Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Bajban kötelező a kártya

Már nem érvényes az E111-es nyomtatvány, helyébe az európai egészségbiztosítási kártya lépett.

Kattintson a képre >>
Kizárólag ennek birtokában kaphatnak egészségügyi ellátást a magyar állampolgárok az Európai Unió másik 24 tagországában, illetve Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben – számoltunk be róla pár napja. Tavaly november óta beszerezhető az egészségbiztosítási pénztárnál az európai egészségbiztosító kártya, de a múlt év végéig még a régi nyomtatványokat is elfogadták az Európai Gazdasági Térség tagjai. Január 1-jétől azonban az említett országokban már csak az új változattal tudják igazolni a jogosultságot a magyar utazók.

Érdemes megjegyezni, hogy a kártya nem helyettesíti a klasszikus utasbiztosítást – azzal ellentétben nem fedezi például a poggyászkárokból adódó költségeket. Viszont igénybe lehet venni a kártyával minden olyan ellátást, ami a kint érvényes szabályok szerint jár az adott ország polgárainak, ha betegek lesznek, vagy balesetet szenvednek, és nem minősülnek úgynevezett előre tervezhető szolgáltatásnak.
Fontos az is, hogy a kártyát csak azok a szolgáltatók fogadják el, amelyeknek van szerződésük az adott ország társadalombiztosítási szervével, ráadásul az Európai Unió tagállamainak többségében sem ingyenes minden egészségügyi szolgáltatás. Ezért valamekkora összeget, úgynevezett önrészt a biztosítottnak is kell fizetnie. Ugyanez érvényes a kártyával érkező magyar állampolgárokra is.

Dr. Schneider Ernő, a megyei egészségbiztosító pénztár sajtóreferense a Kisalföldnek elmondta: Győr-Moson-Sopronban egyetlen helyen, a győri ügyfélszolgálati irodában (Szabolcska u. 1/A) lehet kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát. Ehhez személyi igazolványt, munkáltatói igazolványt és tb-kártyát kell felmutatni, ha ezek megvannak, akkor ott el is készítik a hivatalos azonosítót. A plasztikkártya ingyenes, a kiváltásától számított egy évig érvényes, de nyugdíjasok és 17 évesnél fiatalabbak esetében az érvényességi idő három év.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7-es erősségű földrengés a Fidzsi-szigetek és Tonga között

Erős, a Richter-skála szerint 7-es fokozatú földrengés rázta meg kedd hajnalban a Csendes-óceán déli… Tovább olvasom