Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Bajnai: át kell alakítani az adóhatóságot

Az adóhatóság átalakítását tartja szükségesnek Bajnai Gordon az áfacsalások elkerülése érdekében.
Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Horváth András egykori NAV-munkatárs által megfogalmazott vádak tisztázása mellett rendszerszintű fellépésre is szükség van.

A jelenlegi kormány "a kegyenceit védi, az ellenfeleit bünteti" az adóhatósággal, ezért meg kell szabadítani a politikai befolyásolástól - jelentette ki.

Terveik között említette, hogy létrehoznak egy "magyar adó FBI-t" az egész ország területén illetékes, a nyomozókkal közvetlen kapcsolatban lévő szuperrevizorokkal, akiket a feltárt adóhiány nagyságához is kötött fizetéssel ösztönöznének.

Mivel az áfacsalások átnyúlnak a határokon, az Együtt-PM szerint szükséges, hogy Magyarország új, kölcsönös jogsegély-szolgáltatásról szóló megállapodásokat kössön a szomszédos államokkal.

A háromezer legnagyobb adófizetőt évente kötelezően ellenőriznék, hogy ne legyenek kivételezettek - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve: a "nagy halak" ellenőrzését szigorítanák, a kisebb cégeket viszont büntetés helyett először figyelmeztetnék.

Emellett az adóhatóság elnökét évente egyszer beszámolóra köteleznék a parlament gazdasági bizottságának zárt ülésén - tette hozzá.

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: az elmúlt 23 év legnagyobb botránya, ha igazak Horváth András állításai, és valóban évente ezermilliárd forintos nagyságrendben károsítják meg Magyarországot azzal, hogy bizonyos adózóknak sem vizsgálattól, sem büntetéstől nem kell tartaniuk.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy egy utóbbi napokban ismertté vált áfacsalási ügy ahhoz hasonlóan épül fel, mint amiről Horváth András beszélt: egy néhány embert foglalkoztató, sokmilliárdos forgalmú nagykereskedő cég Szlovákiába exportált áruja visszakerült Magyarországra, de az áfát nem fizették meg utána.

Bajnai Gordon azt mondta: az érintett vállalkozások a CBA-birodalomhoz kötődnek, "a szálak ahhoz a CBA-hoz vezetnek, amely részint a legnagyobb támogatója a mostani rezsimnek, más ágakon pedig az egyik legnagyobb nyertese".

Hozzátette: a CBA ugyan perrel fenyeget, de az először az atlatszo.hu-n megjelent állításokat nem cáfolta.

A CBA korábban határozottan visszautasította az Együtt-PM-nek a céggel, illetve partnereivel szemben megfogalmazott, "rosszindulatú, minden alapot nélkülöző" feltételezéseit. Ezt a CBA kommunikációs vezetője közölte kedden, reagálva Juhász Péternek, az Együtt-PM társelnökének keddi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésére.

Bajnai Gordon azt is mondta, abból, hogy a kormányoldal nem támogatja a NAV-ügyet vizsgáló bizottság létrehozását, adódik a kérdés, hogy "kit véd a kormány, miért sumákol a Fidesz".

Az Együtt-PM vezetője beszélt arról is: egyetértenek az online pénztárgépek kötelezővé tételével, de a kormány "bénázása" miatt szükségesnek tartják, hogy májusig senkit se büntessenek a kasszák beszerzésének elmulasztásáért.

Bajnai Gordon egy kérdésre elmondta: vezető szocialista politikusok cáfolták az origo.hu értesülését, hogy az MSZP azokban az egyéni választókerületekben is gondoskodik saját indulóról, ahol az Együtt-PM adja a közös jelöltet. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy álhírről van szó, amit nem kell kommentálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NMHH: elkészült a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad részeire kiírt pályázat végleges dokumentuma

A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő pályázó kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Tovább olvasom