Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Bajnai: csak utólag derül ki, sikeres volt-e a találkozó

Bajnai Gordon szerint csak utólag lehet megmondani, hogy mennyire volt sikeres a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozó.

"A múltban is többször próbáltunk javítani a két ország kapcsolatán, de sorra kudarcot vallottunk. Az viszont mindenképpen siker, hogy találtunk egy utat, amely remélhetőleg a megoldás irányába visz" - jelentette ki a miniszterelnök abban az interjúban, amelyet az Új Szó című pozsonyi magyar napilap közöl pénteken.

Leszögezte: a Robert Fico szlovák kormányfővel folytatott tárgyalásán elsősorban a szlovákiai államnyelvtörvény-módosítás körüli problémákra keresett megoldást. Ezt szerinte az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásaiban lehet megtalálni.

"Amikor azt mondtuk, hogy elfogadjuk az EBESZ-főbiztos ajánlásait, akkor azt mondtuk ki, hogy a sokat vitatott nyelvtörvény végrehajtási rendelkezéseit úgy kell megírni, hogy az a magyar kisebbséget ne bizonytalanítsa el a saját nyelvhasználatában, és ne lehessen ezért senkit megbüntetni" - mondta Bajnai.

Szavai szerint a főbiztos konkrét ajánlásokat fogalmazott meg, és ezek közül kettő nagyon fontos.

"A kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt is módosítani kell, hogy egyensúlyba kerüljön az államnyelvtörvénnyel. Hogy megadja a kisebbségi nyelvhasználatnak azt a védelmet, ami minden kisebbségnek kijár Európában. Ha ezt Szlovákia elfogadja, akkor ez érdemi javulást hozhat. A főbiztos ajánlásában az is szerepel, hogy indokolt lenne Szlovákiában kisebbségi törvényt elfogadni, amely átfogóan rendezné a kisebbségek helyzetét" - fejtette ki a kormányfő.

Bajnai elismerte, hogy a felek között "érdemi véleménykülönbség van jogi kérdésekben és egyes események megítélésében is – főként Sólyom László kitiltására gondolok".

Ugyanakkor úgy véli: "Önmagában az, hogy beszélni kezdtünk, már reményt ad arra, hogy a véleménykülönbségek idővel feloldódnak. Mindaz, amiben megállapodtunk, csak akkor formálódhat konkrétummá, ha mind a két fél akarja."

Egy kézzel nem lehet tapsolni - fogalmazott Bajnai. "Fico miniszterelnök úr is azt mondta, hogy akarja a pozitív változást, és a nyilvánosság ezt mindkettőnkön számon fogja kérni" - húzta alá a magyar kormányfő az Új Szó című szlovákiai magyar lapnak adott interjúban.

Korábban:

Robert Fico szlovák miniszterelnök a révkomáromi incidens után nem mondhatott nemet a találkozóra, s a témáit illetően "alkalmazkodni" kényszerült Bajnai Gordonhoz - írta a Progresszív Intézet.

A Progresszív Intézet aláhúzta: jövőre Szlovákiában is választások lesznek, Ficónak pedig egy EU-tagország kormányfőjeként  nemcsak a választóira, de a nemzetközi közösség szimpátiájára is  gondolnia kell. Hozzátették: ezért a durva révkomáromi incidens után  nem mondhatott nemet a találkozóra; sőt végül nemcsak a  magyarországi helyszínbe, de a magyar kormányfő által követelt  témákba - szlovák nyelvtörvény, Sólyom kitiltása - is belement,  röviden szólva: "alkalmazkodni" kényszerült Bajnaihoz.  

A két ország miniszterelnökének találkozója már igen időszerű  volt, hiszen Magyarország és Szlovákia között az elmúlt években  olyan pattanásig feszült viszony alakult ki, amelyben komoly  szimbolikus üzenetet hordoz már egy kormányfői találkozó ténye is -  tartalmazza az elemzés. Hozzátették: az előzmények alapján várható  volt, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok, ha nehézkesen is, de  elmozdulnak végre a mélypontról. 
  
"A magyar fél konfliktuskerülésére, megegyezési szándékára Fico  nem válaszolhatott agresszióval a végtelenségig, így elmondható,  hogy ma végre európai politikusként viselkedett" - állapította meg a  Progresszív Intézet. Hozzáfűzték: a magyar kormányfővel szemben  tanúsított előzékenységével, a folyamatos egyeztetés és párbeszéd  indítványozásával a magyarok számára eddig ismeretlen arcát mutatta  a szlovák kormányfő.  

A Progresszív Intézet szerint magyar szempontból mindenképpen  komoly eredményként könyvelhető el, hogy Fico is aláírta: elfogadja  az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény  módosítására vonatkozóan, hiszen a főbiztos, Knut Vollebaek nem  sokkal ezelőtt eléggé egyértelműen elítélte a nemzeti kisebbségek  jogait korlátozó törvényt.   

Noha a legkényesebb kérdésben, Sólyom László kitiltásának  ügyében nem meglepő módon egyik fél sem engedett, és Fico a közös  sajtótájékoztatón nem mulasztotta el ismét hazugságnak minősíteni az  államnyelvtörvény módosítását ért magyar vádakat, az elfogadott 11  pontos nyilatkozat hangneme és tartalma akár bizakodásra is okot  adhat - tartalmazza az elemzés.   

"A nyilatkozat, noha a nyelvtörvényre vonatkozó megegyezést  leszámítva jórészt szimbolikus gesztusokból áll, megteremtette a  szlovák-magyar kapcsolatok normalizálásához szükséges pozitív  hangulatot. A kérdés csak az, hogy mindebből mit visz haza Fico" -  írták.


19 óra 48 perc - MDF: "nehéz eredményesnek minősíteni"

Az MDF szerint "nehéz eredményesnek minősíteni" Bajnai Gordon magyar és  Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki, szécsényi  találkozóját

Bár a 11 pontos közös nyilatkozat számos, a kétoldalú kapcsolatokban kiemelten fontos kérdést tartalmaz, a mostani feszültség okairól, az azokat előidéző szlovák politikáról nem esik bennük szó - írta Kerék-Bárczy Szabolcs.

Magyarországnak a továbbiakban is minden két- és többoldalú fórumon határozottan ki kell állnia nemzeti érdekei mellett. "Ennek része, hogy felhívjuk a figyelmet a szlovák államnyelvtörvény európai értékekkel ellentétes voltára és annak visszavonását követeljük" - tette hozzá.

19 óra 41 perc -  SZDSZ: Kevés kézzelfogható eredményt hozott a találkozó

SZDSZ: Kevés kézzelfogható eredményt hozott Bajnai Gordon magyar és Robert Fico  szlovák miniszterelnök csütörtöki találkozója

A közlemény szerint a párt ebben a helyzetben kerekasztal összehívását kezdeményezi magyarországi és szlovákiai tudósok,  művészek, értelmiségiek, véleményformálók - beleértve a  magyarországi szlovákokat és szlovákiai magyarokat is -  részvételével. A kerekasztal feladata "a helyzet normalizálására  vonatkozó" ajánlások megfogalmazása lenne.   

"Továbbra is fontosnak tartjuk a párbeszédet, ezzel párhuzamosan  pedig törekednünk kell az európai intézmények tárgyalásokba való  bevonására és az európai normák érvényesítésére. Helyeseljük, hogy a  magyar állami vezetők nyitottak a párbeszédre, ennek azonban akkor  van értelme, ha a vitás kérdéseket nyíltan és őszintén fel lehet  vetni és azokban van esély az előrelépésre" - tették hozzá.  

Fotó: MTI
Fotó: MTI


Mint írták, számukra a nyelvtörvényvita "nem presztízskérdés",  hanem alapvetően emberi jogi és kisebbségi ügy. 
  
"Mindent el kell követnünk azért, hogy északi szomszédunkban a  nemzeti kisebbségek az európai normáknak megfelelő körülmények  között használhassák anyanyelvüket" - fogalmaztak. Az SZDSZ szerint  Magyarországnak kötelessége minden olyan lépést megtenni, amely ebbe  az irányba mutat, és célszerű tartózkodnia "a felesleges  indulatkeltéstől, amely semmiképpen sem szolgálja a megoldás  érdekeit".

19 óra 26 perc - Sólyom László később alakítja ki álláspontját

A miniszterelnök tájékoztatni fogja a köztársasági elnököt a magyar-szlovák kormányfői megbeszélésről és Sólyom László államfő csak ezt követően alakítja ki álláspontját - mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI-nek csütörtök este.

Az MTI azt követően kereste meg a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy a magyar-szlovák kormányfői találkozón a két miniszterelnök közös nyilatkozatban – fenntartva eltérő véleményüket a kérdés jogi aspektusára vonatkozóan – sajnálkozását fejezte ki Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-ei, Révkomáromba tervezett látogatásának körülményei miatt. Bajnai Gordon és Robert Fico megállapodott abban is: annak érdekében, hogy elkerüljék a jövőben a hasonló eseteket, felkérik szakértőiket, dolgozzanak ki közösen egy javaslatcsomagot.

Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-én Révkomáromban vett volna részt a közadakozásból létesített Szent István szobor avató ünnepségén, de megtagadták tőle a belépést.

Fotó: MTI
Fotó: MTI


18 óra 48 perc - Szécsény újra csendes

Negyed hét után ismét elcsendesedett Szécsény, a Nógrád megyei kisvárosban az élet visszaállt a régi kerékvágásba - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója csütörtök este.

Robert Fico autókonvoja hat óra előtt öt perccel, Bajnai Gordoné negyedórával később hagyta el Szécsényt.

Negyed hétkor feloldották a négy órától tartó útlezárást a belvárosban, az érdeklődők és a tüntetők is hazafelé indultak, és levonultak a helyszínről a készenléti rendőrök is.

Szécsényben már csak a művelődési ház zsúfolt, mivel ott rendezték be a sajtóközpontot.

A nap során nem történt rendbontás a városban.

Fotó: MTI
Fotó: MTI18 óra 27 perc - Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico

Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki szécsényi találkozóján. Ebben a többi között sajnálkozásukat fejezik Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi útjának körülményei miatt, valamint elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák nyelvtörvény ügyében.

A kormányszóvivői honlapon nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint a két ország közös érdeke a politikai feszültség enyhítése. A dokumentum értelmében a két kormányfő rá kívánja irányítani minden felelős politikai párt figyelmét a társadalmi kockázatokra, továbbá felszólítja a két ország állampolgárait, hogy tanúsítsanak egymás iránt türelmet és megértést.

A felek deklarálták: tudatában vannak annak, hogy a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönös bizalomra, átláthatóságra, a pragmatikus és építő jellegű kétoldalú párbeszédre kell épülniük. Jelezték: élni kívánnak az együttműködés minden rendelkezésre álló formájával és eszközével, beleértve a kormányfői szintű további kapcsolattartást is.

A két kormányfő – fenntartva eltérő véleményüket a kérdés jogi aspektusára vonatkozóan – sajnálkozását fejezte ki Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-ei, Révkomáromba tervezett látogatásának körülményei miatt. Hogy elkerüljék a jövőben a hasonló eseteket, felkérik szakértőiket, dolgozzanak ki közösen egy javaslatcsomagot.

Leszögezték azt is, hogy elfogadják az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának minden ajánlását a szlovák államnyelvtörvényének módosítására vonatkozóan. A szlovák fél megerősítette: együttműködik a főbiztos hivatalával az ajánlások megvalósításában.

Megerősítették a két köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalását a Szlovákiában és Magyarországon élő nemzeti kisebbségek tagjai jogainak tiszteletben tartására és biztosítására.

Megállapodtak abban is, hogy határozott intézkedéseket tesznek a szélsőséges jelenségekkel és csoportokkal szemben, fellépnek az idegengyűlölet, az intolerancia, a sovinizmus és a nacionalizmus, az erőszak minden megjelenési formájával, valamint azok más országokba irányuló exportjával szemben.

"Minden jogi eszközt felhasználnak, hogy az országaikban élő polgáraikat megakadályozzák a gyűlölet, az idegengyűlölet, az intolerancia, a sértő nyelvezet és a diszkrimináció terjesztésében" - tartalmazza a dokumentum. Hozzátették: a két kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza a szélsőséges erők térnyerését, különös tekintettel a betiltott vagy vádeljárás alatt álló félkatonai szervezetekre. A nyilatkozat szerint a felek megvizsgálják annak lehetőségét, hogy erre a célra közös rendőrségi munkacsoportot állítsanak fel két hónapon belül.

A miniszterelnökök aláhúzták a két ország közötti Jószomszédi Kapcsolatokról és Baráti Együttműködésről Szóló Szerződés végrehajtására létrehozott vegyesbizottságok újbóli összehívásának szükségességét, hogy feltárják a két kormány jövőbeli együttes ülésének lehetőségét, előfeltételeit és céljait.

Fotó: MTI
Fotó: MTI


A kormányfők döntése alapján felgyorsítják a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó kétoldalú vegyesbizottság keretében elvégzendő munkát. A vegyesbizottságot rendszeresen összehívják, üléseire a főbiztos hivatalának képviselőit is meghívják.

Megállapodtak arról is, hogy Magyar-Szlovák Együttműködési Tanács néven felállítanak egy független tanácsadó testületet, amelynek célja a két ország közötti együttműködés erősítése lesz. A tanács évente jelentést készít a kapcsolatok fejlődéséről, egyúttal javaslatokat fogalmaz meg a két ország közötti viszony javítására. Ez a szerv felügyeli a tervezett Magyar-Szlovák Együttműködési Alapot, amelynek feladata projektek, ösztöndíjak, diákcsereprogramok, a magyar-szlovák együttélést és együttműködést segítő kulturális, művészeti és sportesemények támogatása lesz.

A kormányfők megegyeztek abban is, hogy megbízzák külügyminisztereiket egy kibővített együttműködési csomag elkészítésével. A két hónapon belül elkészítendő csomag tartalmazza majd a Magyar-Szlovák Együttműködési Tanács és a Magyar-Szlovák Együttműködési Alap részleteit, a két ország energiabiztonságát érintő együttműködési projektek listáját, a közúti és vasúti összeköttetés fejlesztésének menetrendjét, a Duna és Ipoly folyókon tervezett új hidakról szóló keretmegállapodást, a határ menti régiókban a munkanélküliség csökkentésére irányuló közös intézkedéscsomagokat, az előkészítés alatt álló közös történelem tankönyv használatát és a közös történelmi kutatások folytatását, továbbá a mindkét állam számára kihívást jelentő roma integráció erősítésének együttműködési tervét.
A két kormányfő megegyezett abban is, hogy védnökséget vállalnak a két köztársaság között Párizsban, 1995. március 19-én aláírt, a Jószomszédi Kapcsolatokról és Baráti Együttműködésről Szóló Szerződés megkötése 15. évfordulójának méltó megemlékezésére.

15 óra 16 perc - Megérkezett Szécsénybe a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtök kora délután

Bajnai Gordon és Robert Fico Balassagyarmat felől érkezett Szécsénybe, de a főút lezárása és a nagy rendőri biztosítás ellenére nem a főúton, hanem a találkozónak helyet adó kastély mögötti kolostor udvarán keresztül haladtak át. Emiatt a mintegy 200 várakozó ember és a kastély előtt lévő újságírók nem láthatták őket.

A belvárost már 14 órakor lezárták, majd a minden irányból torlódó autósort húsz perc elteltével engedték tovább. Délután fél három előtt néhány perccel öt konvoj érkezett Balassagyarmat felől, de a várakozásokkal ellentétben Robert Fico nem ezekkel az autókkal jött. Ezután feloldották az útlezárást, és kiderült, a kormányfők már a kastélyban vannak, a hátsó úton érkeztek.

Ez idő alatt a közeli városházánál sajtótájékoztatót tartott Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke, ám erre a rendezvényre már nem engedték át azokat az újságírókat, akik a műveleti terület túloldalára kerültek. Rendbontás nem történt.

14 óra 9 perc - Több száz készenléti rendőr

Több száz készenléti rendőr látható Szécsény belvárosában, ahol Bajnai Gordon és Robert Fico kormányfő találkozik - ezt tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

A találkozónak helyet adó kastélyhoz vezető sétálóutcával szemben mintegy 50 civil polgár várakozott, őket a - legalább kétszer annyian odaérkező - rendőrök még két óra előtt messzebb szorították a területről.
A készenléti rendőrökkel a belváros több pontján is találkozni, ott vannak a tüntetés közelében is, a tüntetők viszont mintegy fél kilométerre vannak a kastélytól.

A Jobbik, az Új Magyar Gárda és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom mintegy száz fővel vonult fel a turulszoborhoz. Mint az MTI-nek elmondták, a sétálóutcával szemközti területre kértek helyet, ám ott nem engedélyezte a csendes megmozdulást a rendőrség, és azért vannak kevesen, mert "munkanap van".

Magyar és árpádsávos zászlókat tartanak, és "öregebb vagyok, mint Szlovákia" feliratú fekete pólókat viselnek a tüntetők, a gárdisták formaruhában vannak.

A rendőrség már korábban bejelentette, hogy Nógrád megye egész területén fokozott ellenőrzést tart csütörtökön. A Szécsénybe érkező autókat már a találkozó előtti órákban megállították a város határai előtt, az iratokat ellenőrizték, a teherautókat viszont továbbengedték.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. pancser 2009. szeptember 12. 21:03
  „45! Milyen jó lenne ugye, ha csupa ultrajobbos írogatna, jól meglennétek egymással a magyarság gyalázatára. Mi azért vagyunk néhányan itt, hogy mossuk a szennyest és nem adjuk fel. Mi vagyunk akik szeretjük a Hazát, az értékeit és a háromszínű nemzeti lobogót!”
 • 46. fortuna54 2009. szeptember 12. 17:42
  „Hát,hogyan gondoljátok? Az unió segitsen nektek haragudni? A felelös kormányt pedig a magyar nép választotta meg,már több izben,akkor miröl is van szó?”
 • 45. kolombela 2009. szeptember 12. 11:03
  „40. Meir 2009.09.11. 20:01
  Te egy nagyon naív ember vagy ha azt hiszed, hogy Brüsszelben ezt a problémát meg lehet oldani. Az unió nyugati felén élő politikusok még csak nem is értik, hogy miről van szó, nem hogy segíteni tudjanak. Ezt csak és kizárólag a két ország felelős vezetői, politikusai tudnák orvosolni. Hangsúlyozom FELELŐS emberekről van szó.

  42. pancser 2009.09.11. 22:23
  Aki itt folyamatosan kever az te vagy.”
 • 44. a.h.a. 2009. szeptember 12. 07:09
  „moderálva off”
 • 43. pulci 2009. szeptember 12. 00:13
  „Orbán Viktor tegnapi beszédében volt egy mondat hogy ,,Tanulj fiam, mert azt legalább nem vehetik el tőled" mely szerinte a 20. század alapvető élményeit sűríti magába amelyben igaza is lehet, nekem mégis egy más mondat marad emlékezetes tőle melyet még anno 2002-ben a választások után mondott mely szerint a "haza nem lehet ellenzékben". Ezt már sokan sokféleképp értelmezték de számomra és elolvastam a szövegkörnyezetet is nem csak a kiragadott mondatot egyértelmű mire utal. Azt is nagyon sokan mondják és nem csak baloldaliak hogy az elmúlt 7 évben ennek a fényében folytatott politikát a fidesz és ez megadta az alaphangot mindarra az elképesztő ellenségeskedésre ami itt lassan 8 éve folyik, hogy mindenki aki nem úgy gondolkodik mint ők azok ellenségek, hazaárulók, le akarják rombolni Magyarországot vagy eladni külföldi kézbe. Ők ezt behozták a politikába most meg kicsúszott a kezük közül amikor a Jobbik átvette az ő korábbi szövegüket csak radikálisabb válaszokat ad rá. Nem tudom mire lenne megoldás a zsidók,cigányok elüldözése, a nagyvállatok elkergetése vagy akár a trianoni határok megkérdőjelezése és az ország leégetése az Európai Unióban. De mivel a cikk a találkozóról szól véleményem szerint is lehetett volna talán többet kihozni de mivel az EU egyik kérdéssel kapcsolatban sem fejtette ki a véleményét az EBESZ biztos meg nem ítélte el a nyelvtörvényt nem tudom mit lehetett volna tenni. Mindenki aki tájékozott tudja hogy Szlovákiában szélsőjobboldali párt is tagja a kormánynak ami behatárolja mozgáskörüket és ez szemünk elé tárhatja hogy mi lenne ha Magyarországon a Jobbik kormánypárttá nőné ki magát. Nagyon remélem hogy ez nem fog megtörténni...”
 • 42. pancser 2009. szeptember 11. 22:23
  „Globalista, cionista gazdák írja az egyik, aki ha kanászul beszélne műveltnek tűnne, mert egy tisztes kanász biztosan nem emlegetett cionistákat makkoltatás közben. De faragott szép botot, miegymást magának, tehát különb volt néhány szélsőséges ilyen-ilyan gazdákról képzelődőknél, művelt is volt mert tudta azt is miben különbözik az ártány az emsétől! Itt meg keverik a szezont a fazonnal!”
 • 41. fióka 2009. szeptember 11. 21:00
  „kolombela 2009.09.11. 18:38-->megmondta a frankót.”
 • 40. Meir 2009. szeptember 11. 20:01
  „Kolombela!!
  A Jobbiknak milyen eszkoze van??? hat hol elsz Te gyermekem??
  A Morvai mi a francot "vakargat"Strassbourg-ban?? Attol jobb eszkoz nem is kene ilyen ugyben!!”
 • 39. fortuna54 2009. szeptember 11. 19:11
  „29-es,mért hianyzik mások véleménye,még ha megértenéd.”
 • 38. Nahááát 2009. szeptember 11. 19:09
  „IHunter! Magyarországon Az a párt jelöl miniszterelnököt, akit a parlamenti választásokon elért eredménye alapján a köztársasági elnök felkér a kormányalakításra. Amennyiben két választás között "megüresedik" a miniszterelnöki szék, ismét csak az a párt jelöl miniszterelnököt, aki biztosítani tudja a megválasztásához szükséges parlamenti többséget. A magyar választási rendszer alapján a választók nem közvetlenül választják a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt. Ebből következik, hogy nem túl szép magatartás olyat állítani vagy sugallni, hogy nem legitim a jelenlegi miniszterelnök. Lehet kritizálni, véleményt mondani róla (igaz kicsit unalmas a folyamatos libázás), de sok hozzászólás szerintem inkább tudatlanságról, tájékozattlanságról és - mondjuk ki - bunkóságról árulkodik.
  Az pedig, hogy akinek más a véleménye, az szélsőjobbos, ..., ahogy írod, szintén enyhe csúsztatás. Én tiszteletben tartom, mások véleményét, hangsúlyozom VÉLEMÉNYÉT! De, ami egyes hozzászólóktól elhangzik, az nem vélemény, hanem mocskolódás, sértegetés, (mindenki buzi, cigány, zsidó, komcsi, ...?) stb. Az pedig számomra egyenesen dühítő, hogy ezt leginkább azok teszik, akiknek komoly gondjuk akad az írással, szövegértéssel, általános ismeretekkel, ...
  A tapasztalat pedig az, hogy az ilyen típusú hozzászólások, leginkább a jobboldalról hangoznak el. De nagyon nem tetszenek a nyiltan provokatív hozzászólások "Izraelből" sem, melyek semmi másról nem szólnak, mint "kit, mikor, hogyan intéz el a Moszad". Miért van erre szükség nem tudom?!”
 • 37. kolombela 2009. szeptember 11. 18:38
  „35. Meir 2009.09.11. 16:40
  Áruld már el, hogy a jobbiknak milyen eszköz van a kezében a heves és harcias tiltakozáson kívűl?
  Akikm itt tehetnének valamit, azoknak nem áll érdekükben cselekedni, mivel ez nem fér bele a globalista, cionista gazdáik elképzelésébe. Márpedig a jelelenlegi parlamenti pártoknak (kivétel nélkűl) nem az ország felvirágoztatás a célja.”
 • 36. lHunter 2009. szeptember 11. 16:51
  „T.Naháát és Társai !
  Igen QD jól írta mire gondoltam ! Nem tartom magam "Magyarkodónak" és szélső jobbosnak sem ! De viszont ha azért mert utálom és ezt a népnyúzó rezsimet amit közönséges köztörvényes bűnözők alkotnak annak számítok akkor büszkén vállalom!
  Nem érdekes az,hogy aki nem ért veletek egyet az mindenki szélső jobbos,fasiszta,rasszista,műveletlen,tudatlan stb.?”
 • 35. Meir 2009. szeptember 11. 16:40
  „Azert az erdekes lenne,ha Bajnai szepszoval elerne valtozast a Szlovak nyelvtorvenyben,amit a Jobbik sem szepen,sem csunyan,sem erodemonstracioval nem ert el!!!
  azt hiszem azzal betenne a kaput a Jobbik elott rendesen!!!”
 • 34. imre1964 2009. szeptember 11. 14:56
  „moderálva off”
 • 33. a.h.a. 2009. szeptember 11. 14:46
  „Egyetértünk.”
 • 32. lótusz 2009. szeptember 11. 14:38
  „undorító ez a két magyarellenes figura. ők beszélnek hogy vissza kell szorítani a szélsőségeket közben ők a legnagyobb fajgyűlölők, antimagyarok. olyanok mint egy meleg pár. nemhiába a melegfelvonulás támogatása.”
 • 31. imre1964 2009. szeptember 11. 14:36
  „Csak nyalni tud Bajnai eredmény semmi.
  Ennyi erővel a tömegbe is löhettek volna .. .... <moderálva>”
 • 30. QD 2009. szeptember 11. 14:10
  „mindigatutit:

  Igen, hallottam róla. Magyarországon a köztársasági elnököt az országgyűlés választja, erről volt egy népszavazás nem sokkal a rendszerváltás után, ahol így döntöttek.”
 • 29. a.h.a. 2009. szeptember 11. 13:39
  „Van itt két nagyon egyetértő ember akik csak úgy megszokásból mocskolják a magyar "szélsőségeseket", de még nem olvastam a véleményüket a témáról! Esetleg azt is kifejtenétek <moderálva>”
 • 28. LAZA 2009. szeptember 11. 12:51
  „Amint az előre várható volt: A két"zseni" adott a sz...nak egy jó nagy pofont.
  Attól,hogy mindketten legálisan képviselik országukat még lehetünk végtelenül szomoruak!
  Két ilyen egyén: Szegény Szlovákia! Szegény Magyarország!
  Az egyikük fittyet hány a közösség legalapvetőbb szabályaira ahová befogadták országát!
  A másik még rosszabb! ő saját nemzete tönkretételében, kifosztásában,lakosságának a nyomorba döntésében vállal szerepet!
  Csoda,hogy sehol sem vesznek bennünket komolyan?”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét több a munkanélküli

Második hónapja újra emelkedik a munkanélküliség a megyében. Igaz, most is csak hajszálnyival lettek… Tovább olvasom