Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Bajnai: 3,5 százalékos GDP növekedés esetén nyugdíjprémium

A kormány 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén nyugdíjprémiumot kíván adni a nyugdíjasoknak - jelentette be pénteken az Idősügyi Tanács ülésén Bajnai Gordon miniszterelnök. Így annyi heti plusz nyugdíjat kapnának az idősek, ahány százalékkal a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. 7,5 százalékos növekedés esetén ismét kaphatnának 13. havi nyugdíjat - tette hozzá.
A kormányfő változtatna a nyugdíj indexálás-rendszerén is. Bajnai Gordon azt javasolta az Idősügyi Tanácsnak, hogy 3 százalékos gazdasági növekedésig a nyugdíj őrizze meg reálértékét. 3 és 4 százalék közötti növekedés esetén a nyugdíjak számításánál 20 százalékban vennék figyelembe a reálbérek alakulását, 80 százalékban pedig az infláció mértékét. 4-5 százalék közötti emelkedés esetén a reálbérek 40, míg az infláció 60 százalékban számítana be. A jelenleg is érvényes indexálási rendszert - vagyis azt, amelyben 50-50 százalékban veszik figyelembe a reálkeresetek, illetve az infláció alakulását - csak 5 százalék feletti növekedés esetén vezetnék be - mondta a kormányfő. A miniszterelnök megerősítette, hogy az erre az évre tervezett nyugdíj-korrekciót csak jövőre hajtanák végre, míg a 2010-re jelzett újabb módosítást bizonytalan ideig elhalasztanák. Bajnai Gordon a nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban megismételte, hogy a férfiaknál 2012-től hat év alatt emelkedne 62-ről 65 évre a korhatár. A nőknél 2014-től emelkedne ugyanilyen fokozatosan a nyugdíjba lépés ideje. Bajnai Gordon hozzátette, hogy a 13. havi nyugdíjat az ország jelenleg nem tudja kifizetni, így 2009-ben nem kapják meg a nyugdíjasok az idei évre tervezett nyugdíj-kiegészítés második felét és jövőre sem lesz 13. havi nyugdíj.

Olvasóink írták

 • 5. 13.István 2009. április 26. 08:43
  „PRIMAK-KLIMAX”
 • 4. Feri1 2009. április 25. 10:43
  „Tudom, hogy a szoci szimpatizánsok szerint már nem ő az uralkodó, de a valóság mást mutat. Részükre egy kis keserű:
  A szociális otthon igazgatója találkozik az utcán Gyurcsány F.-el, és elpanaszolja neki, hogy megélhetési gondok miatt sajnos el kell adniuk a televíziókészüléküket.
  Gy. F. erre felkiált: Nehogy eladják a tévéjüket, hiszen rövidesen új műsorpolitikával rukkolunk elő. Minden nap valaki más lesz adásban.
  - Hétfő: én leszek műsoron
  - Kedd: a feleségem
  - Szerda: az egész családom
  - Csütörtök: az MSZP frakció
  - A hét hátralévő részében a népé a képernyő.
  Igazgató hazamegy és megnyugtatja a ház lakóit: Nem kell eladni a készüléket! Minden nap fantasztikus filmeket fognak sugározni!
  - Hétfő: A félkegyelmű
  - Kedd: A makrancos hölgy
  - Szerda: Rém rendes család
  - Csütörtök: Ali baba és a 40 rabló
  - A hét hátralévő részében: Nyomorultak”
 • 3. Primax 2009. április 25. 07:58
  „Viktor ígért már 14. havi nyugdíjat is.
  Nosza, meg kell gyorsan választani és minden rendben lesz ezügyben....
  Ez a Bajnai-ígéret olyan, mint az összes az elmúlt 20 évben : "Majd, ha....."
  Tehát : soha.”
 • 2. pampus 2009. április 25. 06:35
  „Hát igen míg Bajnaié a sütemény a nyugdíjasoké az illata!”
 • 1. 13.István 2009. április 24. 21:19
  „Álmodik - Álmodik ,de meddíg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH kiküldte ajánlatait

Nyugat-Dunántúl - Az adózóknak az idei évtől adódott lehetőségük a könnyű és gyors önadózási módra,… Tovább olvasom