Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Bajnai Gordon: a paksi atomerőmű bővítése nemzeti ügy

Nemzeti, stratégiai ügynek nevezte a paksi atomerőmű bővítését Bajnai Gordon miniszterelnök pénteki paksi sajtótájékoztatóján.
Beszámolt arról, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén fontos döntések születtek az atomerőmű jövőjéről. Az igazgatóság elfogadta a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót, és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról.

A kormányfő szerint Magyarország biztonságos energia-ellátása mellett fontos szempont az is, hogy az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét. E három kritérium mindegyikének megfelel most is Paks - mondta a miniszterelnök. Kiemelte, hogy szokatlanul egységes, széleskörű politikai konszenzus alakult ki Paks bővítése és az élettartam meghosszabbítása kérdésében.

A köztársaság elmúlt húsz évében kevés ilyen ügy volt - mondta, és hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el, amikor az atomerőmű bővítése mellett tette le a voksát. Az MVM Zrt. Igazgatóságának kihelyezett ülésén elfogadottakról szólva azt mondta a kormányfő, hogy "fontos lépéssel közelebb visznek az ország energiabiztonságának megerősítéséhez". "Az MVM Csoport teljes mértékben felkészült arra, hogy a szükséges beruházásokat alapvetően saját forrásból, a cégcsoport erőforrásainak, lehetőségeinek mozgósítása révén valósítsa meg. A beruházás tehát költségvetési forrásokat közvetlenül nem érint" - fogalmazott.

Mivel olyan beruházásról van szó, amely évtizedekre meghatározza az elérhető árú és biztonságos energiaellátást, ezért fontos, hogy ennek a projektnek az előkészítése a száz százalékos magyar állami tulajdonban lévő MVM vállalatcsoport keretében történjen meg. Ezt olyan nemzeti stratégiai ügy, amelynek előkészítése, a tender kiírása, és finanszírozása magyar kontroll alatt kell, hogy működjön - mondta.

Hozzátette: az elmúlt években megtanultuk, hogy az energia nem egyszerűen piaci termék, fontos nemzetbiztonsági érdekek is kötődnek hozzá. Még 11-12 év, amire az új kapacitások belépnek és ezek után hatvan éven át garantálják a biztonságos, tiszta és olcsó áramellátást.

Az MVM Zrt. igazgatósági ülésről kiadott közleménye szerint az elfogadott koncepció alapvetően nem döntéseket tartalmaz, hanem a következő időszak feladatait és a követendő alapelveket foglalja magába. Kitér a finanszírozásra, a blokktípusra, engedélyezésre, szakképzésre.

Olvasóink írták

  • 2. fióka 2010. március 01. 12:47
    „ejnye bejnye libajnai hát atomod még nincs otthon már ebből is mutyizni akarsz fene azt a gúnár nyakadat.”
  • 1. kolombela 2010. február 28. 19:13
    „Bajnai szájából a "nemzeti" szó eléggé furcsa! Hogy nem szakad le az ég, mikor kiejti ezt a szóz a száján.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben a simontornyai benzinkút kirablója

Őrizetbe vettek egy dégi férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2009. október 2-án fegyverrel… Tovább olvasom