Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bajnai az amerikai különmegbízottal tárgyalt

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden este a Parlamentben fogadta Richard L. Morningstar nagykövetet. A fő téma a Nabucco projekt volt.
Az amerikai energiaügyi megbízott a február 24-én megtartandó V4+ Energiabiztonsági Csúcstalálkozó vendégeként érkezett Magyarországra. A kétoldalú megbeszélésen Morningstar nagykövet tájékoztatást adott az európai energiabiztonság erősítésével, a Déli Energiafolyosóval és a Nabucco-val kapcsolatos amerikai elképzelésekről, és egyben kifejezte az Egyesült Államok támogató álláspontját.

A találkozón Bajnai Gordon kiemelte, hogy Magyarország számára különösen fontos a gázbeszerzési források és a szállítási útvonalak diverzifikálása, a magyar gázellátás biztonságának szavatolása. Megerősítette, hogy a Nabucco projekt ebben kiemelkedően fontos szerepet játszhat, és megvalósítása elsődleges prioritást jelent számunkra.

Bajnai Gordon elmondta, az energiabiztonság témaköre nem csak Magyarország, hanem a régiónk, illetve Európa számára is kiemelt fontossággal bír. Hazánk a Visegrádi Csoport elnökeként a most megrendezendő Energiabiztonsági Csúccsal is ennek a törekvésnek szeretne nagyobb hangsúlyt adni.

A magyar miniszterelnök a találkozó végén a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Richard L. Morningstar energiaügyi külön megbízottat az európai és eurázsiai energiabiztonság érdekében végzett munkája, és a magyar-amerikai energetikai kapcsolatok elősegítése elismeréseként.

Morningstar nagykövet térségbeli munkája fontos jelzése annak, hogy az energiabiztonság és diverzifikáció országokon átívelő, közös érdek, amelyet a magyar kormány is elismeréssel fogad.

Olvasóink írták

 • 4. vonLichthofen 2010. február 24. 15:23
  „Morningstar?”
 • 3. elihu 2010. február 24. 12:32
  „Magyarország megint csontig nyalt USA-nak. De miért is?”
 • 2. csiga_biga 2010. február 24. 09:40
  „Ilyen könnyen dobálózik az MSZP a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével? Ez a Morningstar nem csinált semmit és már megkapta az a Középkeresztet! Rendben, hogy fontos az USA-nak a Nabucco, hiszen növelheti Közép-Európai befolyását, ha csökkenti az orosz-ukrán gázháború Közép-Európai hatásait! Förtelem, hogy az MSZP mennyire lecsökkenti egy-egy kitüntetés "presztizsét"! Ha már boldog- boldogtalan megkaphatja, akkor én is kérek!”
 • 1. Balfácán 2010. február 24. 08:54
  „http://www.mno.hu/portal/696909”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás Várpalotánál

Meghalt az a 45-50 év körüli férfi, aki féktávolságon belül lépett egy személykocsi elé a 8-as… Tovább olvasom