Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Az utolsó éjjel

Hét év börtön! Manhattan egykori királyaként Montynak most búcsút kell vennie attól a világtól, amely megnyitotta előtte az utat New York legmenőbb klubjaiba, de amely megfosztotta legközelebbi barátaitól...

Monty (Edward Norton) mindig arról álmodott, hogy tűzoltó lesz, mint az apja volt. De végül inkább a több pénzt választotta és a könnyebb életet. Kábítószerrel kereskedik. Az álmait nem adta fel, csak kicsit későbbre halasztotta őket. És így telnek az évek.
A végeredmény rendőrségi rajtaütés, majd a bírósági ítélet: hét év börtön! Manhattan egykori királyaként Montynak most búcsút kell vennie attól a világtól, amely megnyitotta előtte az utat New York legmenőbb klubjaiba, de amely megfosztotta legközelebbi barátaitól. Csak egy utolsó szabad éjjele marad: másnap reggel jelentkeznie kell a börtönben. Szeretné emlékezetessé tenni a hátralévő néhány órát, és két legjobb barátját, valamint gyönyörű barátnőjét hívja magával, hogy elbúcsúzzon mindattól, amit szeretett.
De a barátok gyanakszanak, hogy a lány adta fel haverjukat. Monty pedig készül valamire, amit nem árul el senkinek: de a hajnal nagy meglepetésekkel fog virradni.

INFÓ  A FILMRŐL

„Mindig is tetszett az ötlet, hogy egy film a nap 24 óráját mesélje el" - állítja a rendező, Spike Lee. Miután az egy teljes nap történéseit felölelő Szemet szemért forgatókönyvét Oscar-díjra jelölték, elhatározta, hogy továbbviszi az alapszituációban rejlő lehetőséget.
A film alapjául David Benioff 2001-ben megjelent, elismert regénye szolgált.

Az Edward Norton által játszott kulcsfigura, a drogdílerként elítélt Monty Brogan jellemének romlottsága cseppet sem rettentette vissza a rendezőt. „Nem aszerint választom a filmjeimet, hogy hőseik szimpatikusak-e - vallja Lee. - Monty valóban drogdíler, és ezt az emberek visszataszítónak fogják találni. De gyakran az antipatikus figurákra épülnek a legjobb filmek, a legjobb történetek. Én e szempont szerint választom a munkáimat: olyan történeteket keresek, amelyek érdekesek számomra."

Az utolsó éjjel persze legalább annyira szól a Monty Brogant körülvevő mellékszereplőkről, mint magáról a főhősről. „Rendkívül foglalkoztatott nem csupán Monty, de a körülötte lévő szereplők gondolkodása is - mondja Lee. - Számukra legalább olyan nehéz szembesülni a ténnyel, hogy a barátjuk 24 órán belül a börtönben köt ki. Mit is mondjanak neki? Hogyan viselkedjenek vele az utolsó órákban? Beszéljenek-e az egészről, vagy inkább csak rúgjanak be, és bulizzanak egyet?"

„Ez a film mindannyiunk számára ismerős témáról beszél - magyarázza Edward Norton. - Mindannyiunknak vannak mára elveszett, egykor volt barátai. Néha leülsz valakivel, akivel hosszú ideje ismeritek egymást, és úgy látod, hogy ha most találkoznátok, biztos nem lennétek barátok. De az emlékek összekötnek. A film arról beszél, hogy a barátság fennmaradhat csupán a múlt élményein is, és hogy az ember változhat, még ha elismerni nem is képes ezt."

„Az erkölcsi tétlenség következményeiről van szó - teszi hozzá Norton -, vagyis hogy nem figyelünk rá eléggé, amikor morálisan zavaros területekre tévedünk. Ez a film egy figyelmeztetés."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KISALFÖLD JÁTÉK: EU-szótár

Új  induló játékunkban a népszerű szóról szóra vetélkedéshez hasonlóan nem csupán tanulhatnak,… Tovább olvasom