Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Bajnai-csomag: tényleg fájni fog

Magyarország - Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt csütörtökön nyilvánosságra hozta tervezett csomagjának részleteit, amely a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége országgyűlési képviselőinek aláírására vár. A dokumentum összefoglalja azokat a „fájdalmas, lemondást jelentő" intézkedéseket, amelyeket a parlamentnek még a tavaszi ülésszakon, gyors társadalmi egyeztetést követően meg kell hoznia; ez az állami szférát, a nyugdíjrendszert, valamint a szociális rendszert érinti.

Feltehetőleg alig akad család az országban, amelyre nem lesznek hatással a tervezett megszorítások. A legfontosabb elképzelések közé tartozik a 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetések eltörlése, a lakástámogatások (szocpol, állami kamattámogatás) felfüggesztése, a tömegközlekedési támogatások megkurtítása, a gáz- és távhőár-kompenzáció fokozatos eltörlése, a családi pótlék befagyasztása.

Az MTI kormányzati forrásból úgy tudja, hogy az intézkedéstervezet a februári 230 milliárd forintos kiadáscsökkentő döntésen felül idén további 100–120 milliárd forint megtakarítást jelenthet. A 13. havi nyugdíj 2009-es második részének visszavonása önmagában 80 milliárd forintos tétel.
A Kisalföld megkérdezte a megyei MSZP-s országgyűlési képviselőket, akik úgy nyilatkoztak: készek aláírni a nyilatkozatot. A Fidesz elfogadhatatlannak tartja a csomagot, és hasonló álláspontot tett közzé több érdek-képviseleti szervezet.

A dokumentum szerint a pénzügyi stabilitás megteremtése, a költségvetési hiány kézben tartása és az euró bevezetésének középtávú célja mellett Magyarország rövid távon hármas kihívás előtt áll. Úgy kell átalakítania az állam működését, hogy a kiadás- és adócsökkentés révén könnyítse a munkavállalók és munkaadók terheit, csökkentse az újraelosztás mértékét és képes legyen érvényt szerezni a társadalmi igazságosság elvének. Emellett pénzügyi elsősegélyt kell nyújtania a magyar gazdaság szereplőinek – kiemelten a kis- és középvállalkozásoknak –, hogy talpon tudjanak maradni a válság leghevesebb időszakában. A harmadik: élénkíteni kell a gazdaságot, elsősorban az európai uniós forrásokon alapuló beruházások segítségével. Ez jövőre például a nagy foglalkoztatási igényű építőiparnak több mint 1800 milliárd forint megrendelést jelent.


Ismert, hogy Bajnai Gordon csak akkor vállalja a miniszterelnöki posztot, ha a szocialista és a szabad demokrata frakció tagjai aláírják a fájdalmas intézkedéseket tartalmazó nyilatkozatot és támogatják azt. A Kisalföld megkérdezte a megyei szocialista országgyűlési képviselőket arról, mit terveznek. Kránitz László elmondta, hogy már alá is írta, Papp József – aki kérdésünk idején még nem kapta kézhez a szöveget – úgy fogalmazott, nagy valószínűséggel megteszi ezt. Balogh József, Molnár Csaba és Tóth Tiborné lapunknak kijelentette, ellátja kézjegyével a dokumentumot.

Néhány mondatos megjegyzést is fűztek ehhez. „A mai viszonyok között, Magyarország érdekét figyelembe véve ez a lehetséges legkevésbé rossz megoldás" – mondta Tóth Tiborné. „Ezeket a kemény intézkedéseket meg kell hozni az ország stabilitása érdekében, amelyek a növekedés feltételét is megteremtik. Nem szabad a jövőt veszélyeztetni" – ismertette álláspontját Kránitz László. „Jelezni fogom, hogy a végleges szövegben ne csak a terheket jelentő nyomasztó lépések domináljanak, hanem az európai uniós fejlesztési programok is szerepeljenek" – említett egy hiányosságot Balogh József. „Azért írom alá, mert Magyarország hosszú távú érdekei ezt kívánják. Fontos hangsúlyozni: ez csak a program fájdalmas része, amihez Bajnai Gordon pluszfelhatalmazást kér, de a korábban elhatározott adócsökkentés és gazdaságélénkítés is meg fog valósulni" – indokolta igenjét Molnár Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charles Simonyi az űrből - hallgasák meg Önök is!

Sikerült felvenni a kapcsolatot a világűrben tartózkodó Simonyi Károllyal Magyarországról. Tovább olvasom