Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Bajnai: a kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét

A kormány elfogadta a 2010-es költségvetés tervezetét, amely szigorú, takarékos, de néhány területen többletforrást tartalmaz - jelentette be Bajnai Gordon szerdán Budapesten.


14 óra 20 perc

A miniszterelnök a kormányülést követő sajtónyilatkozatában azt mondta: Magyarország a válság következtében "kötött pályán" mozog, két év alatt összesen 7,5 százalékkal esik vissza a gazdaság teljesítménye, a 3,8 százalékos, "sérthetetlen" költségvetési hiánycél pedig azt jelenti, mindenhol vissza kell fogni a költekezést.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a jövő évi büdzsé fedezetet ad az adócsökkentésre, és még azt is lehetővé teszi, hogy csökkentsék a távhő áfáját. Hozzátette: amellett, hogy a költségvetés takarékos, képes az eredmények megszilárdítására, a növekedés újraindítására, ésszerű és a józan ész vezeti.

A kormányfő az adócsökkentést a jövő évi büdzsé egyik legfontosabb elemének nevezte, amely nemcsak jövő évre, hanem hosszú távra is szól, hiszen azzal a későbbi növekedést, az újabb munkahelyek létrejöttét alapozzák meg. Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy jövőre a vállalkozások is jobban járnak, 400 milliárd forint többlet marad náluk a járulékcsökkentés miatt.

A takarékosság ellenére vannak a költségvetésben kiemelt feladatok, a miniszterelnök ezek közé sorolta a közbiztonságot, a fejlesztéseket és a munkahelyteremtést.

Az Út a munkához program kapcsán kiemelte, hogy 2010-ben kinyitják a programot a magánszféra, az állami önkormányzati vállalatok felé, és jövőre e célra 13 milliárd forinttal több hazai, valamint 7,5 milliárd forinttal több uniós forrást biztosítanak.

Bajnai Gordon leszögeztet: a közbiztonságra jövőre nyolc százalékkal többet költ az állam az ideihez képest, ez 23,5 milliárd forintos többletet jelent.

Az egészségügy kapcsán a kormányfő azt mondta, e területre is több pénz jut, mint idén, összesen 730 milliárd forint, ami 15 milliárd forintos többletet jelent 2010-ben. Hozzátette: e többleten felül az intézmények kiadásai 18 milliárddal kisebbek lesznek amiatt, hogy jövőre csökkennek a járulékterhek.

Soha ennyi pénz nem jutott még Magyarországon gazdaságfejlesztésre - szögezte le a miniszterelnök. Mint mondta, 700 milliárd forint szerepel a 2010-es költségvetésben fejlesztésekre döntően uniós forrásból. Kitért arra, hogy a hazai forrású önkormányzati fejlesztéseket fel kell függeszteni egy évre, de az uniós támogatások önrésze megmarad, a nagyléptékű fejlesztéseket megfelelően finanszírozzák.

Bajnai Gordon emlékeztetett, hogy a kormány a válság miatt 111 milliárd forintot csoportosított át a hazai kis- és közepes vállalkozások közvetlen támogatására.

Az állami kiadások visszafogásáról szólva megismételte, hogy az önkormányzatok jövőre mintegy 120 milliárd forinttal költhetnek majd kevesebbet, de ez valójában 85 milliárd nettó elvonást jelent. Ezt azzal magyarázta, hogy egyes tételeken, például az Út a munkához programon, a közbiztonság erősítésén keresztül plusz forrásokhoz is jutnak, illetve költségek esnek ki többek között a tanulólétszám-fogyás miatt.

Az önkormányzatok támogatása jövőre így 4,8 százalékkal lesz kisebb, mint idén, de kevesebb feladatot és nagyobb gazdálkodási szabadságot kapnak - mondta a kormányfő.

A kormány minden költségvetési tételt biztosít ahhoz, hogy fenntartsák az oktatás színvolát - szögezte le Bajnai Gordon.

"A kormány feszes és felelősségteljes költségvetést készített, ez kell most ahhoz, hogy Magyarország talpon maradjon, és később erről a szilárd talapzatról elrugaszkodhasson, ez kell ahhoz, hogy az eddig elért eredményeket bebetonozhassuk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Közölte: szeptember 11-én a költségvetés tervezetét benyújtják a parlamentnek. De - mint mondta - a kormány feladata nem ér véget a költségvetés elfogadásával, folytatni kell a válságkezelést.

Korábban

A jövő évi büdzsé igazodik a kabinet várakozásaihoz, miszerint az államháztartás hiánya 2010-ben a GDP 3,8 százalékára csökkenhet, illetve, hogy a GDP nominális szinten nem változik, reálértéken 0,9 százalékkal csökken.

A kormány azzal számol, hogy a 2010-es költségvetésben 400 milliárd forinttal kevesebb lesz a bevétel.

Így ekkora megtakarításra van szükség, amelynek felét a központi költségvetésből "fedezik".

A másik felét az önkormányzati 120 (nettó 85-90) milliárd forintos, illetve a közösségi közlekedést érintő 40 milliárd forintos forráskivonásból fedezik.

Több támogatásban részesül jövőre a közbiztonság, a foglalkoztatás és az egészségügy. A törvényjavaslatot várhatóan pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek.

Olvasóink írták

 • 5. hehe08 2009. szeptember 10. 20:35
  „Nos az adósáv 5.000.000 forintig 17% lesz.... ez így az egyszerű embereknek tálalva tényleg adócsökkentés, DE!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A szuperbruttósítás miatt a bérre rá kell tenni a tb-t és abból adózni ami miatt jelentős plusz bevételre tesz szert az állam.....
  persze ha a cégek akiknek a termelése 30-70%-ot esett vissza ezt meg tudják finanszírozni.......

  Mert azért lássuk be, hogy nem az állami alkalmazottak tartják el a büdzsét, hanem a mindig szidott vállalkozói réteg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  És azt se felejtsük el, hogy a GDP mondogatása közben elvtársaink a kiszámításnál mindig elfelejtik levonni a multik által kivont pénzeket..... hoppá... így máris 4-5 %-kal rosszabbul álunk.......!!!!!!!!!!!!!!

  Egy kicsit fel kellene nyitni az emberek szemét!

  Ebben a kisalföldnek is jelentős szerepet kellene vállalnia!!!!!!!!!!
  Mert egy esetleges (az egyre rosszabb közbiztonság és pénztelenség miatt kirobbant) polgárháború kialakulásának lehetőségében az újságíróknak hatalmas felelőségük van!!!!!!

  Ezt kérem ne moderálja ki, hanem inkább gondolkozzon el rajta! Köszönöm!”
 • 4. 13.István 2009. szeptember 10. 10:56
  „Megint új bivalybőr táskát csináltatnak , viszik a parlamentbe és legkésőbb
  jövő juniusban pótköltségvetés !
  Egy reklám szatyor olcsóbb lenne nem keltene föltűnést .”
 • 3. kolombela 2009. szeptember 10. 00:00
  „2. load 2009.09.09. 22:53
  Gratulálok. Szép védő beszéd (mondat) volt a jelenlegi és a volt ballibsi kormányok mellett.”
 • 2. load 2009. szeptember 09. 22:53
  „Nem.
  Ebben az esetben az van, hogy a hülyék nem értenek a makroökonómiához.
  Ami adókönnyítés megengedhető 2,9% költségvetési hiánycél esetén, az nem engedhető meg 8% környékén.
  Ennyi.”
 • 1. Csetneky 2009. szeptember 09. 14:44
  „"A kormányfő az adócsökkentést a jövő évi büdzsé egyik legfontosabb elemének nevezte, amely nemcsak jövő évre, hanem hosszú távra is szól, hiszen azzal a későbbi növekedést, az újabb munkahelyek létrejöttét alapozzák meg."

  Ez érdekes. A Fidesz évek óta ezt hajtogatja, a böszme Gyurcsány meg folyamatosan állította, hogy hülyeség. Még akkor is, amikor már a fent nyilatkozó libás volt a gazdasági minisztere. Akkor most mi van? Hülyék, vagy hazudnak, vagy hülyék és hazudnak? Tartok tőle, hogy a harmadik variáció a nyerő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

120 esetben csaptak le: autófeltörés rádiós kódlopóval

Több mint 120, rádiós kódlopóval elkövetett gépjárműfeltöréssel gyanúsítják azt a héttagú bandát,… Tovább olvasom