Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Bababarátság

A gyerekszobákat régen kinőtték a babák. Szenvedéllyé, egész életre szóló élménnyé váltak. A babagyűjtés és babakészítés olyan foglalatosság, melyet jellemzően a felnőttek űznek. A győri Zichy-palota már öt éve ad otthont annak a babakiállításnak, amely nem csupán Magyarországon, de már a határon túl is hírnevet vívott ki magának.

A Zichy-palota igazgatója, Keglovich Ferencné szervezője és átélője is a VI. Nemzetközi Babakiállításnak. Mint a Magyar Bababarát Egyesület elnöke mindent megtesz azért, hogy a babákat, a művészien elkészített babákat népszerűsítse. Maga is gyakorló babakészítő, bár mint mondja, sokat kell még tanulnia.
Az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy világméretű barátságok szövődhetnek. Elképesztő szakirodalma van a babakészítésnek. Ki gondolná, hogy porcelánfejeket is lehet házilagosan gyártani. Az egyesület nemrégiben beszerzett egy olyan kemencét, amely lehetővé teszi, hogy kiégessék a porcelánt. A babák fejét külön sablonokban készítik el. Ezeket aztán ki-ki a saját ízlése, elszántsága szerint díszítheti, gazdagíthatja. Egy-egy porcelánbabánál csupán a felhasznált alapanyag ára elérheti a százezer forintot!
Keglovich Ferencné szerint hazánkban még nincs igazán nagy felvevőpiac  jelentős értéket képviselő babákra. Gyűjtők akadnak, de még kevesen vannak. Azok viszont, akik belekóstolnak a dologba, beleszerelmesednek a babákba, nem tudnak elszakadni tőlük. Gyorsan le kell azonban szögezni, a babakészítés, -gyűjtés nem csak pénz kérdése. Erre pont a győri babakiállítások a jó példák, hiszen itt is felbukkannak olyan kézzel és sok fantáziával készített babák, melyeknél a művészet és nem a felhasznált alapanyag adja az igazi értéket.
A bababarát egyesület elnöke szerint mozgalmuk növekszik. Sorra nyílnak a kiállítások, jönnek az érdeklődők, és ami igazán különleges, a jellemzően női hobbit ár a férfiak is magukénak kezdik érezni. Egy magyar férfi például, aki először feleségével ment el a Zichy-palotába, a már kitűnő és igazán figyelemre méltó fababákat készít.
A VI. Nemzetközi Babakiállításnak hamarosan otthont adó intézményben havonta kétszer klubfoglalkozáson is találkoznak azok, akik szinte megszállott babakészítőknek, -gyűjtőknek mondhatják magukat.

VI. Nemzetközi Babakiállítás — 2002. május 28–június 13.

Az egyre nagyobb ismertségnek és népszerűségnek örvendő kiállításon a
hazai és határainkon túl élő babakészítők újabb remekművei mellett szá-
mos külföldi és hazai múzeum és gyűjtő babái, babaszobái lesznek látha-
tók. A gyermekek körében nagy sikert arató babaszobát is berendezzük ismét, ahol babákat, mackókat öltöztethetnek, játszhatnak velük, a kiállítás ideje alatt szervezett játszóházakban pedig ők maguk is készíthetnek babát.
Nyitva tartás: mindennap 10–17 óráig.
Felnőttbelépő: 400 Ft, diák és csoportos: 200 Ft.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen lemezt!

Nyerje meg Szekeres Adrien "Futok a szívem után" című lemezét! Az Unisextől megismert és megkedvelt… Tovább olvasom