Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Bábolna: hétmilliárd az üzletrészért

A Bábolna Zrt. privatizációs tranzakciójához kapcsolódva az állami tulajdonú Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft. 7 milliárd forintért vásárolta meg a Bábolna Takarmányipari Kft. üzletrészét – áll a július 27-i dátummal tegnap megjelent kormányhatározatban.
Az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft. élt ez év június 28-ig érvényes vételi opciójával, amelyet egy korábbi kormányhatározat biztosított számára, mivel a Bábolna Zrt. végelszámolásához 6,5 milliárd forint összegű kölcsönt nyújtott. A tavaly decemberben hozott kormányhatározat szerint annak a 6,5 milliárd forint hitelnek, amelyet az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft.-től kapott a végelszámolásban lévő Bábolna, december 31. volt a meghosszabbított lejárata. A kormányhatározatból kiderül, hogy a tranzakcióból tényleges bevétele nincs a Bábolna Zrt.-nek, de csökken a hitelállománya.
A kormány július 26-án döntött a Bábolna Zrt. privatizációjáról, amelynek értelmében a pályázatot a haszonbérletben maradó teljes – megközelítően 12 ezer hektár – földterület 2020-ig meghosszabbított szerződésével kell meghirdetni (Kisalföld,

augusztus 3.).
Az elfogadott privatizációs koncepció szerint a privatizációt megelőzően értékesítik a Bábolna Zrt. két gazdaságát, a Szendrői Gazdaságot és a Kerteskői Gazdaságot. Ennek a tranzakciónak a keretében a Bábolna Zrt. értékesíti a két gazdaság eszközvagyonát, azaz az épületeket, a gépeket és berendezéseket, miközben megszűnik a Bábolna Zrt. megközelítően 5 ezer hektáros haszonbérlete a két gazdasághoz tartozó földekre.
Az eszközökre kiírt pályázattal egyidejűleg a Nemzeti Földalap (NFA) meghirdeti a két gazdasághoz tartozó termőföldeket a törvényi előírások alapján.
A csődközelben lévő Bábolna Zrt. gazdaságosan folytatható tevékenységeire 2004-ben megalapított Bábolna Élelmiszeripari Zrt. a mostani kormánydöntés alapján támogatást kap. A Bábolna Élelmiszeripari Zrt. végelszámolásáról a múlt év decemberében kormányhatározat döntött. Most a végelszámolás folytatásához 215 millió forint készpénzhez jut a cég, miközben 130 millió forint kötelezettséget átvállal az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV).
A privatizáció előtt rendezik a Bábolna Ménesbirtok Kft. önálló földhaszonbérletét, mivel a cég jelenleg „szívességi” használója a Bábolna Zrt. egyes földterületeinek. A rendezés azt jelenti, hogy megközelítőleg 500 hektár földterület kikerül a Bábolna Zrt. haszonbérletéből, és arra a Ménesbirtokkal szerződik az NFA.
A maradék csaknem 12 ezer hektár földterület sorsa a Bábolna Zrt. sorsától függ: privatizáció esetén marad a Bábolna Zrt. haszonbérletében úgy, mint eddig. Jogutód nélküli megszüntetésre irányuló eljárás (végelszámolás, felszámolás) esetén a földek automatikusan visszakerülnek a Nemzeti Földalaphoz.
A privatizációra nyilvános pályázat keretében bárki pályázhat. A magánosítással a cégnek esélyt kíván adni a túlélésre a kormány. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemes a mentőszolgálaton spórolni?

Tovább olvasom