Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Bajban az olimpiai bajnok: elfogták Farkas Pétert

Elfogták Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot Andorrában. Barcelona aranyérmesét hét év fegyházra ítélték két hete.

15 óra 36 perc - A rendőrség hamarosan fotót közöl az elfogásról 

Egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség a tavaly november óta szökésben levő Farkas Péter olimpiai bajnokot december 26-án éjszaka - erősítette meg vasárnapi sajtótájékoztatóján Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az MTI értesülését.

A vezérőrnagy ismertetése szerint Farkas Péter - aki öccse jogosítványával igazolta magát - jelenleg kiadatási letartóztatásban van. Tóth Gábor nem kívánt becslésekbe bocsátkozni arról, hogy mikor hozhatják haza az elítélt sportolót, csak annyit mondott, hogy szerinte "rövid időn belül".

Szólt arról is, hogy körülbelül egy hónapja szerzett tudomást a rendőrség arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló. Mint elmondta, titkosszolgálati eszközöket is bevetettek Farkas Péter elfogása érdekében, s arra is kitért, hogy a BRFK munkáját a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is segítette.

Tóth Gábor Papp Péterrel, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a Pest megyei rendőröknek olyan operatív információjuk volt, ami nagyban segítette Farkas Péter elfogását, így kapcsolódott be a másik rendőri szerv is a nyomozásba.

Konkrétumot erről - a nyomozás titkosságára hivatkozva - viszont nem közöltek a rendőri vezetők. A budapesti rendőrfőkapitány példaértékűnek nevezte az andorrai rendőrökkel való együttműködést, amelynek előzménye, hogy a francia nagykövetség segítségével vették fel a kapcsolatot velük, miután pontos információhoz jutottak a sportoló hollétéről.

Hozzátette: az andorrai rendőrség nemzetközi csoportjától gratuláló levelet kaptak, melyben csak annyit közöltek, hogy elfogták Farkas Pétert, aki elmondta a rendőröknek, hogy a testvére okmányával igazolta magát. Továbbá kaptak egy fotót az elfogásról, amelyet a rendőrség a honlapján nyilvánosságra is hoz - közölte. Tóth Gábor további részletekkel az elfogásról nem tudott szolgálni, így az sem tisztázott, hogy mit keresett az élsportoló Andorrában, s tanúsított-e ellenállást az intézkedés során.

Arra a kérdésre válaszolva, mely szerint korábban még arról számoltak be egyes sajtóhírek, hogy Farkas Péter Thaiföldön bujkálhat, Tóth Gábor azt mondta: nekik viszont arról volt információjuk, hogy Farkas Péter Spanyolországban, Valenciában tartózkodik.

A vezérőrnagy elmondta: a rendőrség megkezdte a kiadatással kapcsolatos eljárást, de az ügy kezelését az IRM veszi át.

Szintén kérdésre válaszolva azt közölte: nem folyik további eljárás a sportolót jogerősen hét év szabadságvesztésre kötelező ítélet után azzal kapcsolatban, hogy kik lehettek a kábítószerültetvény vásárlói.

13 óra 08 perc - A nagykövetségen egyelőre nem tudják megerősíteni Farkas elfogását 

Sem Magyarország barcelonai főkonzulátusa, sem a madridi nagykövetség nem tudta megerősíteni vasárnap késő délelőtt az MTI-nek azt az értesülését, amely szerint Andorrában elfogták Farkas Péter szökésben lévő olimpiai bajnokot.

Wirth László, a madridi nagykövetség ügyvivője azt közölte az MTI-vel, hogy az andorrai hatóságok nem értesítették a külképviseletet Farkas Péter elfogásáról. Ugyanezt mondta Medveczky Iván, Magyarország barcelonai konzulja is. Medveczky szerint az andorrai hatóságoknak kötelességük lenne értesíteni egy magyar állampolgár elfogásáról a barcelonai konzulátust.

A konzul ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy amikor elfognak egy feltételezett bűnelkövetőt, az illetőnek ki kell töltenie egy kérdőívet, s ebben szerepel az a kérdés is, hogy fel kívánja-e venni a kapcsolatot országa diplomáciai képviseletével.

Ha az illető nem igényel ilyet, akkor megtörténhet, hogy a rendőrség nem értesíti a konzulátust - hívta fel a figyelmet a barcelonai konzul, aki szerint ez esetben a két ország igazságügyi szervei lépnek egymással kapcsolatba.

11 óra 35 perc - Az olimpiai bajnok "visszatért" az Ibériai-félszigetre

Az MTI információi szerint a rendőrség hónapok tudta, hogy Farkas Péter az Ibériai-félszigeten bujkál.

Farkas Pétert december 12-én távollétében jogerősen hét év fegyházra ítélte Fővárosi Bíróság kábítószerrel való visszaélés miatt.


Farkas Péter az MTI információi szerint az Ibériai-félszigeten bujkált.
Farkas Péter az MTI információi szerint az Ibériai-félszigeten bujkált.


A BRFK Nyomozó Főosztály Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai több hónapos felderítőmunka eredményeként 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben.

A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették. Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett, majd új eljárást rendelt el.

A sportolóra tavaly novemberben első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba.

Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe. Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban mostanáig ismeretlen helyen tartózkodott.

A sajtó többször írt arról, hogy Farkas Péter esetleg Thaiföldön bujkál. Tavaly december elején európai elfogatóparancsot adtak ki, miután szemtanúk a bécsi repülőtéren látták a sportolót, de azt nem tudni, onnan hová ment.

A vádhatóság ezután az első fokon kiszabott ötéves szabadságvesztés súlyosítását kérte a szökésben levő Farkas Péterre, az olimpikon védője ugyanakkor felmentést indítványozott.

A másodfokú bíróság december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hétre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta.

A bíró az indoklásban azt mondta, a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át "irdatlan mennyiségű" kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy értékesítették.

Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglannal is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

A tényállás szerint Farkas Károly és a harmadik vádlott egy XVIII. kerületi ingatlanon sok millió forintért föld alatti rejtekhelyen kialakított locsoló és szellőztető berendezésekkel is felszerelt helyiségben termesztette a cannabist, amelyből marihuánát állítottak elő, Farkas Péter pedig mindehhez segítséget nyújtott.

Farkas Péternek a kiszabott hétéves jogerős fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is ki kell töltenie.

Az Országgyűlés a napokban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint jövő év januárjától nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Syracusa 2009. december 29. 18:01
  „Ha ráérez a dalra a kaptárban,talán az életjáradékát sem veszíti el
  és újra indulhat a mezőgazdaság!”
 • 29. Imcsi 2009. december 29. 14:00
  „"2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő marihuánát találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben.
  A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették."

  A helyszínen, nem a helyszín közelében! És a ház valamelyikük tulajdona is! Tényleg semmi közük hozzá?”
 • 28. akinemfél 2009. december 29. 12:22
  „Hárman kapálgatták,szedték a gyomokat,feldolgozták.... Nem nyomozták,hogy eladták-e.... Biztos,hogy bunosok ?
  Azt olvastam,hogy tévedett a magyar rendorség Morral kapcsolatban - kétszer ultettek le ártatlanokat,
  a kormendi gyerekgyilkos is szakértok szerint nem lehetett a gyilkos,de azért ult 9 évet a biztonság kedvéért és amikor kijott megfenyegették hivatalos helyekrol és nem adták ki neki az iratait,hogy harcolhasson az igazáért,stb...
  Ez a torténet,ami miatt leultetik nagyon úgy tunik,hogy beleillik ebbe a sorba,hiszen hihetetlen,hogy csak hárman értékesítettek ennyi anyagot,hihetetlen,hogy mindent személyesen csináltak az ultetvényen pedig rég milliárdosok voltak,de maguk kapálgatták a novényeket,fel nem foghatom miért nem vizsgálták végig az elosztási hálozatot... Hacsak nem,kiderult,hogy semmi kozuk az egészhez,de mivel a sajto már olyan hangosan beszélt a bunozo olimpiai bajnokrol - így hát ez lett belole. En sajnálom oket. Valoszinuleg rosszkor voltak rossz helyen,de lehet,hogy teljesen ártatlanok - a Kisalfold cikke alapján megítélve.”
 • 27. miracle 2009. december 28. 17:26
  „"Tudtommal szabadlábon védekeztek, akkor pedig mi jogon tartották volna vissza Őket?"
  Ja, hát ez teljesen normális dolog, hogy amikor hallom az ítélethirdetés elején, hogy 5 év, és ez természetesen nem tetszik, akkor fogom magam fél óra múlva és elsétálok Andorrába, én most éppen szabad lábon védekezem jelszóval.
  Nem is tudom miért nem csinálja mindenki ezt? Nem tetszik az ítélet, megsértődöm és elbattyogok.
  Persze mindig van lejjebb is: amikor végighallgatja, aztán meg hazaküldik (!), hogy majd szólunk, ha be kell vonulni. És persze megszökik. És hogyne szökne meg, mikor ma olvastam, hogy a szökésért - megint csak természetesen - SEMMI pluszbüntetés nem jár.”
 • 26. Imcsi 2009. december 28. 13:33
  „"Azon még a mai napon is tudok röhögni (kínomban), hogy FK kimegy, nem jön vissza, erre pár óra múlva FP-t is hagyják kisétálni."
  Tudtommal szabadlábon védekeztek, akkor pedig mi jogon tartották volna vissza Őket?

  Most pedig a telefonhívások alapján nem lehetett nehéz megtalálni!”
 • 25. RickCartman 2009. december 28. 13:19
  „"élettársa buktatta le" a hír szerint, vagyis a nője nem bírta nélküle...
  tévében pedig a szöszi ügyvédnő nyilatkozta, hogy ő bizony kapcsolatban van vele, tájékoztatta, hogy már hét évnél tart a bünti, de nem köteles elárulni, hol bujkál védence...
  keresd a nőt - ez az ügy tanulsága......”
 • 24. VargaP 2009. december 28. 10:48
  „az ÜGY!!! így nagybetűvel, 2004-ben kezdődött. Gratulálok, csak így tovább a Lenini úton”
 • 23. 13.István 2009. december 28. 10:20
  „Miért van bajban hét éven át etetik ,itatják,világítanak , mosnak rá ! Lehet valmi VIP. cellába kerül !
  Semmi gondja világra ,két év után meg jó magaviselet miatt harmadolják a büntit !!”
 • 22. viperetta335 2009. december 28. 10:13
  „Szerintem ő úgy szökött meg,hogy maga se hitte el,hogy sikerül.Így kisétálni a bíróságról.Ha teljesen el akart volna tűnni,akkor nem tartott volna kapcsolatot senkivel.Szegő András telekürtölte a médiát azzal,hogy naponta beszélnek,stb.Csak idő kérdése volt,hogy megtalálják,és ezt nyilván FP is tudta.”
 • 21. ggg 2009. december 28. 08:59
  „hatalmas ez ..<moderálva>, ahogy elsétált a tárgyalásáról...a ... fakabátok meg csak lestek.”
 • 20. akinemfél 2009. december 27. 21:59
  „Hárman kapálgatták,szedték a gyomokat,feldolgozták.... Nem nyomozták,hogy eladták-e.... Biztos,hogy bunosok ?”
 • 19. raffy2 2009. december 27. 21:03
  „hát nem tudom sajnálni,ha elkövette amivel gyanusítják,megérdemli a büntetését.”
 • 18. miracle 2009. december 27. 19:17
  „Azon még a mai napon is tudok röhögni (kínomban), hogy FK kimegy, nem jön vissza, erre pár óra múlva FP-t is hagyják kisétálni.
  Igazi hungarikum.”
 • 17. SPS 2009. december 27. 19:00
  „16-nak
  Igaz, igaz.

  Ssak azt sajnálom, hogy anno azt mondtam, -nem hazánk fiainak, akik azóta megkérdezték, " na most mi van..."- ez a "MI FIUNK",... hát az enyém már régen nem. Csak kérdem: Ha az élsportoloinkban nem bízhatok -Isten kivétel- akkor kiben? _politika egál”
 • 16. RickCartman 2009. december 27. 18:30
  „így helyes, ha valaki bűncselekményt követ el, bűnhődjön, még ha olimpiai bajnok is valamikor. Az teljesen más dolog, a mariska termesztése nagyban, éveken keresztül, eladása, aztán kisétálás a bíróságról, és ugye volt már régebbről egy kis felfüggesztettje, ezeket bizony le kell ülni szépen. Nem kell sajnálni, hogy annak idején izgultunk érte, és szurkoltunk neki, akkor megérdemelte, és most is megérdemli sorsát.”
 • 15. SPS 2009. december 27. 18:17
  „3-nak,
  7-nek ( 10-es véleményed butaság---)
  Igazatok van.

  Remélem az ilyen, ha.... tudják bizonyítani- bár mi tudjuk- a bűnösségét ott rothat ahova való.
  Sajnálom, hogy anno izgultam és szurkoltam érte.”
 • 14. pörkölt 2009. december 27. 17:58
  „4.
  a brinkses fickót külföldön elfogták!”
 • 13. látó55 2009. december 27. 17:52
  „elemér !
  Talán nem ismerte az Andorrai rendóröket !
  cikány !
  Ez az "elvtársazás" valami tévedés Nálad ! Minden ami rossz az bolsi, mindenki aki rossz az elvtárs, minden ami más mint ami te akarsz az baloldali. Nemsokára OV-t is elvtársazni fogod !”
 • 12. jánosi 2009. december 27. 17:48
  „A legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírája megmondta : Magyarországon JOGSZOLGÁLTATÁS van, nem
  igazság szolgáltatás ....................”
 • 11. elemér 2009. december 27. 17:32
  „Baj az ott volt, hogy nem mutyizott a rendörséggel.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó az M1-esen

Egy embert súlyos, hármat könnyű sérülésekkel vittek kórházba a mentők vasárnap, miután felborult… Tovább olvasom