Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Azok a híres filmek és filmzenék

Szerelemről, érzelmekről szólnak azok a papírlapok, amelyeket szerkesztőségünk kapott Szuzitól.

A feladóról gyorsan kiderült, mozgáskorlátozott, és a sorokat lábával vetette papírra. Ez talán még nem lenne elegendő indok arra, hogy Szuzika leveleinek helyet adjunk. A mondatok tartalma azonban igen! A leveleket rendszeresen megjelentetjük a Bizalmasan mellékletünkben, és várjuk a témákról olvasóink véleményét is. Ha valaki úgy gondolja, akár közvetlenül Szuzikának is üzenhet!

Könyvet olvasni örömmel tölti el az embereket, mégis azt mondják sokan: „de hát ott vannak a filmek is". Lustaságból talán? Vagy időhiányra hivatkozva? Ki tudja az okokat... Valóban így van, sok könyvet megfilmesítettek már, de egy kiválóan elkészített film sem nyújthatja ugyanazt az élményt, mint ugyanaz a történet egy jól megírt könyv formájában.

Amikor egy filmet néz az ember, ott vannak előtte a szereplők, a helyszínek, a korok és ott peregnek előtte az események. Nem kell mást tenni, csak nézni és hallgatni. Viszont korlátok közé szorítja az embert, mert a filmrendező saját elképzelése alapján határolja be fantáziánk repülését.

Egy film esetében a zene is hatásosabbá teheti a történetet, hol lágyabbá, vagy éppenséggel félelmetesebbé. Filmnézés közben is beleképzelheti magát az ember a kedvenc, vagy akár az összes szereplő bőrébe, a korokba, és odaképzelheti magát a történet helyszíneire is. De a filmnél már adva van egy minta mindenből és mindenkiből – behatárolva ezzel képzeleted szárnyalását. Ráadásul a film zenéje is egyénenként különböző hatást gyakorol.

Félreértés ne essék! Én imádom a filmeket, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 270 darabnál is több videokazettám van, és még így is majdnem minden zsebpénzemet erre költöm. Vannak nagyon értékes, szinte kincset érő filmek a birtokomban, és vannak kevésbé értékes, „limonádé" filmjeim is. Ez az én egyik legnagyobb szenvedélyem. Nincs is jobb, mint egy borongós-esős délutánon, vagy egy magányos estén beülni a kényelmes fotelbe, és megnézni egy nagyszerű filmalkotást. Elismerésem a forgatókönyvíróké, rendezőké, tehát a filmeseké. Hiszen leülni, megnézni egy filmet kényelmesebb, kellemesebb és gyorsabb, mint elolvasni egy könyvet. De az írókról sem szabad megfeledkezni! Hiszen ha nem volnának írók, nem volnának filmek sem! Világszerte élnek közöttünk nagyszerű emberek, ők a lenyűgöző fantáziával megáldott írók. Övék minden tiszteletem és elismerésem.

Mindent összegezve én csak azt mondhatom: szegényebb lenne a világ és annak lakói könyvek, nagyszerű filmek és kitűnően megkomponált zenék nélkül.

Nagy Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi és csibe

Tovább olvasom