Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Bajnai: ez volt a válságkezelés egyetlen útja

A miniszterelnök a Vasárnapi Híreknek adott interjújában arról is beszélt, hogy Magyarország továbbviszi a szlovák nyelvtörvény ügyét minden nemzetközi fórumon.

Bajnai Gordon, visszatekintve az elmúlt hónapokra, most is úgy látja, ez volt a válságkezelés egyetlen útja.

A Fidesz magatartásával kapcsolatban Bajnai Gordon azt mondta: elég volt már a parttalan politikai cirkuszból és a cselekvést helyettesítő kommunikációs csatákból. A kormányfő szerint a Fidesz részéről egymásnak teljességgel ellentmondó nyilatkozatok hangzanak el arról, mit tennének, ha ők kormányoznának. Példaként említette, hogy a költségvetés időszakában szinte csak olyan módosító javaslatokat adtak be és támogattak, amelyek a költségvetés hiányát jelentősen növelték volna. Ugyanakkor az ő érdekükben hirdetést közzétevő közgazdászok meg attól tartanak, hogy a költségvetési hiány mostani alacsonyra tervezett szintjét nem lehet majd tartani. "Nem lehet pontosan tudni, hogy az ellenzék, a Fidesz mit akar. Valószínűleg egy dolgot akar: hatalomra kerülni. Ezért mindenkinek mindent megígér, amit hallani szeretne. Ez veszélyes populista stratégia, hamis várakozásokat kelt az országban, és szükségszerűen csalódáshoz vezet" - fogalmazott a miniszterelnök. Bajnai Gordon úgy látja, bárki kerül hatalomra, kicsi lesz a gazdaságpolitikai mozgástere.

Alapvetően "ezen a józan észre alapozott pályán" kell tartani a gazdaságot, mert ha nem, akkor nemcsak az Európai Unióval és az IMF-fel kötött megállapodást szegjük meg, az uniós források elvesztését kockáztatjuk, hanem például annak az 1,7 millió devizahiteles családnak a hiteltörlesztését is ellehetetlenítheti egy felelőtlen gazdaságpolitika. "Márpedig szerintem, egy populista kormány sem bírja ki, hogy több millió családot maga ellen fordítson egyik napról a másikra" - jegyezte meg. Mint mondta, nem helyesli, ha egy kormány csak azzal foglalkozik, hogy mit mond az ellenzék. "Mi nem az ellenzéknek kormányzunk, és nem az ellenzéknek akarunk megfelelni, de nem is az ellenzék ellenében akarunk politizálni. Ez ostobaság." - közölte. Hozzátette: nem az a dolguk kormányként, hogy állandóan politikai és hatalmi vitákat folytassanak, hanem, hogy az ország érdekében kormányozzanak. Kitért arra: ha az, amit helyesnek tart, egybe esik azzal, amit az ellenzék mond, akkor az jó hír az országnak, konszenzus van.

Ha pedig az ellenzék vitatja, amit csinál, de ő meg van győződve - az érveik meghallgatása után is - az igazáról, akkor megcsinálja, amit tervezett. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány dolga a cselekvés. "Nekünk világos értékvilágunk van, és van egyértelmű felelősségünk az országért. S aki ebben támogat minket, annak ezt megköszönjük, aki meg ellenzi, az ellenezze, az ő felelőssége és szíve joga. Elég volt már a parttalan politikai cirkuszból és a cselekvést helyettesítő kommunikációs csatákból" - jelentette ki. A kormányfő szerint a kormány mindent megtett azért, hogy az ország meg tudjon küzdeni ezzel az újinfluenzával, és számos európai országnál jobban birkózik meg a vírussal. Azt viszont szomorúnak és az ország lelkiállapotára nagyon jellemzőnek tartja, hogy még az emberek egészégének, életének védelme ügyében is pártoskodás szerint szakad ketté az ország, hogy sokan politikai szimpátia alapján döntik el, beoltatják-e magukat vagy sem. Szavai szerint ez újabb bizonyítéka annak, hogy milyen "iszonyatos" károkat okoz az országnak az a "mély megosztottság", amelyet a politikusok érdekei gerjesztettek az elmúlt tíz évben.

Bajnai Gordon a magyar-szlovák viszonyról szólva felidézte: Szécsényben tizenegy pontban állapodtak meg, tíznek a megvalósítása halad ugyan, de a legfontosabb, a nyelvtörvény ügyében a szlovák kormány nem tartotta magát az egyezséghez. A szerdán elfogadott végrehajtási irányelvek nem csak a magyar kisebbség érdekeivel ellentétesek, szembemennek az EBESZ ajánlásaival és az Európai Unió legalapvetőbb értékeivel is - szögezte le. Szerinte az történt, hogy a szlovák kormány kibújt az EBESZ irányelveinek érvényesítésére Szécsényben vállalt kötelezettségei alól. Álláspontja szerint a szlovák államnyelvtörvény logikája fals, mert az államot akarja védeni saját állampolgáraitól. A kormányfő kiemelte: Magyarország, ha szükségessé válik, kész jogi és anyagi támogatást nyújtani a nyelvi büntetések elszenvedőinek. Továbbvisszük az ügyet minden nemzetközi fórumon, és támogatjuk a legitim szlovákiai kisebbségi szervezeteket, hogy felléphessenek jogaikért - hangoztatta. Arra a kérdésre, nem sajnálja-e, hogy túlságosan rövidre szabta kormányzásának idejét, úgy válaszolt: az élet szabta így. Azt mondta, a munkát nagyobbrészt elvégezték, de a hátralévő három-négy hónapban sok kockázat vár még az országra, ezért még rengeteg olyan lépés van, amelyet meg kell tenniük, a válságból kivezető úton maradva.

Bajnai Gordon, visszatekintve az elmúlt hónapokra, közölte: most is úgy látja, ez volt a válságkezelés egyetlen útja. Véleménye szerint a forint mostani romlása már semmiképpen sem Magyarország válságának a jele. A következő kormány felelőssége, bárkié legyen is az, hogy továbbmenjen azon az úton, amelyen Magyarország el tudja kerülni az újabb válságokat, és Európa egyik leggyorsabban fejlődő országává válhat - fogalmazott, hozzátéve: ehhez ők megteremtettek bizonyos alapokat, elindítottak nagyléptékű változásokat, és megalapoztak egy négy százalékhoz közeli növekedést a 2011-től induló időszakra.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. lótusz 2010. január 03. 15:42
  „bajnai kormány a leg undorítóbb csalók diktátorok közössége. demokráciát kiabáló diktátorok. álcának használják a demokrácia szót mikor a legmocskossabb cionista rablók. avh -sok.”
 • 58. load 2009. december 26. 20:55
  „56. jánosi
  "...attól lesz jobb, hogy eltűnik a tolvajbanda,..."
  Lósz@rt mama!
  Idézhetem egy klasszikust.
  A az a tolvajbanda akkor tűnik el, ha egy másik kiszorítja a területről.
  De a tolvajbanda marad.”
 • 57. gjozsi88 2009. december 23. 18:09
  „Mi van tönkre téve?
  Tönkre van téve az ország, kiabálod, miközben autópályán száguldassz szinte az összes régiója felé, számtalan új hidat, a felújitott budapesti utcákat láthatod, elmehetsz a sok munkahelyet adó nagy vállalatok mellett...!
  Az elmúlt 7 évben közel 35%-os reálbérnövekedés volt! Többen dolgoztak a válságig az országban ,mint az utóbbi 20 évben bármikor!
  Több pénzt pumpáltak különbözö ellátórendszerekbe, mint bármikor!
  Ja, hogy Te személyesen szarba vagy!
  Gondolom ész nélkül vettél fel hiteleket!
  A szocializmus ellátórendszereit próbálták felszámolni, de nem engedtük!
  A 10 000 milliárdos költségvetéslt, a privatizációt megakadályozó jobboldal miatt helyzetben hagyott közalkalmazottak, pár tiz milliárdos mutyijából akarod helyre tenni?”
 • 56. jánosi 2009. december 23. 17:36
  „gjozsi
  attól lesz jobb, hogy eltűnik a tolvajbanda, remélhetőleg a hasonló szószólóival együtt. Amit tönkre
  tettetek abból nehéz kilábalni, erre alapoztok ! Sztálini taktika : égessünk fel mindent, ha már nem
  a miénk !”
 • 55. gjozsi88 2009. december 23. 16:48
  „kolombela!
  A 43-ban irt reagálásra azonban érdemben megint nem sikerült válaszolnod!
  Álmokat vágyakat kergetsz!
  Ismétlem: Mivel tudjuk kikényszeríteni kis létszámmal, kevés területtel, nyakig eladósodva az érdekeinket az országot finanszirozó világgazdaság és pénzpiac érdekeivel szemben,tekintettel az ország nem önellátó voltára!!!???”
 • 54. gjozsi88 2009. december 23. 16:43
  „jánosi!
  MITÖL LESZ JOBB?????
  Ez a kérdés!
  Amit irtál mellébeszélés!”
 • 53. kolombela 2009. december 23. 14:19
  „48. load 2009.12.22. 23:40
  Én mindig is azon az állásponton voltam, vagyok, hogy a fidesz semmivel sem különb mint az mszp-szdsz formáció. Ugyanolyan hazug, korrupt, nemzet ellenes, a zsidó nagytőkének elkötelezett, stb párt. a különbség a retorikájukban van.”
 • 52. jánosi 2009. december 23. 10:32
  „gjozsi
  ha energiát lehetne termelni a süket propagandaszöveggel te megoldanád Magyarország szükségletét !
  Bírd ki ezt a négy hónapot és meglátod ! A hatás meg ? ha kisebb lesz az egód, no az is valami !
  Egyébként már hajtom a nyugágyat hozzád ! fárasztó vagy ...............
  load
  amit leírtál 49. alatt : tökéletes ! Jó lenne megvalósítani, de valóban a lehetetlennel határos. De egy
  része is csodás lenne .....”
 • 51. gjozsi88 2009. december 23. 09:45
  „jánosi!
  Látom álmodik a nyomor!!!!
  A kérdés az volt, MITÖL (azaz milyen intézkedésektöl) lesz jobb és azok milyen hatással lesznek ránk????”
 • 50. load 2009. december 22. 23:57
  „49. elemér
  Az majd a Fidesz utáni korszak prioritása lesz.”
 • 49. elemér 2009. december 22. 23:43
  „Kifelejtetted a listábol a jogerös Gárdát.”
 • 48. load 2009. december 22. 23:40
  „A kicsi javulás a népnek nem lesz elég.
  A fideszes ígéretek ezek voltak:
  Kisebb parlament
  A költségvetés visszavonása
  Az ingatlanadó eltörlése
  A gyes és a gyed korábbi szabályainak visszaállítása
  A bezárt vasútvonalak megnyitása
  Kettős állampolgárság
  Mindenhol lesz magyar konzulátus, ahol jelentős magyar közösség van
  Adócsökkentés
  - Csatlakozás az euróövezethez
  - Egymillió új munkahely
  - Iskolát minden faluba
  - Az IMF-szerződés újratárgyalása
  - Szlovák-magyar viszony rendezése
  - Elszámoltatás
  - A Ptk. felülvizsgálata
  - A rendőrség megerősítése
  A Fidesz ezeket az ígéreteket képtelen lesz megvalósítani.
  Nincs rá pénz.
  Ha az általa feltüzelt többség ezzel elégedetlen lesz, a Jobbik felé fordul.”
 • 47. jánosi 2009. december 22. 21:43
  „Attól, hogy ami most van annak vége lesz ! csodák nem lesznek, de kicsi javulás is több a semminél !”
 • 46. gjozsi88 2009. december 22. 15:25
  „Jánosi!
  Mitöl lesz jobb????”
 • 45. jánosi 2009. december 22. 14:27
  „44.
  nyugalom ! vigyázz az egészségedre, a gutaütés csúnya dolog ...........
  Bírd ki ezt a négy hónapot, akkor át állhatsz ..........”
 • 44. gjozsi88 2009. december 22. 12:56
  „jánosi!
  Számos állítást jogerős bíróság cáfolt meg, amelyről a jobboldali médiában nem hallhattok meg, ezért csak fröcsögtök!!!!
  A magyarországon bejegyzett és itt működő cég, még akkor is Magyar szabályok szerint adózik, ha külföldi a tulajdonosa! Az adózás utáni nyereségét oda viszi ahova akarja! Neked se mondják meg hol költheted el a fizetésed! Hogy miért kell külföldi tökének Magyarországon befektetni? Mert Magyar töke nincs!!!!”
 • 43. gjozsi88 2009. december 22. 12:50
  „kolombela!
  Szerinted nekem ,akinek egy fillér hitelem sincs hozzá kellett volna járulnom a mások erő felett álló hiteleihez???? Ugyanis az IMF hitelt mindannyian fizetjük vissza!
  A bankrendszer fenntartása közös érdek, azoké is, akik nem hitel szerződés miatt van kapcsolatban a bankkal, hanem megtakarításai vannak! A bankokba világszerte óriási pénzek vesztek el a rengeteg bedölt hitel fedezetéül szolgált túl kinálatból adódó értékcsökkenés miatt!!!!
  A bankok további működése, azaz ésszerű hitelkibocsátás,nélkül cégek százai mentek volna tönkre plusszban, akkor aztán kész az államcsőd. Ezt szeretted volna?
  Az IMF nem csak oda adta a pénzt, hanem mint látható kőkeményen ellenőrzi is, így nem nehéz feltételezni, hogy minden az ő tudtukkal történt!
  Azt viszont a te oldaladról még senkinek sem sikerült megmondani, hogy az ország kis területe és kevés lakója milyen eszközökkel tudja majd a saját érdekeit érvényesíteni a világtőke érdekeivel szembe, tekintettel arra, hogy kis hazánk döntő mértékben export orientált és nem önellátó!!!!”
 • 42. elemér 2009. december 22. 06:19
  „Móricka! - Mondd meg nekem, melyik a legnemesebb fém!
  Móricka néma csendben áll a padban.
  - Úgy van kisfiam, eltaláltad. Hallgatni arany...”
 • 41. jánosi 2009. december 21. 23:24
  „Ez gyermeteg dolog, itt az ideje befejezni ! Én megteszem .......”
 • 40. load 2009. december 21. 22:08
  „Én ezt elhiszem neked, de valahogy eddig is megvoltál nélküle.”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új KRESZ: valóban védi a gyalogosokat és a bicikliseket?

Biciklivel jobbról előzhetünk álló autókat. A quad, mint járműkategória bekerül a KRESZ-be. Új… Tovább olvasom