Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Bajnai felére csökkenti az állami cégek vezetőinek fizetését

Bajnai Gordon azt kérte a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy 50 százalékkal csökkentse az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját
A miniszterelnök a parlamenti ülés előtt tett sajtónyilatkozatában azt is kérte, hogy a vagyonkezelő a menedzser vezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja.

Bajnai Gordon közölte: a menedzser vezetők bruttó kétmillió forint feletti jövedelemrészét jótékony célra kell felajánlani, amelyre Kiss Péter, a társadalmi kapcsolatkért felelős tárca nélküli miniszter tesz javaslatot, még a héten.

A kormányfő szerint az állami vállalatok vezető tisztségviselőinek is jó példával kell elöl járniuk, rájuk is vonatkozik a társadalmi szolidaritás elve.

Kiemelte: az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mellett a más állami vállalatokat felügyelő minisztereknél is kezdeményezte, hogy járnak el hasonlóan, és csökkentsék az állami cégek vezetőinek fizetését.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy az állam már több, saját magára vonatkozó intézkedést kezdeményezett. Példaként említette, hogy hétfőn szavaz az Országgyűlés a miniszteri fizetések 15 százalékos csökkentéséről, és miniszterek és államtitkárok jubileumi jutalmának eltörléséről.

Korábban döntöttek arról, hogy megszűnik az a lehetőség, amivel az államtitkárok fizetését "el lehet téríteni" a törvényben megszabott plafontól; illetve felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját.

A kormányfő felidézte, hogy ő egy évre egy forintért vállalta a miniszterelnökséget.

Korábban:

A miniszterek 15%-os fizetéscsökkentéséről is szavaznak ma. Ha a képviselők többsége támogatja a javaslatot, akkor a tárcavezetők jubileumi jutalmat sem vehetnek majd fel. A Fidesz szerint a felére kellene csökkenteni a fizetéseket.

Bajnai Gordon közvetlenül miniszterelnökké választása után, áprilisban jelentette be, hogy az új kormány tagjai, kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet keresnek majd, mint elődeik. A kormányszóvivő azzal magyarázta a miniszterelnök kezdeményezését, hogy válság idején, amikor minden társadalmi rétegtől megszorításokat kell elvárni, akkor az a legkevesebb, hogy ezt a kormány magán kezdje. Amennyiben hétfőn a képviselők megszavazzák, a tárcavezetők a jövőben jubileumi jutalmat sem kaphatnak majd.

Pedig például Szűcs Erika egykori szociális miniszter még márciusban 3 havi jubileumi jutalmat kapott, összesen 3 millió 880 ezer forintot vett fel. Jubileumi juttatást kapott Szekeres Imre is, ő 1,1 millió forintot. Tavaly egyébként 21 minisztériumi vezető összesen 58 millió forint jutalmat kapott különböző jogcímeken. A Fidesz nem tartja elegendőnek a csökkentést, ezért a hétfői szavazáson nem fogja támogatni a javaslatot. A Fidesz szerint a 2002-es szintre kellene csökkenteni a miniszterek és államtitkárok fizetését, amely körülbelül a fele lenne a mostani béreknek.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. bodor 2009. május 26. 13:05
  „Fellehet háborodni nyugodtan,ez akkor így van, ha egy államicéghez be akar kerülni valaki,és már nics sógor koma, a megüresedett állásokra akkor van segítség. Aki ezt érti, annak perkálnia kell nem kis összeget, egy jól megfizetett kis irodai munkáért,mihez még járulékok is tartoznak,az sem kis összeg.”
 • 25. Becsület 2009. május 19. 08:40
  „Jó reggelt!
  Ebből csak az látszik, hogy a sok ,,zseni" - mert ugye mindenkinek van magához való esze! - mennyivel többet keres, mit az aki termel! Mikor ezt hallottam (csökkentik az illetményüket!) zokogó görcsöt kaptam! Szegény csupa jellem, becsület és nagy-nagy szorgalom és kevesebb lesz a bér! Hát szabad ezt? Most mi lesz a sógorokkal, komákkal? A drága autó(k) fenntartásával! Az asszony mit fog szólni? Szóval egyszerűen dráma, amit hallottam! Vége az országnak!!! De azért meg kérdezem! Hogy is van az, hogy a vállalat csődbe megy, vagy csőd közelben, de az okos tojások milliókat tesznek zsebre? Ez az ország egy paradiz!!!!! De nem a munkásnak!!!”
 • 24. lakatos 2009. május 18. 21:43
  „Nagyon sok állami vállalat veszteséges,p.l. a MÁV! Ha sztrájkolnak is kapják a jutalmat,prémiumot!A sok munkás bérét akit elküldtek 100% -al csökkentették!Kit kell sajnálni?”
 • 23. Intel 2009. május 18. 21:28
  „Szerintetek ezt a Fidesz megszavazza?
  Vagy még többet akar csökkenteni, és az végett nem fogja megint....

  Érdekes ez a politika...
  Kár, hogy egyes cégeknél a mukásokat senki se kérdezte meg arról, hogy mi a véleményük, hogy 30%-al kevesebb bért kapnak...”
 • 22. girzelda 2009. május 18. 20:55
  „Bajnai ezzel az óhajával aláírta a kirugását!”
 • 21. Andersen 2009. május 18. 20:51
  „Orbán Viktor megszavazta: " A Fidesz-KDNP frakciószövetségen belül egyedül Orbán Viktor szavazott az MSZP és az SZDSZ politikusaival akkor, amikor a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosításáról szavazott a Ház. Tévedés történt - közölte Havasi Bertalan." No comment”
 • 20. tuzson 2009. május 18. 20:49
  „Ebbe a masinába Bajnaiék adagolják majd az ország hosszabb távú növekedését beindítani hivatott, ámde sokszor felettébb népszerűtlen, népnyúzó intézkedés-terveket, a szocialisták pedig töltik a gépbe a lúgot, mindent kifehérítenek, kilúgoznak és értelmetlenné tesznek. Az eredmény egy olyan nevetséges lose-lose szituáció lesz, amiben a népszerűségük is romlik és a kormányzóképességükbe vetett maradék hit is megkérdőjeleződik. A gépet kívülről ráadásul Orbán Viktor is ,,olajozza", a kétharmados többség adta lehetőségek folyamatos ecsetelésével nyilvánvalóan a szocialisták félelmét gerjeszti, és arra játszik, hogy ez a remek önpusztítógép addig daráljon és daráljon, amíg csak lehet. Közben telnek a hetek, a hónapok, és az ország gazdasági teljesítményéről egyre kellemetlenebb adatok látnak napvilágot.”
 • 19. tuzson 2009. május 18. 20:45
  „Mekkora lesz a visszaesés?
  Kitudja megmondani?
  Szerintem 20% rosszul gondolom?”
 • 18. rivotril?mg 2009. május 18. 19:41
  „http://maffiozo.hu/rablas.php?rablo=rivotril2mg --ezt lessétek meg emberek--”
 • 17. FREDDY/S 2009. május 18. 19:31
  „A valódi teljesítményt kellene fizetni, igaz akkor egyesek nem tudnának miből visszafizetni, nemde...”
 • 16. MTT 2009. május 18. 17:56
  „Ez azért érdekes, mert a miniszterek pénzét csak 15%-al csökkenti...naná, megvan a magukhoz való eszük. De a minimálbéren nem akarnak emelni, mert válság van, ja, meg örüljön az, aki akár minimálbért is keres, annak legalább van még munkahelye....”
 • 15. fcsopron60 2009. május 18. 17:55
  „És ezt valaki el is hisz? Igy is xsak felét volják be!!

  Meg amiről nem kell szálát hozni!!

  Én simán meg élnék abbol a pénzből amiről nem kell számlát felmutatniuk!!

  Ők éljenek meg az én fitetésemből!!

  Én nagyon megvagyok elégedve az ők fizetésével!!,De ők is az enyimével”
 • 14. hehe08 2009. május 18. 17:28
  „Bár nem ide való, de olvassátok!!!! Érdemes!!!!:
  Amikor a média a madárinfluenza terjedéséből élt, a legtöbb kutató azt mondta, hogy baj akkor lesz, ha a madárinfluenza vírusa keveredik az emberi influenza vírussal, de ennek nincs nagy esélye. A következő történet akár egy Robin Cook regény részlete is lehetne. Aki szereti az orvosi krimiket, az most jól fog szórakozni. Főleg azért, mert a történet nem fikció, hanem éppen a napokban játszódik, itt nálunk. Akár főszereplő is lehet, csupán be kell sétálnia egy orvosi rendelőbe és influenza elleni védőoltást kell kérnie. Véletlenül akár halálos H5N1 madárinfluenza vírust is kaphat. Hogy ez lehetetlen? Olvasson tovább...

  A napokban az ausztriai székhelyű Baxter laboratórium "véletlenül" szétküldött a világ 18 másik országába egy olyan vakcinamintát, ami a H5N1 madár- és H3N2 emberinfluenza élő vírusát tartalmazta. Németországban, Szlovéniában és Csehországban szennyeztek meg laborokat vele és egy kanadai labor fedezte fel elsőként a "tévedést". A WHO azonnal riasztotta az érintett hivatalokat és most mindenki azon töri a fejét, hogyan fordulhatott ez elő. Hogyan fordulhat elő, hogy egy gyógyszergyár véletlenül kever halálos vírust egy termékébe? Én tudom.

  Ez kérem bioterrorizmus
  A sokkoló válasz a problémára az, hogy az eset nem lehet "véletlen tévedés". A Baxter, mint minden hasonló tevékenységet folytató vállalat a BSL3 (Biosafety Level 3) biztonsági rendszer alapján kezeli az anyagait. Ez egy tökéletesen kidolgozott eljárás annak érdekében, hogy a kutatás és gyártás során az anyagok ne szennyeződhessenek egymással és ne juthassanak ki a gyárból. Ennek leírása olvasható a Wikipédiában. A leírás szerint a magasan képzett személyzet mindent tud az ott használt anyagokról, azokat hermetikusan elzárva, speciális védőöltözetben és zárt kabinokban kezelik. Őket tudósok felügyelik és mérnöki pontossággal megtervezett berendezések biztosítják azt, hogy ne kerülhessen ki vagy be idegen anyag.

  A Baxter magasan képzett kutatói valahogy mégis meg tudták oldani, hogy a H5N1 és a H3N2 élő vírusait belekutyulják egyetlen ampullába. Ez körülbelül akkora figyelmet igényelne részükről, mintha anyám a hétvégi ebédfőzéskor egy élő tyúkot keverne bele a kakaóslepénybe és anélkül tálalná fel, hogy észre sem veszi. Ez lehetetlen! A BSL3 biztonsági rendszer alkalmazása során nem lehetséges, hogy ÉLŐ madárinluenza vírus kerüljön egy vakcinába és azt ki lehessen postázni kereskedőknek szerte a világban. Tehát két lehetőség maradt:

  A Baxter nem követi a BSL3 biztonsági előírásait. Ez nem sima lustaság, hanem akkora felelőtlenség, amivel a teljes emberiséget sodorják életveszélybe. Valaki elviszi a gyerekét védőoltásra és éppenséggel ott kapja meg a halálos vírust, amit életének maradék pár hetében még százaknak ad tovább. Brrr...
  Egy alkalmazott, vagy egy kontrollálhatatlanul magas beosztású Baxter vezető szándékosan kevert halálos vírust a vakcinába és juttatta ki, hogy ezzel járványt idézzen elő. Ez abban az esetben lenne logikus, ha egy ilyen járványon ők sokat kereshetnének. És sajnos ott vannak a raktárban az eladatlan vakcinák, amihez kellene piacot teremteni. Bár ez keményen hangzik, de ne feledjük, hogy volt már ilyen a történelemben. Gondoljunk csak a bipoláris betegségre, a hiperaktívitásra, stb... Mindig előbb volt meg a gyógyszer, mint a betegség.
  Van harmadik lehetőség?

  Persze a szkeptikusokat úgysem fogom meggyőzni egy ilyen összeesküvés elmélettel. Egyébként is őrült vagyok. Ők nézzék úgy a dolgot, hogy csupán egy véletlenen múlik, hogy lesz e világméretű járvány, vagy sem. A világ orvosi laboratóriumai éppen most keresztezik a madárinfluenzát és az emberit. Véletlenül vagy szándékosan - szinte mindegy. Látjuk, hogy az esélye megvan egy véletlen balesetnek, ami csak idő kérdése, mikor következik be. És ha eljön az idő és ránkszabadítottak egy újabb kórt, a népesség koldulhat a védőoltásért éppen azoknál, akik a bajt okozták.

  A törekvés a beteg emberek előállítására nem újkeletű dolog. Évek óta figyelemmel kísérem a betegségpolitika törekvéseit és ez idő alatt szépen csendben veszik el az emberek jogait az egészséges táplálkozástól, a tiszta levegőtől, a megélhetéshez szükséges pénztől és a hatékonyan működő immunrendszertől. Mára teljesen természetessé vált, hogy egy megfázás esetén fájdalom csillapítót és gyulladáscsökkentőt használnak az emberek, miközben még 30 éve is vitaminokat és gyógynövényeket ajánlottak az orvosok ugyanerre. Persze egy kamilla, egy zöldtea vagy egy marék c-vitamin semmi hasznot nem hoz senkinek a betegen kívül, ezért nem is reklámozzák. Helyette ACC, Strepsils, és egyéb csodaszerek töltik meg a patikák polcait.

  Arra viszont álmomban sem gondoltam, hogy ma már olyan merész a gyógyszeripar, hogy bűntetlenül állíthat elő halálos vírustörzseket és küldözgethet szét "próbára" a világba. Ezzel a módszerrel nagyon fel lehet gyorsítani a beteg ember gyártást.
  Hogy Ön miben hisz, szinte mindegy. Ha akarja higgyen abban, amiben én is, hogy az időről időre felbukkanó hírek a halálos járványokról nem véletlenek és ezek jól megtervezett marketing akciók valaki pénzügyi gazdagodását elősegítendő. Ha ez kényelmetlen, higgyen abban, hogy a világ veszélyes és úton útfélen életveszélyes kórokozók rejtőzködnek a bokrok levelein és arra várnak, hogy egy kiránduló bejuttassa őket a nagyvárosba.

  Bármelyik is az Ön verziója, az biztos, hogy nem túl biztonságos ma legyengült immunrendszerrel élni a világban.

  Persze a vezető média nem harapott rá a hírre. Magyar nyelven semmi nem jelent meg az esetről. Ha nem egy gyógyszergyár által gyártott és szétpostázott biofegyverről lenne szó, hanem egy fehér port tartalmazó borítékot kapott volna ugyanez a 18 labor, akkor eddigre már bioterrorizmussal lenne tele a sajtó és fegyveresen lerohantunk volna legalább egy arab országot. E helyett ha egyáltalán bekerül a médiába, akkor egy ANTSz hivatalnok vagy egy WHO szakértő fogja elbagatellizálni az esetet és meg fog nyugtatni mindenkit, hogy a magyar orvos által adott védőoltás biztonságos. A vitamin meg veszélyes.”
 • 13. Nahááát 2009. május 18. 16:36
  „Kedves Freddy! A miniszteri fizetéscsökkentéssel kapcsolatban pontosan ez az igazi kérdés... Nyilvánvaló, hogy a miniszterek fizetésének 15%-os (de akár 100%-os) csökkentése, nem oldja meg az ország gazdasági problémáit. A lépés nyilvánvalóan gesztus értékű, illetőleg egyfajta erkölcsi normák szerint való. De az igazi ok, amiért Bajnai Gordon a fizeés csökkentésre tett javaslatot, az másról szól. Szeretné megmutatni a választóknak a Fidesz igazi arcát. Előre tudta, hogy a Fidesz nem szavazza meg. A Fidesz már a kormányzásra készül, nem akarja saját embereinek a fizetését csökkenteni. Mert az nyilvánvaló, hogy kormányrakerülésük után furcsa lépés lenne, a fizetések újbóli emelése. Most azt mondják azért nem szavaztak, mert csak 15% és nem 50%. Ha Bajnai 50%-ot mond, őke 75%-re szavaznának. Persze csak szövegben. Nem az az első ilyen eset. Lásd: Reformszövetség javaslata, Gyurcsány lemondása, stb...”
 • 12. Primax 2009. május 18. 14:41
  „Ez szép, de úgyse lesz így....”
 • 11. akinemfél 2009. május 18. 14:12
  „Akkor most már megoldotta a problémát,amit a barártjának nem sikerult. Igy már értem miért akarja a népakarat ellenére még egy évig megtartani a hatalmat az MSZP. Hiszen ez a megoldás ! Hogy ez eddig miért nem jutott senkinek eszébe ?”
 • 10. jockey 2009. május 18. 13:03
  „Csak csökkentsék. Nagyon helyes! Tud ez a libás, ha akar.”
 • 9. SchmeidlPéter 2009. május 18. 12:50
  „Egy ékezettel több sikerült a kelleténél, szóval:
  Holló a hollónak... ?”
 • 8. SchmeidlPéter 2009. május 18. 12:49
  „Holló a hóllónak... ?”
 • 7. Freddy 2009. május 18. 12:40
  „sziasztok.

  Nos oké, hogy csökkentik a fizetésüket és oké nincs jutalom, de valamit nem értek a Fidesz miért nem szavazza meg? Ha keveslik a csökkentés, mellette be lehetne adni különböző indítványokat a csökkentésre vonatkozóan.
  Meg annak idején, ha jól tudom, ők sem szavazták meg a "számlás rendszert" a költségtérítésnél. Ez megint ugy jön le, mintha nem akarnának semmit csinálni.
  Kinek mi a véleménye?
  sziasztok”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut akadálymentesítésre

Magyarország - Július elsejétől várhatóan kevesebb pénz jut a sérültséggel élők környezetének… Tovább olvasom