Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Bajnai: a következő kormánynak józan gazdálkodást kell folytatnia

Bárki is alakít kormányt jövőre Magyarországon, ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az állam egészséges, a józan észen alapuló gazdálkodást folytasson - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön Frankfurtban, magyar újságírók előtt.

A magyar kormányfő német nagyvállalatok vezetőivel folytatott megbeszélései után úgy látta: most mindenkinek az a legfőbb aggodalma, hogy mi lesz a megkezdett reformok sorsa.

"Meggyőződésem, hogy folytatódni fog a kilábalási program, (a következő kormánynak) nincs más választása. (...) Olyan politikát kell folytatniuk, amely elősegíti a növekedést és nem olyat, amely hamis ígérgetések mentén újra a csőd közelébe viszi az országot" - szögezte le Bajnai, hozzátéve, hogy az ország majdani irányítói nem sodorhatnak veszélybe 1,7 millió devizahiteles családot. A kormányfő azért utazott Frankfurtba és tárgyalt több német nagyvállalat vezetőjével a Deutsche Bank székhelyén, hogy megerősítse a Magyarország iránt "ébredező bizalmat".

Olyan cégek vezetőivel találkozott, amelyeknek már van magyarországi leányvállalatuk, vagy tervezik, hogy befektetnek itt, és új munkahelyeket teremtenek. Bajnai Gordon elmondta: biztosította az érdeklődő befektetőket, hogy Magyarország "megértette a válság üzenetét, megteszi, amit kell, és erősebb lesz a válság után, mint előtte". - Meg kell mutatnunk, hogy stabil ország vagyunk, amely nem függ attól, hogy "ideges kezű brókerek New Yorkban vagy Londonban adnak-e egy kis pénzt" - fogalmazott a kormányfő. Függetlenedni kell a számunkra kiszámíthatatlan tényezőktől, ezért folytatjuk azt a gazdaságpolitikát, amelynek már most sikere van, és ezt itt, Frankfurtban is megerősítették.

Magyarország ismét vonzó kezd lenni, ahová érdemes befektetni, és ahová más országokból érdemes áthozni a befektetéseket - mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy Magyarországon 100 ezer munkahely szűnt meg, amelyeket vissza kell szerezni, és ennek érdekében van szükség például a szigorú egyensúlypolitikára és az adócsökkentésre. A kormányfő arról számolt be, hogy a válságkezelő kormány elképzeléseivel kapcsolatban "nagyon pozitív visszajelzéseket" kapott. A találkozóit követő háttértájékoztatón Bajnai Gordon magyar és német újságírók előtt elmondta: a tárgyalásokon ismertette a német befektetőkkel a magyar válságkezelés eddigi eredményeit, tájékoztatott a nyugdíjreformról, a szociális reformokról, illetve az adóreformról.

Hangsúlyozta, hogy a reformok célja a gazdasági egyensúly helyreállítása és a hosszú távú növekedés elősegítése. Kiemelte a német cégvezetőknek, hogy a tervek szerint a gazdasági növekedés 2011-ben már 3-4 százalék között lesz, és jövőre a deficit 3,8 százalék lehet, ami az egyik legalacsonyabb költségvetési hiány lenne Európában. Hozzátette: a válságnak addig nem lesz vége, amíg a foglalkoztatottság nem kezd újra növekedni.

Magyarország elsősorban az autóipari, az elektronikai, a logisztikai és a biotechnológiai szektorban számít külföldi befektetőkre. Bajnai Gordon elismerte, hogy a reformok fájdalmasak voltak, hozzátette viszont, hogy az utóbbi időben nem voltak nagyobb tüntetések vagy sztrájkok, ami azt jelzi: a lakosság megértette, hogy áldozatokra van szükség.

A kormányfő mások mellett találkozott a Deutsche Telekom, az E.ON gáz- és áramszolgáltató, a fékalkatrészeket gyártó Knorr-Bremse igazgatósági tagjaival, a Deutsche Lufthansa elnök-vezérigazgatójával, valamint a Deutsche Bank több vezetőjével. Csütörtök délután Londonba utazott tovább, ahol pénteken találkozik Gordon Brown brit miniszterelnökkel, és előadást tart a London School of Economics-on.

Olvasóink írták

 • 19. load 2009. október 11. 00:35
  „17. fióka
  fioka,
  Az ítéleteid helyett az érveidre lennék kíváncsi, de érveket tőled még nem olvastam. Miért kellene a semmit újraolvasnom?
  A szavak között olvasás a Kádár-rendszer társadalmi kommunikációjának volt egyfajta kényszerű eszköze. Egy demokrácia hiányos korszaké. Miért kellene nekem most a szavak között olvasni egy plurális demokráciában?
  ,,...megmuttatátok hogy kell romba dönteni egy országot" - címezted nekem.
  Magam és a cégem évente 100 milliós tételekben fizet be adókat és járulékokat.
  Ezt az ország romba döntéseként értelmezni egy tudathiányos állapot.
  A somfordálás.
  Hangosan bírálod a költségvetést, de amikor megkérdezem, hogy mit változtatnál rajta és milyen mértékben, akkor a válasz részedről egy nagy okos csend.
  Amikor a pénzügyi műveletek és a GDP általad interpretált összefüggéseit cáfolom, a válasz részedről egy nagy okos csend.
  ,,Most miről beszélsz egyáltalán?"
  Ha ezt neked problémát jelent megérteni, akár be is fejezhetjük a vitát.
  De még mindig nem tudom, hogy a libafingnak miért lenne a köztörvényesek között a helye.
  Erről talán mondhatnál valamit!”
 • 18. gjozsi88 2009. október 10. 16:03
  „Load!
  Akkor pontosítom: szerintem arra hívtad fel a figyelmet!(gondolom ezt tartod fontosnak)”
 • 17. fióka 2009. október 10. 02:28
  „load 2009.10.09. 21:53--->Ez is egy felfogás,hogy tök mindeggy kijön úgy is ez lesszigazad is van szarjon rá mindenki mi lessz.Egyébként meg mit érveljek már,olvass vissza és próbálj a szavak között is olvasni,ha nem megy akkor hajrá MSZP hajrá Fidesz megmuttatátok hogy kell romba dönteni egy országot,és ha nem lenne a jobbik vagy tök mindegy milyen párt akkor is nagy ívben tennék rá mert az biztos,hogy erre a két pártra épeszü ember nem szavaz.És mit somfordálok?Milyen nagyképüség? Most miről beszélsz egyáltalán?Szerintem gjoszi88-al válvetve irányíthatnátok ezt az országot.”
 • 16. load 2009. október 09. 21:53
  „14. fióka
  Ha a Yutube helyett gazdasági ügyekben az Economistot, a Wall Street Journal-t, vagy akár a Figyelőt olvasnád, nem írnál olyan ostobaságokat, mint amikre a napokban igyekeztem felhívni a figyelmedet.
  Ne történelem könyveket ajánlj gjozsinak, hanem érvelj!
  Támaszd alá érvekkel, adatokkal, számokkal a saját álláspontodat!
  Nem elsomfordálni kell a kényes kérdések elől, hanem megpróbálni megválaszolni.
  Megpróbálni, ha képes vagy rá.
  Ha nem, akkor ezt be kellene ismerni.
  Az üres nagyképűség nagyon feltünő tud ám lenni.”
 • 15. load 2009. október 09. 21:42
  „11. gjozsi88
  A 4-es hozzászólásomban az általatok (Csetneky is) hivatkozott idézet Bajnaitól van.
  Nem én mondtam.
  A következő kormánynak vagy le kell hívni az IMF hitel eddig megmaradt részleteit, vagy tartania kell a kiadások visszafogásának megkezdett trendjét, hogy az adósságszolgálatot a tőkepiacról finanszírozhassák.
  Ezt valaki vagy megérti, vagy nem.
  Ha nem, akkor buzizik, zsidózik, kommunistázik.
  Rájuk kár az energiát pocsékolni.
  Pár év múlva majd rájönnek, hogy megint becsapták őket és nem értik, hogy miért és hogyan.
  Hát úgy, hogy nem gondolkodnak.
  Csak hisznek.
  Vakon.
  Jön majd más, aki megint többet ígér, és a folyamat újra indul.
  A remélt virágos szebb jövő meg távolabb lesz mint a Hold.”
 • 14. fióka 2009. október 09. 21:32
  „gjozsi88 2009.10.09. 17:11--->látommég mindíg nem látod a fától az erdőt.Amit te írsz az már egy úgymondván végkifejlete egy alattomos árulásnak az eredménye,de megint nem azt nézed miért kerültünk ide hanem azt ,hogy ebben a nagy szarban amibe vagyunk mit tudnak csinálni azok akik belevittek.
  gyors átfogó tanulmány kaphatsz ha rámész a Youtube-re és beírsz pár szót,igaz azt sem kell mindent elhinni ,de hidd el sok igazság van fent és ha tényleg érdekel a dolog akkor elővehetet a történelem könyvet vagy akár meglátogathatsz pár könyvtárat.”
 • 13. kolombela 2009. október 09. 18:58
  „úgy látszik gjozsi88 az mszp-szdsz önjelölt(?) propagandistája.”
 • 12. kolombela 2009. október 09. 18:55
  „2. knifemaster 2009.10.09. 08:43
  Ezzel a kijelentéssel bajnai egy kicsit sietett. Megvárhatta volna az 23-át aztán utána dicsekedjen.
  Azért elég cinikus egy kijelentés, bármilyen megmozdulást (persze nem a buzikét) drasztikusan szétvertek.”
 • 11. gjozsi88 2009. október 09. 17:11
  „Csetneky
  Load az általad idézett mondatban azt is mondta(amivel egyetértesz), hogy a populizmus, ami a jobboldal sajátossága most, az nem megoldás!
  fióka!
  Munkahelyeket csak az tud teremteni, aki uralja a piacot( a belföldi piac nem számottevő), ebből következik, hogy a multinak kell engedni a munkahelyteremtést, mert jelenleg a tőkeerössége miatt ő uralja a világ piacait!
  Hogy miért kell a külföldi hitel? Mert azt is világosan leírtam, hogy szerintem ebben mindannyian benn vagyunk, azaz túl költekeztünk! Nem csak az ország irányítói, hanem a lakosság is, az zömében ellenzéki önkormányzatok, mind! Most sem a józan ész diktál nálatok, hanem a kormányra kenitek az egészet, mert nem fogta a kezed, amikor a hitelszerződést aláirtad és ezzel eladósodtál!(magyarul: a "zsidótól" kértél pénzt a jampizáshoz, és meg vagy sértődve, hogy ki kell fizetned)”
 • 10. Csetneky 2009. október 09. 15:06
  „A libás szerint a következő kormánynak kellene józan gazdálkodást folytatnia. Ebben egyetértünk. Azzal azonban kiegészíteném - már az igazság kedvéért - amennyiben az előző kettő kormány is ezt tette volna, soha nem jutunk ide! Gondolok itt a D 209-es és Böszme, illetve a Böszme és Libás konfigurációra.

  Egyébként loadnak teljesen igaza van: "nem olyat, amely hamis ígérgetések mentén újra a csőd közelébe viszi az országot".

  Tehát soha többé Mszp-t, amely két választást is megnyert hamis ígérgetések, hazugságok és csalások sorozatával, azután pedig csődbe vitte az országot.”
 • 9. fióka 2009. október 09. 14:43
  „javít:Te semmit alárulom”
 • 8. fióka 2009. október 09. 14:41
  „gjozsi88 2009.10.09. 13:34--->munkehlyeket teremt látom ?Hol?Kinek? A munltiknak akikkel elárasztották az országot aztán fogják megukat azt goo.Valahogy nagyon más világba éltek ez amit az országban most láttok az egy előre levezényelt forgatókönyv alapján megy ami az ország pusztítását felvásárlását eredményezi.Nem lehettek ennyire naivak?Az a sok tőke hitel amire most rá vagyunk szorulva nem kellene ha nem ezek az emberek irányítanák az országot és szándékkal csinálják ezt fogjátok már fel és ,hogy honnan jön a pénz szerinted?Megsúgom Izraelből ahonnan nemrég jött haza a libajnai és ott csókolgatta a seggüket,hogy milyen jó a magyar gazdaságnak az Izraeki tőke.Fel tudod te fogni mik vannak a háttérbe?A zsidóktól kapod a milliárdokat akik a ha utánna nézel a történelembe soha semmit nem csináltak ingyen a föld söpredéke rosszabak a cigóknál is mert nekik van pénzük.Azt 2 múlva azt mondják kérjük vissza a pénzünket mert azt fogják mondani akkor mit adsz vissza hm?Te semmi alárulom ezek adják cserébe a hazádat mert fizetni nem tudunk.”
 • 7. janika 2009. október 09. 13:59
  „Ugyan már "gjozsi88" hol van itt szocializmus? Már húsz éve vadkeleti demokrácia, azaz vadkapitalizmus uralkodik piros könyves vezetőkkel! Célja az emberiség kizsákmányolása mindenáron!”
 • 6. gjozsi88 2009. október 09. 13:34
  „fióka!
  Az ország alapvető problámája az elmúlt időszakának a túlköltekezése, ebben benn van az állami fejlesztések (autópályák, infrastrukturák, egyébb felújítások), benn vannak az önkormányzatok, azok adósságai(pl. Esztergomba a 21 milliárdos költségvetéshez képest ugyanennyi a város adóssága, ugyanakkor benn van a lakosság eladósodása!
  Erre kellett azt mondani, hogy vége, ez így fenntarthatatlan!
  A fejlesztéseket nem lehet nagyon csökkenteni, mert munkahelyeket tart fenn, gazdaságot tartja mozgásba! A lakossági hitelek azok még évtizedekig nyomják a vállat!
  Marad a nagy ellátó rendszerek, egyébbként pazarló rendszerek ésszerüsítése, ami az állami szerepvállalás visszaszorulásával fog járni, azaz megszorítás! Az államnak nincs pénze szoci kiadásra, ingyen utazásra, mindenkinek( gazdasági igényektől elrugaszkodott arányban) ingyen diplomára, a világon egyedül a legnagyobb önkormányzati rendszerre,a lakossághoz viszonyítva nagy számú,egyben pazarló eü. intézményekre...!
  Ez az ésszerűsítés megszorítással jár!
  Nem akartuk magunktól, elüldöztük az elöző Gyurcsány kormányt, mely megpróbálta elkezdeni a reformokat, most majd a világ pénzügyileg rákényszerít bennünket!
  A sors iróniája, hogy valószinű annak Orbánnak kell ezt megtennie, aki mindent megtett, hogy reformokat ne lehessen megtenni!
  loadnak igaza van, a világ kikényszeríti a szocializmus felszámolását, ami a gazdasági és költségvetési politika mostani folytatását jelenti, ha tetszik, ha nem!!!”
 • 5. fióka 2009. október 09. 13:05
  „nem kell itt csőd közelébe vinni semmit ott állunk a szakadék szélén és csak egy enyhe fing és már bent is vagyunk.
  "z utóbbi időben nem voltak nagyobb tüntetések vagy sztrájkok, ami azt jelzi: a lakosság megértette, hogy áldozatokra van szükség."--->aha megértette amikor a rendőrség szétverte a fejüket ha kimertek menni ,igen megértette.
  megint vak vezet világtalant:D”
 • 4. load 2009. október 09. 12:23
  „3. taki
  "Meggyőződésem, hogy folytatódni fog a kilábalási program, (a következő kormánynak) nincs más választása. (...) Olyan politikát kell folytatniuk, amely elősegíti a növekedést és nem olyat, amely hamis ígérgetések mentén újra a csőd közelébe viszi az országot"
  Diszlexia rulez.”
 • 3. taki 2009. október 09. 10:31
  „miért, ezek szerint a mostani nem józan gazdálkodás, kis libatolvaj?? :))))”
 • 2. knifemaster 2009. október 09. 08:43
  „"z utóbbi időben nem voltak nagyobb tüntetések vagy sztrájkok, ami azt jelzi: a lakosság megértette, hogy áldozatokra van szükség."
  Nem ,a lakosság azt értette meg ,hogy szarnak a fejükre.Hogy demokrácia mint olyan,nem létezik.Hogy a parlamenti férgek nem értük dolgoznak.S hogy az utcára vonulás nem hoz eredményt.Majd hoz más.
  Alsó széle közepe.”
 • 1. fióka 2009. október 09. 08:13
  „az a libafing beszél józan gondolkodásról mikor a köztörvényesek kötött kellene lennie.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő a földgáz ára a világpiacon, a forint erősödése mérsékelheti a belföldi árat

A világpiacon nő a földgáz ára, de a forint erősödése mérsékelheti a belföldi árat - közölte… Tovább olvasom