Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Bácsa története könyvben elbeszélve

„ Ez a világ nekem Bácsát jelenti. A község történetét a kezdetektől Győrhöz csatolásáig, 1966-ig tekintettem át. Ezt követően ugyanis önálló, falusi jellegét csaknem teljesen elveszítette...” – írja közelmúltban megjelent helytörténeti könyvében Petes Katalin.
A „Bácsa története kezdetektől Győrhöz csatolásáig” címq helytörténeti könyv nemcsak a településrészen élők, de a város és részei-

nek története iránt érdeklődők számára is érdekes olvasmány. A kiadvány szerzője, Petes Katalin tanító, mint azt a címben is jelzi, a Győrhöz csatolás 40. évfordulójára állította össze a kötetet.
A könyvből megtudhatjuk többek között, hogy volt egy Esztergető falu (az egyik likócsi utca őrzi a nevét – a szerk.), mely a mai Bácsa délkeleti határa mellett terült el, s az idők során elpusztult. Neve koronként változott, a ma kimondhatatlan Vzturgatw-tól az Ister-

gathew-ig. Héderváry Pál ajándékozása révén 1450 körül jutott Fusker Miklós kezére, aki a föld után felvette az Esztergetheőy nevet.
A többi érdekességet meghagyjuk a helytörténet után érdeklődő olvasóknak, akik a Bácsai Fiókkönyvtárban (Heltai utca 8. alatt) hétfőn és csütörtökön délután, 1200 forintos áron juthatnak a kötethez. Az értékesítés árbevételéből a bácsai óvodának vásárolnak játékeszközöket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóóra

Mosonmagyaróvár. Sári Gyöngyi önkormányzati képviselő holnap délután 4 és 5 óra között a… Tovább olvasom