Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Bajnai: Fél év alatt előbbre jutottunk, mint gondoltam

"Azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat."

Bajnai Gordon a kormányzás átvételekor nem várta, hogy fél év alatt ennyi mindent el tud érni az ország. A miniszterelnök annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy hat hónapja állt fel az általa vezetett kabinet. "Be kell valljam, nem számítottam ilyen gyors előrehaladásra, ilyen gyors eredményekre" - fogalmazott.

"A meghozott intézkedések között sok olyan van, amelyek jellemzően csak később fordulnak termőre, lassabban mutatkoznak meg az eredményeik, de azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat és messzebbre jutottunk a válságból kivezető úton, mint azt fél éve reméltem" - összegezte a kormányfő. Példaként említette, hogy ma a nemzeti valuta negyven forinttal erősebb az euróhoz képest, mint a kormányzás kezdetekor, ami 1,7 millió devizahitelesnek nyújt könnyebbséget a részletek fizetésében. Álláspontja szerint mostanra Magyarország kockázatát teljesen átértékelték a befektetők, amit az is mutat, hogy a válság előtti szint alá esett az a kockázati kamat, amit a külföldi hitelezők felé kell fizetni.

Bajnai Gordon a bizalom visszatérésével kapcsolatban utalt több, a magyar gazdaság helyzetéről nemrégiben megjelent pozitív hangvételű, független külföldi elemzésre. Az Európai Bizottság pedig épp a napokban értékelte a korábbinál feljebb Magyarországot az államháztartás fenntarthatóságának szempontjából. Egy másik elemzés szerint hazánk lehet az első, aki bevezetheti az eurót a közép-európai régióban Lengyelország és Csehország előtt. Feltéve, ha az ország ezen a pályán marad és nem esik a demagógia, a felelőtlen osztogatás hibájába - tette hozzá. Úgy fogalmazott: Magyarország a saját kezébe vette sorsának irányítását és fájdalmas döntésekkel, de jelentős, érdemi fordulatot ért el a gazdaságban. Az ország elindult kifelé egy olyan válságból, ami nagyon könnyen a mélybe ránthatta volna - vélekedett. Az ország minden polgárának meg kell köszönni az áldozatvállalását. Ennek az áldozatnak azonban csak akkor van értelme, ha végigmegyünk azon az úton, amin fél éve elindultunk - tette hozzá a miniszterelnök. Most a szakadék szélétől ismét távolodva mászunk fel a hegyre, ami nagyon nehéz küzdelem lesz és sokáig tart még - jelentette ki, és hangsúlyozta, hogy a válságnak még nincs vége.

Amíg a munkahelyek száma újra nem növekszik, addig nem beszélhetünk a válság végéről - tette hozzá. A miniszterelnök a legfontosabb feladatnak a költségvetés elfogadását tartja. A 2010-es büdzsé nem egyszerű takarékossági csomag, és nem is csak egyszerűen választ talál arra a pokoli nehéz kérdésre, hogyan lehet egy hónappal kevesebb bevételt elosztani úgy, hogy közben ne romboljuk le, amit felépítettünk, hanem még világos prioritásokat is szab - közölte. Értékelése szerint a jövő évi büdzsé azon túl, hogy stabilizálja az ország helyzetét, az adócsökkentésen keresztül megnyitja a lehetőséget a növekedés előtt és választ ad a közbiztonság kérdésére is, amely kiemelten fontos a mai Magyarországon minden állampolgárnak. Kiemelte: a költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a legkisebb faluban is elérhető közelségben legyen rendőr.

A faluőr program keretében már 350 település jelentkezett, összesen több mint 600 faluőr szolgálataira tartva igényt - jegyezte meg. A kormányfő szerint a büdzsé választ ad arra is, hogyan lehet helyreállítani a munka becsületét, visszavezetni a munkába több mint százezer segélyből élő inaktív embert, és eközben megoldást talál például a távfő áfájának a csökkentésére, valamint megpróbálja az ország szociális rendszerét is egyben tartani. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés elfogadása teszi lehetővé, hogy Magyarország ne egyszerűen csak túlélje a válságot, hanem egy tartós növekedési pályára álljon. Arra a kérdésre, mit gondolt a Fidesz azon terveiről, amelyek a költségvetés takarékossági intézkedéseit is visszavonnák, azt válaszolta: az a kérdés, hogy ezt a Fidesz miből tenné meg. "Amit mondanak az felelőtlenség. A Magyarország iránti bizalom mértéke attól is nagyban függ, hogy mit mondanak azok, akik kormányozni szeretnének" - szögezte le.

Ezzel kapcsolatban elmondta: az elmúlt hetek során Amerikában vagy Angliában leggyakrabban azt a kérdést tették fel neki, hogy mi lesz, ha a következő kormány mindent visszacsinál. "Erre a legnehezebb választ adni. Csak azt tudom mondani ilyenkor, hogy a józan ész azt diktálja, hogy az 1,7 millió devizahiteles emberrel szemben senki nem meri megtenni, hogy visszabontsa, amit elértünk. Könnyű lesz ígérgetéssel elfelejtetni jövő áprilisig, hogy hol tartottunk tavasszal, milyen mértékű veszélyben volt az ország, de én abban bízom, hogy a magyar szavazók elég bölcsek lesznek erre emlékezni" - mondta.

Bajnai Gordon kitért a pécsi önkormányzatnál történtekre is. Úgy látja: az önkormányzat vízközművel kapcsolatos eljárása "jogi szempontból aggályos, viselkedését tekintve otromba, következményeit tekintve pedig az egész ország számára veszélyes precedenst teremt". Közölte, a kormánynak ugyan nincs jogi lehetősége, hogy egy önkormányzat és egy magáncég vitájába beleszóljon, viszont muszáj jeleznie hogy Magyarországon mintegy 60 ezer, francia cégek által létrehozott munkahelyet veszélyeztetnek az ilyen felelőtlen lépések. Milyen üzenetet küld a befektetőknek az, hogy az ilyenkor szokásos európai magatartást mellőzve elfoglalják az egyebek között az ő tulajdonukban is lévő eszközöket? Milyen üzenetet küld ez a lépés azoknak, akik Pécsen szeretnének munkahelyeket teremteni? - kérdezte. Milyen alapon várja majd el ezek után Pécs azt, hogy további külföldi befektetések gyarapítsák a várost? - tette hozzá a miniszterelnök. Véleménye szerint az önkormányzatoknak az lenne a dolga, hogy a jogszerűség fellegvárai legyenek, a pécsi eset azonban nagyon rossz üzenet a külföldi befektetőknek.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. load 2009. október 17. 13:43
  „32. kolombela
  "Amiről te beszélsz, az a tözsdei spekulánsoknak köszönhető Pl.Soros féle ügylet."
  Elmagyaráznád, hogy a tartósan erős forint miért jó a spekulánsoknak?

  31. kolombela
  A slepp soha nem takarodik el.
  Mindíg átsorol az uralkodó párthoz.
  Lesz itt tiszta lap!
  Ajaj!”
 • 32. kolombela 2009. október 17. 10:28
  „29. load 2009.10.16. 23:28
  ha azt hiszed, hogy az Ft stabilizációja a Bajnai kormánynak és az mszp-nek köszönhető, akkor nagyon tévedsz.
  Amiről te beszélsz, az a tözsdei spekulánsoknak köszönhető Pl.Soros féle ügylet.”
 • 31. kolombela 2009. október 17. 10:25
  „28. Eva- 2009.10.16. 21:57
  Egy szóval sem mondtam, hogy Viktorka valamit is csinálni fog. Ugyanolyan bérenc mint kedvenceid. Már többször kifejtettem és most is leírom: Az összes jelenlegi parlamenti párt, képviselő és a hozzájuk tartozó slepp takarodjon a politikai gzdasági, stb, életből örökre. Tiszta lappal kell indulni.”
 • 30. fióka 2009. október 17. 10:14
  „load 2009.10.16. 23:28--->várjál csak hosszab a nap a kolbásznál.”
 • 29. load 2009. október 16. 23:28
  „25. VJack
  Valamilyen bizalom azért van.
  A külföldi befektetők megint veszik a magyar államkötvényt és a magyar bankok kevesebb kockázati felárral kapnak hiteleket.
  Az IMF hitel további részleteit le sem kellett hívni.
  Alacsonyabb lett a kamat.
  A forint 270 Ft/EUR árfolyamon látszik stabilizálódni. Az egy évvel ezelőtti közel 330-as árfolyammal szemben.
  Aki ezt nem veszi észre, nem vesz tudomást róla, az tényleg "butább, mint gondoltuk".”
 • 28. Eva- 2009. október 16. 21:57
  „27-hez!

  Élvezni fogom Orbán által beigért pofon realizálódását!:))

  Egyébként akkor hazugság az egész, amit most mesélgettek itten, mert semmi realitása nincsen.
  Orbán nem hülye!
  Pillanat alatt csönd lesz itten---az a baj, hogy mindenkinek---akkor lehet majd visszasírni a törvényes rendet.

  Orbán rendje baromi szigorú lesz---tök mindegy mivel indokolja!
  ja és nem a középosztályra!
  a többi pedig néma csönd!”
 • 27. kolombela 2009. október 16. 20:28
  „T. Bajnait és a jelenlegi kormányt dicsérők. Ők semmi mást nem csinálnak, mint amit a zsidó vezetés alatt levő IMF diktál nekik. A zsidóknak pedig az az érdekük, hogy Magyarországot felvásárolják, a lehető legolcsóbban.”
 • 26. kolombela 2009. október 16. 19:49
  „Bajnai biztos magárol és tolvajtársairól beszél, mert az ország ugyanolyan nagy bajban van (ha nem nagyobb) mint ahogy eddig is volt.”
 • 25. VJack 2009. október 16. 16:29
  „Gordonka: tévedsz. Nincs semmilyen bizalom az irányotokba. Egyébként ezzel a mondatoddal kb. az akartad mondani, hogy "az emberek butábbak, mint gondoltuk".”
 • 24. Truder 2009. október 16. 14:57
  „Ő tuti,hogy előbbre jutott..máris többet lopott,mint amit valaha is remélt..”
 • 23. Huligan 2009. október 16. 14:11
  „Még 1 mszp ciklus és még az ivóvizet is majd izraeltől vagy amerikától vehetjük majd. Reméljük a parlamentet még nem adták el ezek a senkiháziak. de hagyjuk...”
 • 22. aha 2009. október 16. 13:57
  „LAZA
  Ugye nem arra akarsz kilyukadni, hogy kezdődik a DÜBÖRÖG A GAZDASÁG!?

  Annak sokan bedőltek 2006-ban!”
 • 21. Looser 2009. október 16. 13:36
  „moderálva durva”
 • 20. Amorphis 2009. október 16. 13:07
  „Huligan! Úgy legyen!
  KITARTÁS!”
 • 19. LAZA 2009. október 16. 13:07
  „Kezdünk vissza érkezni 2005 végére 2006 év elejére.
  jönnek a fantasztikus sikerek. Bennünket irigyel mindenki,jőnnek a nyugati befektetők(persze ha pécsiek nem ijesztik el őket)a nemzetkőzi pénzvilág nekünk tapsol stb.stb.stb.
  A valóság persze teljesen más,de ezt mi rosszul látjuk és teljesen másként érzékeljük.
  Viszont szalayné és a nagyon értékes, valamint nagyon nagy tudású társai egészen jól elvannak!”
 • 18. Huligan 2009. október 16. 13:03
  „Bajnai biztos előbbre jutott anyagilag mint gondolta. :)
  kis rohadék, meg a szoci brigádja, remélem jövőre olyan helyzetbe kerül a jobbik majd hogy el tudja számoltatni ezt a csőcselék tróger bandát, aztán csücsülhetnek pár évet.
  Szebb Jövőt!”
 • 17. kolopeti 2009. október 16. 12:39
  „Oktató célzatú mesefilm készült Bajnai Gordon életéről. A történet szerint az ifjú Gordont sorozatos gazdasági csínytevései miatt büntetésből a makói gázmanó törpévé változtatja. A kis Bajnai csodálatos utazásra indul Márton lúdon.”
 • 16. Túrabakancs 2009. október 16. 10:54
  „szemecsko!
  Te sem gondolhatod igazán azokat, amiket írtál!!! Nem ismered azt a mondást, miszerint
  evés közben jön meg az étvágy? A milliárdosoknál kapzsibb népség nincsen a földön, ők
  csak a számokat látják a banki kivonataikon, lényegéban az értékrendjük teljesen ki-
  ficamodott. Persze hogy mindegyik lop, csak éppen azzal a fránya arányokkal van a gond.
  Láss a sorok között, és akkor majd nem írsz ekkora hülyeségeket. És ismétlem, nem scak az
  anyagiakkal van gond ebben az országban, hanem a sugallt értékrendekkel. Egy magyar
  vezetőtől az ember jobban elnézi a lopásokat, mint egy izraelitől!”
 • 15. fióka 2009. október 16. 10:41
  „szemecsko 2009.10.16. 09:36--->nananana az,hogy alapossan megtömték addig igaz,de amit még csinálnának ha kormányon lennének jobb ha nem is tudot"remélem börtömbe ketül az összes a vagyonaikat földjeiket meg visszaállamosítsák" az országot köztörvényes bűnözők irányítják.Ebbe aztán rohadtul nemlehet azt mondani ,hogy mindegy ember fogd már föl,hogy nem lessz hazád nem lessz földed ahova vessél,éhen fogsz dögleni,nem fogod tudni iskoláztatni a gyerekedet az egészségügyről nem is beszélve ilyen országot akarsz?”
 • 14. aha 2009. október 16. 09:41
  „moderálva”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó negyedévben élénkülhet a gazdaság

A költségvetési megszorítások és a visszaeső fogyasztás miatt lassú a kilábalás a válságból… Tovább olvasom