Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Bajnai baráti jobbot ajánlott a szlovák népnek

A Magyarország és Szlovákia közti jószomszédi viszony helyreállítását javasolta egy szlovák portálon megjelenő írásában Bajnai Gordon.

A magyar miniszterelnök mindezt abban az írásában fogalmazta meg, amely hétfőre virradóra jelent meg a Sme című szlovák lap honlapján.

Bajnai Gordon a szlovákul megjelent cikkben hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a közös megoldásokra, nem pedig a másik fél legyőzésére kell törekedni. A levél szerint a szélsőségeket karanténba zárva, a nacionalista tirádák ballasztjától megszabadulva új lendületet vehetnének a két ország közötti kapcsolatok.

"Bizalom nélkül nincsen jószomszédi politika. Bizalom nélkül nemcsak az ember, az állam is életképtelen. Ezért kezdetnek azt javaslom, húzzuk ki a viszálykodás egyik méregfogát, s Szlovákia a szlovákiai magyar politikai képviseletek, más kisebbségek és a civil társadalom képviselőivel karöltve emelje vissza az európai normák szintjére a vitatott államnyelvtörvényt" - olvasható a miniszterelnöki írásban.

A magyar kormányfő cikkében több konkrét javaslatot is tesz. Szerinte e javaslatok jegyében "a problémamegoldás, az akadálymentesítés és a továbblépés" céljával kell találkoznia neki és Robert Fico szlovák kormányfőnek.

Bajnai Gordon kezdeményezi többek közt a Komárom mellett az M1-esre kötő négysávos Duna híd és az Ipoly-hidak megépítését valamint azt, hogy a két ország állapodjon meg a Kassa-Miskolc útvonal átadásának időpontjáról.

Javasolja azt is, hogy Magyarország és Szlovákia működjön együtt a mindkét országban erőre kapó militáns nacionalizmus, romaellenesség és antiszemitizmus megfékezésében, valamint rendszeresen tartson közös kormányülést, hasonlóan az Ausztriával, Horvátországgal, Romániával és Szlovéniával kialakított sikeres magyar gyakorlathoz.

Bajnai Gordon a civil kapcsolatok erősítése érdekében azt javasolja, hogy hozzák létre a Magyar-Szlovák Együttműködés Tanácsát, amely a két ország neves közéleti személyeiből állna, és amelynek működését közösen finanszíroznák és segítenék. A magyar kormányfő szerint Magyar-Szlovák Együttműködési Alap finanszírozhatná pályázati rendszerben az együttműködési projekteket.

Véleménye szerint míg Magyarországon pártviszályok szivárogtak le a társadalom mélyrétegeibe, Szlovákiában a többségi nemzet politikai képviselői és a szlovákiai magyarok közti feszültségek nehezítik a gazdasági válság kezelését.

A kormányfő leszögezte: Magyarország nyílt lapokkal játszik. "Nincsenek álságos szándékaink egyetlen szomszédunkkal szemben sem. Ha valamiben hibázunk, félreérthetőek lennénk, kijavítjuk, európai módon elnézést kérünk, és reméljük, hogy viszonosságra találunk" - fogalmazott.
Úgy látja, a kapcsolatok mostani állapotában triviálisnak hangzó dolgokat is újra ki kell mondani, például azt, hogy Magyarországnak nincsenek területi követelései senkivel szemben. "Mindenkor és minden körülmények között tiszteletben tartjuk Szlovákia szuverenitását és területi integritását" - szögezte le.

Álláspontja szerint minden országban vannak ostoba emberek és szélsőséges nézeteket valló csoportok, akik ezt megkérdőjelezik, de Magyarországon egyetlen egy parlamenti erő sincs, amely ezt az alapvetést ne fogadná el. Ebből következően semmi alapja nincs annak, hogy valaki a szomszédban ezzel riogasson, majd erre hivatkozva korlátozza a szabad nyelvhasználatot, csorbítsa a kisebbségi közösségek jogait, példátlan módon kitiltsa a schengeni szomszéd köztársasági elnökét az országból - közölte.

Bajnai Gordon szerint szintén triviális, de fontos leszögezni: nagyszerű dolog az, ha egy nemzet fokozott erőfeszítéseket tesz a nemzeti nyelv és kultúra őrzésére és ápolására. A modern magyar nemzet tagjaiként fejet hajtunk a szlovákság történelmi nagyjai előtt - írta a magyar kormányfő.
"Közös állami keretek közt együtt megélt történelmünket nem engedhetjük át hivatásos provokátoroknak, nacionalista viszálykeltőknek. A vitás, konfliktusos kérdésekben is ideje lenne eljutnunk a megbékélés, a bocsánatkérés, a közös főhajtás gondolatáig, konkrét gesztusaiig" - tette hozzá.

Kitért arra: Szlovákia szövetséges, baráti ország, ám kormányában olyan szélsőséges erő van jelen, amelynek kivénhedt 19-20. századi szemléletmódja mérgezi a szlovákiai politikai életet, olykor sajnos magával rántva a politikai elit egy részét is.

"Nevezhetjük ezt akár megélhetési nacionalizmusnak is, hiszen a szlovák sajtó híradásai alapján egyesek igen jól megélnek ebből. Ez árt országainknak és közös érdekeinknek, a szlovákiai magyaroknak, a szlovák-magyar kapcsolatoknak, és a szlovákiai többségieknek is. Számomra és valamennyi demokratikus magyar párt számára elfogadhatatlan, hogy bármely magyar kormányban helyet kapjon az SNS magyarországi ellenpárja, a szélsőséges Jobbik" - szögezte le írásában.

A kormányfő emlékeztetett arra: 1989-nek köszönhetően Szlovákia és Magyarország viszonya ma már két szövetséges, szuverén állam viszonyát jelenti. "Önrendelkezésüket, szabadságukat azonban kettős félsz terheli. Szlovák részről az állam területi integritásának, magyar részről a szlovákiai magyarok egyéni és közösségi identitásának veszélyeztetettsége. Közös felelősségünk, hogy ezt a bizalmatlanságot feloldjuk" - vélekedett.

Hozzátette: a szlovákok és a szlovákiai magyarok közti viszony egy szuverén nemzet és egy alapjában véve közösségi státusz nélküli félmilliós, vagyis 10 százalékos közösség kiegyensúlyozatlan viszonya, amelyben különféle integrációs és asszimilációs stratégiák feszülnek egymásnak. Magyarország - mint írta - kész segítséget nyújtani ahhoz, hogy ez a viszony normalizálódjon.

Olvasóink írták

 • 14. jimike 2009. szeptember 09. 13:53
  „Bajnainak nemcsak a keze ragad a nyelve is enyves Sólyommal együtt!”
 • 13. janika 2009. szeptember 08. 13:28
  „Bajnaival jó, lesz vigyázni, mert lehet, hogy ragad a keze.”
 • 12. Capr 2009. szeptember 07. 17:17
  „Van egy populista, kissebbségi komplexusokkal küzdő szlovák miniszterelnök és van egy igazság bajnokaként tetszelegni akaró, maskülönben hisztiző magyar köztársasági elnök. Mindkettőnél a hülyeség szorgalommal párosult.
  Szánalmas, hogy Sólyomnak eszébe sem jut elnézést kérni a magánakciójáért (konkrétan hallgat mint sz... a fűben), Fico-tól meg ne is várjunk bocsánatkérést, mert az koalíciós válságot okozna és akkor veszélybe kerülne a hatalma, amelyhez görcsösen ragaszkodik.
  Az EU ebbe a vitába nem fog bekapcsolódni. Két papírkutya kicsinyes harca....”
 • 11. kolombela 2009. szeptember 07. 17:12
  „Ebből is látszik, hogy Bajnai mennyire ostoba. Nem a szlovák néppel van probléma, hanem mindkét ország eszement politikusaival.
  Már megint mi alázkodtunk meg!”
 • 10. osztógép 2009. szeptember 07. 15:16
  „moderálva off”
 • 9. Nyilasmisi 2009. szeptember 07. 13:53
  „Talán nem ártana erről megkérdezni a szlovákiai magyarokat is!”
 • 8. osztógép 2009. szeptember 07. 13:14
  „#7: neked nincs igazad... fico-t is meg kellene állítani a határon, testüregmotozás, aztán hazazavarni a jó édes anyukájához, ennyi. ... kell lenni, kik ezek a <moderálva> tótok?”
 • 7. pancser 2009. szeptember 07. 12:48
  „Nincsen igazatok! Akkor is megbékélésre kell törakaedni, ha Bajnai mondja, akkor is ha odaát nem teszik a nyelvtörvény. Nem lehet egyik nemzetnek sem érdeke, hogy úgy tekintsenek Szlovákiára és Magyarországra, mint két provinciális, civódó államocskára!”
 • 6. Agent 2009. szeptember 07. 11:46
  „baráti jobbost kellett volna:)”
 • 5. Freddy01 2009. szeptember 07. 11:20
  „"Bajnai baráti jobbot ajánlott a szlovák népnek"
  Majd kitüntette a Magyar verő szlovák rendőröket.
  Gratulált az új nyelvtörvény beiktatásához.
  Elment egy zsinagóga avatásra.
  Megtekintett egy most átadott libafarmot.
  Aztán elment a jó édes......ba....”
 • 4. Csetneky 2009. szeptember 07. 11:16
  „A szlovákok utolsó három tette: 1. Kitiltották a magyar köztársasági elnököt Felvidékről. 2. A gyalázatos nyelvtörvény. 3. A dunaszerdahelyi mérkőzésen a magyarverés.
  Miért nekünk kellene baráti jobbot ajánlani? Először is kérjenek ők bocsánatot a szemétségeikért, utána leülhetünk beszélni. Fontos sorrend!

  Láttam a libást a híradóban, egy zsinagóga avatáson. Úgy állt a fején a sábeszdekni, mintha ráöntötték volna.”
 • 3. lacim6 2009. szeptember 07. 10:53
  „Mit is várhatunk egy magyar gyűlölő <moderálva> bérenctől.”
 • 2. Szilágyi_Zsolt 2009. szeptember 07. 09:42
  „Na persze, mindig mi fordítsuk oda a másik orcánkat is... Merjünk kicsik lenni, nemdebár?
  Különben meg miről beszél ez a félhülye? Hol volt ´89-ben olyan, hogy Szlovákia?”
 • 1. a.h.a. 2009. szeptember 07. 08:54
  „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BKV: milliókat költöttek a fénymásolók felmérésére

Bruttó 19,2 millió forintot költött el 2007-ben a BKV a saját fénymásoló-állományának teljes… Tovább olvasom