zaraki_Kenpachi 2009.04.15. 11:34
  Ilyen jelenleg nincs, mármint aki nem hataloméhes.
  Gyurcsány már nem, Bajnai még nem teheti meg azt, amit az ország érdekében meg kell lépni.
  Vagy orbán addig buktat meg mindenkit, míg őrá vár ez a "nemzetellenes" tett?
  Hajrá viki, húzz bele, a gyökerek már csak terád várnak.”
 • 61. edie 2009. április 15. 18:09
  „miracle!
  úgy írom a hsz-t amilyen véleménnyel vagyok erről az egész sz.rkupacról!!
  a mércét is oda rakom ahova akarom! ha jól tudom szólás szabadság van!!
  ha valakinek nem tetszik fogja be a fülét, vagy ne nézzen oda!
  a komcsi az komcsi ha tetszik ha nem!! baloldal = sötétség!
  ennyi!!”
 • 60. miracle 2009. április 15. 17:56
  „edie
  Tekintettel, hogy téged közben moderáltak, úgy látszik mégsem úgy szól hozzá mindenki, ahogy akar...sőt most látom az egyik hsz-odat teljesen kivágták.
  Az, hogy neked ilyen alacsonyan van a mérce, az egy dolog. Az eszedhez mérem.”
 • 59. Zaraki_Kenpachi 2009. április 15. 11:34
  „Nem kell ide a viktor, ha a fidesznek kell a hatalom vigye, de a vezérgárda nélkül !!! Bármelyik párt viheti, de a vezérgárdája nélkül !”
 • 58. Primax 2009. április 15. 10:03
  „# 57-hez még :
  Hátha - végre - eszébe jut valami "terv"-féle.
  Az előrehozott választás nem megoldás semmire sem : a "nép" persze arra fog szavazni, aki szép nagyokat ígérget.
  Tényleg nem értem :
  Miért lenne megoldás, ha lecserélnénk az "elit"-et ? Másokat szidnánk, ennyi...”
 • 57. Primax 2009. április 15. 09:52
  „Jó ez így, Viktor meg csak készülődjön tovább...”
 • 56. Eva- 2009. április 15. 08:05
  „56-hoz!
  a fideszre gondoltál, mint fontos sugallóra?!

  300Ft-ért még népszavaztatott is!”
 • 55. comet 2009. április 14. 23:20
  „52 - önálló gondolata azoknak az elvtársaidnak nincs akik elhiszik azt a sok baromságot amit a mai magyar politikai közeg sugall, még akkor is amikor már minden szétesik körülöttük.
  A szajkókat is köztük keresd, mert monoton hazudozáson kívül máshoz nem értenek.”
 • 54. -.- 2009. április 14. 23:12
  „Talpra magyar, hí a haza!
  Itt az idő, most vagy soha!
  Rabok legyünk vagy szabadok?
  Ez a kérdés, válasszatok! ?
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Rabok voltunk mostanáig,
  Kárhozottak ősapáink,
  Kik szabadon éltek-haltak,
  Szolgaföldben nem nyughatnak.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Sehonnai bitang ember,
  Ki most, ha kell, halni nem mer,
  Kinek drágább rongy élete,
  Mint a haza becsülete.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Fényesebb a láncnál a kard,
  Jobban ékesíti a kart,
  És mi mégis láncot hordtunk!
  Ide veled, régi kardunk!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  A magyar név megint szép lesz,
  Méltó régi nagy hiréhez;
  Mit rákentek a századok,
  Lemossuk a gyalázatot!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Hol sírjaink domborulnak,
  Unokáink leborulnak,
  És áldó imádság mellett
  Mondják el szent neveinket.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!”
 • 53. -.- 2009. április 14. 23:12
  „Talpra magyar, hí a haza!
  Itt az idő, most vagy soha!
  Rabok legyünk vagy szabadok?
  Ez a kérdés, válasszatok! ?
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Rabok voltunk mostanáig,
  Kárhozottak ősapáink,
  Kik szabadon éltek-haltak,
  Szolgaföldben nem nyughatnak.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Sehonnai bitang ember,
  Ki most, ha kell, halni nem mer,
  Kinek drágább rongy élete,
  Mint a haza becsülete.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Fényesebb a láncnál a kard,
  Jobban ékesíti a kart,
  És mi mégis láncot hordtunk!
  Ide veled, régi kardunk!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  A magyar név megint szép lesz,
  Méltó régi nagy hiréhez;
  Mit rákentek a századok,
  Lemossuk a gyalázatot!
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!

  Hol sírjaink domborulnak,
  Unokáink leborulnak,
  És áldó imádság mellett
  Mondják el szent neveinket.
  A magyarok istenére
  Esküszünk,
  Esküszünk, hogy rabok tovább
  Nem leszünk!”
 • 52. Eva- 2009. április 14. 21:59
  „50-hez!

  Hogy Te micsoda szajkó vagy önálló gondolat nélkül!”
 • 51. edie 2009. április 14. 21:57
  „miracle!
  óvodás témában levizsgáztál haver!!
  egyébkét meg mindenki úgy szól hozzá ahogy akar!
  én nem álltam beléd úgyhogy kuss!
  fogd be a -moderálva- és fordulj a sarokba!”
 • 50. comet 2009. április 14. 21:48
  „47- nem tudom miről írsz, én Fletó és bandájáról írtam, ők remélhetően nincsenek 8 ezren.
  Amúgy nem értem hogy a 45-ben a "gazember" szó miért lett kimoderálva. Bajnaival kapcsolatban cifrább szófűzérek is előfordulnak.”
 • 49. miracle 2009. április 14. 21:11
  „koszos kutya?
  Na, új aláírásod van? Illik rád.”
 • 48. edie 2009. április 14. 20:56
  „miracle!!
  neked kellene a gyógyszert bevenni! ott van bajnai bácsi lába között a nyeles aspirin! na az kell neked! koszos kutya!”
 • 47. miracle 2009. április 14. 20:49
  „comet
  Milyen tömegek, az a 8 ezer ordítozó, aki már egy kis esőtől is megijedt?”
 • 46. Feri1 2009. április 14. 20:41
  „Gratulálok azoknak, akik tönkre tették az országot és hűbéreseiknek! Van még egy évetek, ami alatt ellophatjátok mindazt, ami elkerülte a figyelmeteket. Van még egy évetek, hogy alattvalóitokat megfelelő helyre bebetonozzátok. Gratulálok, hogy ismét nekünk kell szenvedni azért, amit ti elqrtatok. Gratulálok annak a sok idiótának, akik még mindig mellettük állnak és még mindig nem vették észre, hogy ezek hét év alatt tönkre tettek egy országot. Persze, majd ők fogják kijavítani. Gratulálok.(szégyen, hogy egy pufajkás, egy besúgó, egy reformer Kisz titkár, majd egy "libatolvaj" vezeti az én szeretett hazámat)”
 • 45. comet 2009. április 14. 19:48
  „A szélhámos Gyurcsány Ferencet tehát egy olyan ***moderálva*** váltja akit ugyanúgy nem érdekelnek a demokratikus választásokat követelő tömegek, mint ahogy a vezetése alatt tönkre tett és öngyilkosságba hajszolt vállalkozók sem érdekeltek. Bajnai saját szavaival védeni fog. Védeni a Gyurcsány féle szélhámos söpredéket, az ország kifosztóit, saját magát.
  Csak remélni lehet, hogy már nincs messze az elszámoltatás ideje, amikor egy valóban demokratikus államban felelnek tetteikért.”
 • 44. miracle 2009. április 14. 19:28
  „edie kisfiam, vedd be szépen az esti gyógyszered. Akinek nincs mondanivalója, mint neked, az minek égeti magát ilyen óvódás szöveggel?”
63 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolópályán Seres Mária népszavazása, de van másik kérdés

Magyarország - Noha a honatyák rábólintottak, egyelőre nem tudni, mikor népszavazhatunk a képviselői… Tovább olvasom