Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Bácskai Mihály: Romantika és valóság

Bácskai Mihály, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium Apáczai- és Radnóti-díjas nyugalmazott igazgatója, az irodalmi–drámai tagozat alapítója Jókai Mór Az arany ember című regényéről beszél.
„Hivatásomból fakadóan is olvasó vagyok, de egy magyartanárnak nem könnyű egyetlen könyvet ajánlani ebben a most folyó nemes versenyben. Igazi olvasóvá sok könyv teszi az embert. Említhetném azokat a műveket, amelyek engem azzá tettek. Kodolányi Juliánus barátja terelte érdeklődésemet a magyarok múltja, a régi haza, az ottmaradtak felé.

Ezért lett a másik szakom a történelem. Sok élményt adtak a kortárs epikusok, de a legkedveltebbek talán Jókai–Mikszáth–Móricz alkotásai. Így szívesen emlékezem most is Az arany emberre.

Felejthetetlenek Jókai leírásai (a Vaskapu, a téli Balaton) vagy az „előre hozott" üldözési jelenet. Romantika és valóság fér meg egymás mellett. A váratlan fordulatok, a jó és a gonosz harca és természetesen a szerelem, mind olyan erényei a regénynek, hogy nem lehet letenni a könyvet. És ott a nagy kérdés: a pénz, a gazdagság tehet-e boldoggá? J

ókai válasza egyértelmű, még akkor is elfogadjuk, ha követhetetlen. Nem menekülhetünk mindannyian a pénz hazug világából a természet és az őszinte szerelem tiszta szigetére, mint Tímár Mihály Noémi mellé.
Aki fogékony a romantikára, szereti a fordulatos cselekményt, a hűséges szerelmet, a romlatlan emberi tartást, annak a XXI. században is ajánlom a könyvet."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pityergő teve története

A különleges dokumentumfilm tulajdonképpeni főszereplője egy kis teve, akiről a mamája nem akar… Tovább olvasom