Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Azeri kiadatás: ˝Az Unióban lehet fejszével embert ölni, szabadon engedik a gyilkost!˝

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága csütörtökön foglalkozik Ramil Safarov kiadatásának ügyével.
11:39 - Oroszországnak rendkívül kellemetlen az azeri tiszt kiadatása és szabadon bocsátása miatt kialakult helyzet - kommentálta az ügyet vasárnap a Rosszija 1 állami televíziós csatorna.

"Kiderült, hogy az Európai Unióban fejszét lehet ragadni, be lehet menni éjjel a NATO katonai kollégiumába, egy (ott)alvón 16 szúrást lehet ejteni és le lehet fejezni. Önt letartóztatják, elítélik, de szabadon engedik" - hangzott a kritikus hangvételű kommentár a Vesztyi Nyegyeli című televíziós műsorban.

A hét eseményeit összefoglalva ismertették Ramil Safarov azeri katonatiszt magyarázatát örmény katonatársa meggyilkolásáról.
A kommentár szerint Oroszországnak rendkívül kellemetlen a történet három okból is. Egyrészt feszültség alakult ki a Független Államok közösségén belül. Másrészt a déli határain háborús veszély állt elő.

"Harmadrészt a NATO, mint mindig, be akar sündörögni békefenntartó egységgel. Itt van Irán északi határa és ez már geopolitika" - fejtette ki az orosz állami televízió kommentátora.

"Ilyen kását főzött Magyarország és vele együtt az Európai Unió. Egyhamar nem lehet kikanalazni." - tette hozzá a Rosszija 1 televízió Vesztyi Nyegyeli című műsorának elemzője.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

9:58 - Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága csütörtökön foglalkozik Ramil Safarov kiadatásának ügyével - közölte egy örmény hírportállal Ulrike Lunacek, a bizottság osztrák tagja.

A news.am internetes hírügynökség idézte hétfőre virradóra a képviselőnőt, aki szerint a testület követelni fogja az azeri hatóságoktól, hogy fosszák meg Safarovot hősi címétől, és vegyék őrizetbe. Lunacek szerint a magyar parlamentnek és a kormánynak írásos magyarázatot kell követelnie Bakutól arra, hogy miért szegte meg ígéretét. A magyar kormány hibát követett el azzal, hogy hitt az azeri ígéreteknek, Ilham Aliyev államfő és az azeri hatóságok pedig felelősek a térségben kialakult feszültségért, és szembemennek az európai értékekkel egy gyilkos dicsőítésével, előléptetésével - tette hozzá az EP-képviselő.

A Haqqin.az azeri elemző hírportál hétfőn emlékeztetett arra, hogy 1983-ban a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására (ASALA) nevű örmény terrorszervezet egy tagja a párizsi Orly repülőtéren robbantásos merényletet hajtott végre, és 8 embert megölt, 55-öt pedig megsebesített. Az áldozatok között nemcsak törökök voltak, hanem 4 francia, egy svéd és egy amerikai. Varuzsan Karapetjánt két évvel később életfogytig tartó börtönre ítélték. Tizenhét évvel később, 2001-ben szabadon engedték, és deportálták Örményországba. Még aznap Robert Kocserján örmény államfő elnöki kegyelemben részesítette. Andranik Markarján akkori örmény miniszterelnök örömét fejezte ki Karapetján szabadulása alkalmából, Robert Nazarján jereváni polgármester pedig munkát és lakást biztosított számára.

Erről az esetről említést tett hétvégi sajtótájékoztatóján Ilham Aliyev azeri államfő is.

A lap több példát említett, többek között azt is, amikor Mento Melkopján, ugyancsak az ASALA tagja, a karabahi háború aktív résztvevője, 1981 szeptemberében részt vett a franciaországi török nagykövetség elfoglalásában, diplomatákat gyilkolt és sebesített meg. Négy évvel később Párizsban őrizetbe vették, majd több honfitársával együtt ö is Örményországba került, később pedig Hegyi-Karabahba. Mento Melkopjánnak halála után, 1996-ban Örményország a Nemzet Hőse címet adományozta.

9:07 - Az alkotmányügyi bizottság tagjai betekinthetnek az ügy irataiba

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának tagjai betekinthetnek az azeri Ramil Sahib Safarov kiadatásával kapcsolatos iratokba - Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatos leveléről a testület hétfői ülésén adtak tájékoztatást.

Salamon Lászlónak, az alkotmányügyi bizottság KDNP-s elnökének ismertetése szerint a testület egyik tagja, az MSZP-s Bárándy Gergely kért betekintést a Ramil Sahib Safarov büntetésének átadásával összefüggő ügyiratokba a minisztertől, aki erre reagálva közölte, hogy engedélyezi a betekintést, igény esetén az alkotmányügyi bizottság többi tagjának is. Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Korábban:

Az Európai Parlament emberi jogi bizottsága csütörtökön foglalkozik Ramil Safarov kiadatásának ügyével - közölte egy örmény hírportállal Ulrike Lunacek, a bizottság osztrák tagja.

A news.am internetes hírügynökség idézte hétfőre virradóra a képviselőnőt, aki szerint a testület követelni fogja az azeri hatóságoktól, hogy fosszák meg Safarovot hősi címétől, és vegyék őrizetbe.

Lunacek szerint a magyar parlamentnek és a kormánynak írásos magyarázatot kell követelnie Bakutól arra, hogy miért szegte meg ígéretét.

A magyar kormány hibát követett el azzal, hogy hitt az azeri ígéreteknek, Ilham Aliyev államfő és az azeri hatóságok pedig felelősek a térségben kialakult feszültségért, és szembemennek az európai értékekkel egy gyilkos dicsőítésével, előléptetésével - tette hozzá az EP-képviselő.

Olvasóink írták

 • 4. gjozsi88 2012. szeptember 11. 20:03
  „SiLa
  A NATO tette lehetővé.....
  Ugyanis NATO rendezvény volt!
  A probléma valóban ott kezdődött, csak ezt a problémát egész eddig megnyugtatóan tudta kezelni az ország.
  A tűz fellobbanását a kiadatás és az előre tudható hősként ünnepléshez hozzájárulás váltotta ki.
  Mely nem jöhetett volna létre Orbán hozzájárulása nélkül!
  Ehhez a hozzájáruláshoz nem volt kényszerben!
  Jogkövető lett volna, ha nem adja ki akkor is.”
 • 3. vonLichthofen 2012. szeptember 10. 16:29
  „MTI és kisalfold.
  Safarov még mindig azeri /kivéve persze, ha azóta örmény állampolgárságért folyamodott/

  Azért van salami az orosz elemzésben, hogy itt /is/ több van terítéken mint ami szemmel látható - s ez Irán.
  Az u.n. nougat hatalmak mindent megtesznek egg iráni konfliktus megteremtéséhez, úgy tűnik ehhez most kies hazánkat is felhasználták - de hogy a magyar vezetés ilyen tehetségtelen és hülye azon az egész világ röhög.”
 • 2. SiLa 2012. szeptember 10. 10:55
  „Kérem, hogy azzal is foglalkozzanak, ki engedte, hogy gyűlölködő nemzetek katonái Magyarországon, ráadásul egy szállás helyen tartózkodhattak. A probléma ott és akkor kezdődött. Akkor nem volt követelmény az előre látás csak most?
  Sokan elgondolkodhatnának!”
 • 1. Ambar 2012. szeptember 10. 09:12
  „A magyarázat már megvolt, ha nem is igaz!Miért gondolja az Európa Parlament hogy hogy őneki nem hazudnak!Ez már mindennapos, mondhatni folyamatos a hatalom részéről.Elég lassan ébrednek fel !Eső után köpönyeg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a Fidesz tegyen le a a választási feliratkozás bevezetéséről

Az MSZP arra szólítja fel a kormánypártokat, hogy tegyenek le a választási feliratkozás… Tovább olvasom