Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Azerbajdzsán budapesti képviselete még mindig kap fenyegető leveleket

Az örmény terrorszervezetek nemcsak a budapesti követséget, de Azerbajdzsán más országokban lévő képviseleteit is célba vehetik.
Azerbajdzsán budapesti nagykövete szerint képviseletük még mindig kap fenyegető leveleket azzal összefüggésben, hogy Magyarország átadta az azeri hatóságoknak Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet.

Vilayat Guliyev a vesti.az című azeri honlapnak nyilatkozott. A nagykövet elmondta, hogy a képviseletnél egyelőre csak a magyar fél foganatosít biztonsági intézkedéseket. A magyar belügyminisztérium már Ramil Safarov átadása előtt néhány nappal 24 órás őrzést szervezett Azerbajdzsán nagykövetségénél, valamint a követi rezidenciánál. Most tárgyalások folynak ezeknek az intézkedéseknek a meghosszabbításáról - tette hozzá Guliyev.

képviseletvezető beszámolt arról is, hogy a magyar rendőrség ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan felügyeli azokat a házakat is, ahol a követség munkatársai laknak.

"A magyar felet haladéktalanul értesítjük a hozzánk beérkező, fenyegető tartalmú elektronikus levelekről és telefonokról. Ők (a magyar szervek) nagyon gyorsan és szakszerűen reagálnak" - tette hozzá.

Az örmény terrorszervezetek nemcsak a budapesti követséget, de Azerbajdzsán más országokban lévő képviseleteit is célba vehetik. Ezért a diplomaták biztonsága szavatolásának a kérdése is szerepelt az azeri diplomáciai képviseletek vezetőinek napokban tartott tanácskozásán - fűzte hozzá a nagykövet.

Beszámolt az azeri diplomata arról is, hogy a képviselet munkatársainak felajánlották, ha nem kívánnak ebben a nehéz helyzetben Budapesten dolgozni, visszatérhetnek Bakuba. Ezt azonban senki sem kérte - hangsúlyozta a nagykövet, majd kifejtette, hogy országa képes megvédeni állampolgárait az ASALA (a Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadítására nevű örmény) és más terrorszervezetek fenyegetéseitől.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogárusokat és vevőjüket fogták el Salgótarjánban

Kábítószer adásvételekor három embert értek tetten Salgótarján belvárosában, a két drogárust és… Tovább olvasom