Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Bababarát elvek, de kevésbé szigorúan

Egyre többet hallani manapság az úgynevezett bababarát kórházakról, ahol az édesanya a nap 24 órájában együtt van újszülöttjével, s a kicsit kizárólag anyatejjel táplálják. A szegedi női klinika nem ilyen intézmény, ennek oka pedig egyszerű: vezetője és dolgozói úgy vélik, az anyát megilleti a jog, hogy döntsön, mennyi időt tud és szeretne babájával tölteni, amíg bent fekszik, s a picit nem éri hátrány azért, mert indokolt esetben tápszert is kap.
A női klinikán az édesanyák döntenek, mennyi időt töltenek babájukkal egy nap. Fotó: Segesvári Csaba
A WHO és az UNICEF dolgozta ki az úgynevezett bababarát kórházhoz vezető tíz lépést, amelyet teljesítve az intézmény megkaphatja ezt a címet. Hazánkban csupán körülbelül 10 kórházat és klinikát illet ez az elnevezés, amelynek elnyeréséért többek közt azt várják el, hogy az édesanya és újszülöttje a huszonnégy órában együtt legyen, a csecsemő csak orvosi javaslat esetén kapjon az anyatejen kívül mást, s ösztönözzék a nőket, hogy a baba igényeinek megfelelően szoptassanak.

A Szegedi Tudományegyetem női klinikája nem tartozik az említett tízbe, ennek pedig oka van. Az igazgató főorvos, Pál Attila professzor, akit néhány hete a Magyar Nőorvos Társaság elnökének is megválasztottak, úgy véli: már maga az elnevezés is szerencsétlen. – Hiszen amelyik kórház nem „bababarát", az a babák ellensége? – teszi fel a költői kérdést.

A szakember az alapelvekkel kapcsolatban pedig azt mondja: az anyának meg kell adni a lehetőséget, hogy válasszon. Mert bizony előfordul, hogy a pici hosszas vajúdás után jön a világra, az édesanya kimerül, s nincs ereje ahhoz, hogy minden percben gyermekére figyeljen – egészen egyszerűen pihenésre van szüksége. Ez a helyzet akkor is, ha a baba császármetszéssel születik. Éppen ezért a szegedi klinikán az anya dönt: 24 órában, reggel 6-tól délután 6-ig, vagy csupán a szoptatás idejére szeretne a picivel lenni. Arról nem is beszélve, hogy sokkal egyszerűbb egyágyas kórteremben megoldani a 24 órás együttlétet, mint akkor, ha három-négy édesanya és baba van egy szobában. Ekkor ugyanis könnyen előfordulhat, hogy az egyik kicsi sírásával felébreszti a többit, és senki nem piheni ki magát.

A kizárólagos anyatejes táplálásról pedig azt mondja Pál Attila, hogy bizony elfordulhatnak esetek, amikor a baba éhes, a szoptatásnak viszont objektív akadálya van, például nincs elég tej. Attól a picinek semmi baja nem lesz, vallja a professzor, ha olykor-olykor tápszert is kap. Ez pedig már nem fér bele a bababarát elvekbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom