Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Bábolna ötmilliárdos javulás után

Ezentúl nem kerülik a nyilvánosságot a Bábolna rt. vezetői, kötelességüknek tartják a tájékoztatást – derült ki a cég székhelyén tartott tegnapi sajtóbeszélgetésen, amelyen az elnök a jelenlegi agrárpolitika kritikáját fogalmazta meg.
– A Bábolna rt. előtt két út áll: vagy másfél-két év alatt felmorzsolódik a konkurenciaharcban, vagy ezt megelőzve a térség „multijává", baromfiipari zászlóshajójává válik – mondta el Velez Zoltán, a Bábolna rt. igazgatóságának elnöke azon a tegnapi sajtóbeszélgetésen, amelyen előre leszögezte: a cég privatizációjáról nem beszél, mivel az nem a társaság menedzsmentje, hanem a kormány hatáskörébe tartozik.

Igazi kérdésnek azt tartja, hogy az állami tulajdonú agrárgazdaság a baromfiágazat kelet-közép-európai piacvezetőjévé tud-e előlépni az unió bővítése után. A vezetés ezen dolgozik és elképzelése szerint ez feltőkésítéssel, technikai megújítással, azaz pénzzel és növekedéssel elérhető. Különben viszont nem tudja megőrizni pozí-

cióit az EU-ban, ahol jelenleg az első negyven cég között nem jegyzik és ahol hatalmas a baromfiipari túltermelés, tudtuk meg Veleztől.
Az elnök úgy véli, mindehhez megfelelő nemzeti agrárstratégia kell, jelenleg viszont szerinte nincs modern agrárvízió és agrárelit hazánkban. Meggyőződése alapján a jelenlegi agrárpolitika nem képes kezelni a csatlakozással járó új feladatokat: nálunk még nagy a piactámogatás aránya, az unió viszont inkább a táj- és környezetgazdálkodást finanszírozza.

Marczali Gábor vezérigazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bábolna rt. a hazai baromfiipar legnagyobb családja.
A vállalatcsoport árbevétele tavaly 37 milliárd volt, idén valószínűleg 40 milliárd forint lesz. Elmúlt évi 7,7 milliárdos veszteségét várhatóan 2,7-re csökkenti.

Jelenleg ötezer alkalmazottja van és mintegy 25 ezer baromfinevelővel áll kapcsolatban, az ő sorsuk is a cég jövőjétől függ. Tavaly a vállalatcsoport 67 ezer tonna árut termelt, ezzel hazánkban piacvezetőnek számít. A belföldi értékesítés terén csak hajszálnyival előzte meg Bábolnát a piac második szereplője, a Hajdú-Bét Rt.

Az országos sajtóban felröppentek olyan hírek, miszerint a Bábolna rt. frigyre lép a baromfiipar második legnagyobb hazai szereplőjével, a Hajdú-Bét Rt.-vel. Erre Velez Zoltán úgy reagált, hogy Bábolna egy értelmes házasságban vőlegény tudna lenni, ám jelenleg nem szerelmes. És az egybekeléshez menyasszony és anyakönyvvezető is kell. Úgy véli, piaci részesedését frigy nélkül is növelheti az rt.

Egyébként szlovákiai és romániai érdekeltségek megszerzését vizsgálja. Az elnök azt is hozzátette, hogy koncentráció nélkül a hazai baromfiágazat életképessége megkérdőjelezhető egy olyan koncentrált világpiacon, mint a jelenlegi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Info totem - Győr

Tovább olvasom