Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Bajnai és Oszkó szerint különadókra és nyugdíj-einstadra nem lett volna szükség

Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés.
A két politikus az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben úgy fogalmaz: elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi kormány hibáit az előző kabinet számlájára kívánja írni. Hazugnak és tisztességtelennek nevezik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter állítását, amely szerint a 2010-es költségvetés hamis számokra épült, illetve azt a vélekedést, hogy azokat az előző kormány meghamisította.

Bajnai Gordon és Oszkó Péter arra reagált így, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közölte: elvárja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát, mivel nem hívta fel a figyelmet arra, hogy a büdzsé hamis számokra épül. A tárca kitért arra, hogy a költségvetési számok meghamisítása miatt az államháztartási hiány 3,8 százalék helyett 7 százalék felett lett volna. Ezzel szemben Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint a tavalyi költségvetés tervezése és elfogadása a nyilvánosság bevonásával történt, a büdzséről szigorúan és elfogulatlanul mondott véleményt "a kormánytól akkor még független" Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács mellett a Magyar Nemzeti Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap (IMF) is. Megjegyezik: "ennek alapján azt várnánk, hogy Matolcsy György (...) törjön pálcát az Európai Bizottság felett is", amiért az IMF-hez hasonlóan reálisnak ítélte az előző évi költségvetést, így annak hiánycélját.

Kijelentik, hogy a büdzsé reális alapokon nyugodott, és ha a Bajnai-kormány felelőssége lett volna a végrehajtása, "az ország fejlődését és polgárait veszélyeztető intézkedések", visszamenőleges hatályú szektorális különadók és a magánnyugdíj-rendszer felszámolása nélkül is sikerült volna teljesíteni a célokat.

Kitérnek arra is, hogy a gazdaság tavaly mintegy 2 százalékkal jobban teljesített, mint az előző évben látni lehetett, és 4 százalékkal jobban, mint "29 fideszes közgazdász" 2009 decemberében jósolta. Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint ebből az látszik, hogy az Orbán-kormány a tervezett hiánycélt nem akarta teljesíteni, mivel hatalmi érdekei mást diktáltak.

Közleményükben szólnak arról, hogy - mivel semmilyen megtakarítás nem történt - a költségvetés kiadásai az év végére jóval meghaladták a Bajnai-kormány által tervezettet. A mintegy 150 milliárdos kiadási többlet a két politikus szerint a forint gyengülésének, a magasabb kockázati kamatfelárnak és az Orbán-kormány gazdálkodásának következménye. Kitérnek arra is, hogy a társasági adó csökkentése mintegy 70-80 milliárd forinttal rontotta a költségvetés helyzetét. A korábbi miniszterelnök és pénzügyminiszter szerint az így keletkezett lyukak betömése miatt volt szükség a különadókra és magán-nyugdíjpénztári befizetések elvételére. Ráadásul - írják - mivel a különadókat a legnagyobb társaságiadó-fizetők finanszírozzák, ez tovább, összesen 150 milliárd forinttal csökkentette a bevételeket.

Összegzésük szerint az adóintézkedések és a nyugdíjpénztári átalakítások nettó egyenlege hozzávetőleg 260 milliárd forint, amelynek a felét az új kormány által teremtett kiadások és a pazarló gazdálkodás vitte el. A két politikus hangsúlyozza, hogy az általuk a tavalyi évre javasolt intézkedések - a Munkaerőpiaci Alap, a közmunkaprogram és a gyógyszerkassza kiadásainak felülvizsgálata - nyolc hónap elteltével visszaköszönnek a jelenlegi kormány februárban bejelenteni szándékozott tervei között. Hozzáteszik, hogy az elmúlt háromnegyed év alapvetően optimista pénzügyi környezetében a forint a lehetségesnél gyengébben teljesített, és csak akkor tudott erősödni, amikor az új kormány az elődje által javasolt reformokra és kiadáscsökkentő intézkedésekre vonatkozó ígéreteket tett. Vélekedésük szerint azonban a Magyarországot fenyegető veszély nem múlt el, és az, hogy félszázalékos helyett mára a GDP 2-3 százalékát kitevő megtakarítás vált szükségessé, a növekedési szempontból előnytelen szerkezetű, kiadáscsökkentéssel nem ellentételezett adócsökkentésnek tudható be.

Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint ezért cinikus magatartás, hogy a kabinet hátramutogat, és "minden kudarcának, ballépésének, inkompetenciájának" okát az előző kormány számlájára kívánja írni. Hangot adnak annak, hogy "a mellébeszéléssel párhuzamosan elszámoltatásnak nevezett politikai koncepciós eljárás" folyik az előző kormány intézkedései és tagjai ellen. Ennek célja - vélik - elterelni a figyelmet "a kormány hatalommániájáról, erkölcsi botlásairól és gazdasági kontárkodásairól".

A volt miniszterelnök és pénzügyminiszter szerint azonban "a józan észt és a tényeket tagadó gazdaságpolitika" rövid távon pénzügyi válsággal, közép távon tartós leszakadással, helyrehozhatatlan károkkal fenyegeti Magyarországot. "Az ámokfutás árát a családok, a devizahitellel rendelkezők, az adófizetők, a munkavállalók, a ma és a jövő nyugdíjasai, gyermekeink, egy szóval, az emberek fizetik meg. Ezért kell ezt a magatartást elutasítanunk" - olvasható közleményükben.

Olvasóink írták

 • 15. load 2011. február 08. 22:19
  „14. meir
  "nagypofajuak!!
  aztan melyiktek annyira okoska,hogy megtegye ugyanazokat a Szukseges korlatozo lepeseket amiket Bajnai??"
  Könnyen megtette.
  Nem akart választást nyerni.
  Nem kellett elqrvulnia.”
 • 14. meir 2011. február 08. 09:18
  „nagypofajuak!!
  aztan melyiktek annyira okoska,hogy megtegye ugyanazokat a Szukseges korlatozo lepeseket amiket Bajnai??
  -nem elhanyagolando tenyezo!!-egesz Europa Elismeressel beszelt Magyarorszag Bajnai alatti gazdasagi helyzeterol!!
  Erre voltatok annyira feltekenyek,Irigyek hogy muszaj volt okvetlen nfelreallitani egy Valodi szakembert,es a helyere rakni egy idiotat,akivel az Orszagotok visszazuhant a melypontra!!??!!!
  -es meg van pofatok masokat okolni???”
 • 13. load 2011. február 07. 19:46
  „6. Túrabakancs
  "Bajnait meg Oszkót nem a bíróságon szeretném látni ezen kijelentéseik végett, hanem a pszichiátriai intézetekben."
  Telefonálj nekik!
  Talán bemennek hozzád.”
 • 12. meir 2011. február 07. 15:22
  „azert annyit el kell ismerni hogy a Bajnai ert is hozza!!”
 • 11. Csetneky 2011. február 07. 10:56
  „Libás Kordon meg Offshore Péter jól megmondták. Hát elvtársak, nektek most már csak ennyi maradt, jól megmondhatjátok. Azután meg elmehettek a jó......! Igen, oda.”
 • 10. Jandex 2011. február 07. 10:30
  „6. Túrabakancs 2011.02.07. 08:44
  Szewax "fiatalabb korosztály"!:) Már megint mit hordtál itt össze?
  "akinek ép az esze és a memóriája az tudja." Egy évre visszaemlékezni csak neked okoz gondot,az ép észt meg nálad inkább hagyjuk!:)))
  Kik is vettek ki 3ezer Mrd-ot a zsebünkből?/csinos kis összeg,nem?!Honnan lesz nyugdíjam ha esetleg megérem?!/ Kik is felezték meg a Mrd-osok terheit?/ miért is?! / Kik adóztatták meg a legszegényebbeket? stb,stb
  Egy valami lett olcsóbb,az emberélet!!! Thx. 2/3 !!!”
 • 9. hanak 2011. február 07. 09:56
  „Tény nem volt rá szükség, és az eddigi hitelekre sem!
  ELADTÁK a közvagyont--MEGSZŰNT a sorkatonaság--TÖNKREMENT az egészségügy, oktatás--EMELKEDTEK a közterhek---NŐTT az ország hitelállománya--stb- ! HOL VAN A TEMÉRDEK PÉNZ?
  A rendszerváltás óta tart az országunk kizsákmányolása.
  Aki elolvasta a költségvetési törvényeinket, különösen az 1. számú mellékletét, jól tudja, hogy valójában nincs, és nem volt hiány a költségvetésben.
  A hiányokat azért tervezik be már 20 éve, hogy legyen mire hivatkozni amikor újabb megszorításokat vezetnek be.
  Az ide FIDESZ költségvetés ugyanolyan mutyizós mint az elődei, csak mások a kedvezményezettek.”
 • 8. kerteszb 2011. február 07. 09:33
  „Látom tombolnak a fideszes szakértők a hozzászólók között, de annyit azért megjegyeznék, hogy nem Oszkó és Bajnai qrták el, az ő egy éves ténykedésük alatt speciel stabilizálódott a helyzet és a kormányváltáskor nem 220 volt a HUF/CHF meg a 500 a CDS. Persze nektek a fideszes megszorítás nem fáj, és a jövőtökről is boldogan lemondtatok (manyup).”
 • 7. galamblelkü 2011. február 07. 08:58
  „Mind a kettő milliárdos,én meg elszegényedtem.Zseniális bünözők.”
 • 6. Túrabakancs 2011. február 07. 08:44
  „Bajnait meg Oszkót nem a bíróságon szeretném látni ezen
  kijelentéseik végett, hanem a pszichiátriai intézetekben.
  Ennyire cinikus beszólást már régen hallottam emberektől!
  Takarékos volt a szoci kormány??? Na ja, ezt úgy is nevezhetnénk,
  egekben volt a megszorítás abban az időben, akinek ép az esze
  és a memóriája az tudja.”
 • 5. Infamous 2011. február 07. 08:10
  „8000 milliárdot lopni 8 év alatt, arra sem lett volna szükség...”
 • 4. Cloeon_dipterum 2011. február 07. 07:25
  „Pártkelte: Régen az M1-en, most a Kisalföldben!”
 • 3. akela4 2011. február 07. 06:27
  „a Kibicek mindent jobban tudnak!
  Mikor lehetőségük lett volna, akkor meg egymás között osztogatták az adófizetők pénzét is meg elloptak mindent, amihez csak hozzáfértek, most meg játszák a nagyokost!”
 • 2. AHA 2011. február 06. 19:54
  „Jaja! Meg IMF hitelre sem lett volna szükség ha valóban dübörgött volna a gazdaság!
  Kár,hogy akkor nem voltak ilyen bölcsek amikor elkúrták!”
 • 1. Patriot 2011. február 06. 19:51
  „Mekkora szakértőkké váltak ellenzékben.
  azannnnya!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman sérültek meg egy balesetben a 32-es főúton, Újszász közelében

Három sérültje van annak a balesetnek, mely vasárnap kora délután történt a 32-es főúton, Újszász… Tovább olvasom