Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Bababarát szállás: egyre több

Bár az emberek általában családostul indulnak nyaralni, sok vendéglátóhelyen egyáltalán nincsenek felkészülve kisgyerekek, esetleg csecsemők fogadására. A helyzet rossz, de javul.

Fontos, hogy a kicsi is jól érezze magát
Néhány éve osztrák szállodai katalógusokban lehetett először találkozni a „bababarát szállás" kifejezéssel, a sógoroknál ugyanis sok szálloda, panzió és vendégház kifejezetten a kisgyerekes családi nyaralásokra „szakosodott". Azóta Magyarországon is megjelentek a hasonló szállások, igaz, messze el vagyunk maradva a tőlünk nyugatabbra fekvő országoktól. Sok helyen még a bébiétel megmelegítése is gondot okoz, nem beszélve a gyerekfürdetésről és a szabadidős programokról.
A bababarát szemlélet jó esetben az egész hotelt, annak minden szolgáltatását áthatja. A családi szempontból „csúcskategóriás" szállodák nemcsak gyermekágyat, pelenkázót és kiskádat biztosítanak a vendégeknek, hanem odafigyelnek olyan apró részletekre is, mint az érintésvédett konnektorok. Ezek a szolgáltatások természetesen benne foglaltatnak az árban, mint ahogy nem kell külön fizetni a gyermekjátszótér, a biciklis gyermekülés vagy a cumisüveg-melegítő használatáért sem. „Jobb helyeken" arra is gondolnak, hogy a szülők egymással is eltölthessenek néhány nyugodt órát, s játszóházat, bébiszittert ajánlanak, nem beszélve az izgalmas gyerekprogramokról.
A kiskád sok helyen hiánycikk
Pratser Ferenc, a Magyar Szálloda Szövetség regionális elnöke szerint a szállodák 60 százaléka felkészült kisgyerekek fogadására, azoknak pedig, akik a 40 negyven százalékba tartoznak, hosszabb távon nincs jövőjük.
„Mint mindenhol, a turizmusban is mindig új igények merülnek fel, s aki nem alkalmazkodik, eltűnik. A gyerekeken keresztül nemcsak a felnőtteket lehet megfogni, de nem szabad elfelejteni, hogy ők a jövő vendégei is! Ausztriában például már évek óta működik a bébihotel-hálózat. Nálunk ez a szemlélet később terjedt el, így sokszor csak utólagos megoldásokat alkalmazhatunk, de a most épülő panziókban, hotelekben már szinte mindenhol figyelembe veszik ezeket a szempontokat" – mondta.

Nem pénzkérdés

A legtöbb bababarát szolgáltatás nem igazán pénz, sokkal inkább szemlélet kérdése, hiszen néhány babafürdető kád, kiságy, babakocsi beszerzése vagy egy homokozó megépítése a szálloda költségvetéséhez képest minimális összeg. A gond inkább ott van, hogy egyes vendéglátók úgy tekintenek a gyerekekre, mint állandó problémák forrásaira, holott ha a korának megfelelő gondoskodást kap, a legelevenebb kisgyereket is le lehet kötni.
Pratser Ferenc a Hotel Sopron igazgatójaként időnként megpróbál gyerekfejjel gondolkodni. Így született meg például az ötlet, hogy az étteremben – a színes, vidám gyermekétlap mellett – színezőt és ceruzákat is adjanak a kicsiknek, így ahelyett, hogy repülnének a poharak és evőeszközök, a gyerekek önfeledten alkothatnak, szüleik pedig nyugodtan elkölthetik az ebédet. Hasonlóan népszerűek az alkalmi játszóházak és a szálloda toalettjében kialakított pihenőhely is, ahol az anyukák kényelmesen bepelenkázhatják vagy akár megszoptathatják kisbabájukat.

Falun nehezebb

Egy kis játszótérre szinte mindenütt akad(na) hely
Az utóbbi években terjedt el a falusi turizmus, melynek hivatalos programjához a megyéből több mint nyolcvan vendéglátó csatlakozott. Feketéné Tolnai Katalin, a megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke szerint többségük már felismerte, hogy egyre több szolgáltatást kell nyújtaniuk a családosoknak; sok helyen épült játszótér, esetleg állatsimogató a gyerekeknek, és szerveznek gyermekprogramokat. Felszerelés terén már nem ilyen jó a helyzet; az esetek többségében legfeljebb etetőszéket és kiságyat tudnak biztosítani, a többit azonban a vendégnek kell hoznia. A vállalkozó szellemű vendéglátók igyekeznek minden lehetőséget kihasználni, hogy becsalogassák a családokat.
A fertőhomoki Márk Vendégház tulajdonosa, Márk Attiláné például a Széchenyi-tervben pályázott, hogy játszóteret építhessen a ház udvarára. A pályázat nem nyert, a csupa fa játszótér azonban mégis felépült. „Nemcsak azért gondokodunk „gyerekekben", mert nagyon szeretem a kicsiket, hanem mert a vendégeink is nagyrészt családosak. S bár hirdetünk egy kismamáknak szóló újságban, a legnagyobb reklám az, ha az anyukák egymásnak ajánlják a szállást" – magyarázta.
Hogy ez mennyire igaz, azt a szülőknek szóló internetes oldalak is bizonyítják, ahol a mamák megosztják egymással tapasztalataikat – jókat-rosszakat egyaránt. Bár a fórumokon időnként felbukkannak bújtatott hirdetések is, talán ezek a leghitelesebb források. Itt kaptuk például azt a jó tanácsot, hogy ne feltétlenül higgyünk a hangzatos reklámszövegeknek: volt rá példa, hogy a bababarát panzióként feltüntetett vendéglátóhelyen a beharangozott homokozó üres volt és romos, a játszótér pedig csak gondolatban létezett... Ha személyesen nem is tudunk meggyőződni a hirdetések valódiságáról, érdemes legalább e-mailben fotót kérni a helyről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy gyümölcsfán több fajta

A családi ház kertjében és a hétvégi telken a legtöbb termelő helyhiánnyal küszködik, hiszen nem… Tovább olvasom